ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Τα μυστήρια του φονικού ιού - Γιατί πεθαίνουν παιδιά και έφηβοι

Κορονοϊός: Τα μυστήρια του φονικού ιού - Γιατί πεθαίνουν παιδιά και έφηβοι
Associated Press

Ιδιαίτερα προβληματισμένη εμφανίζεται τα τελευταία 24ωρα η επιστημονική κοινότητα όσον αφορά την ηλικία των θυμάτων του κορονοϊού, καθώς σε μία σειρά από χώρες έχουν καταγραφεί θάνατοι παιδιών και εφήβων.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η νόσος COVID-19 φέρεται να μην εκδηλώνεται σε βαριά μορφή στους νέους. Τα τελευταία όμως 24ωρα στις ΗΠΑ, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, την Βρετανία και την Γαλλία έχουν καταγραφεί και θάνατοι παιδιών και εφήβων. Μπορεί στην εποχική γρίπη ηλικιωμένοι και παιδιά να αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους, δεν ισχύει όμως το ίδιο και με την νόσο COVID-19, ή τουλάχιστον αυτό «δείχνουν» τα στοιχεία καθώς περίπου το 80% των ατόμων που έχουν χάσει τη ζωή τους είναι άνω των 65 ετών.

Ένα από τα πιο σοκαριστικά, και προς ώρας ανεξήγητα ακόμα και από την επιστημονική κοινότητα, περιστατικά ήταν αυτό με τον θάνατο ενός βρέφους, ηλικίας μικρότερης του ενός έτους, στην πολιτεία Ιλινόι των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του άτυχου βρέφους, όμως αυτή η περίπτωση δεν παύει να προβληματίζει έντονα τους γιατρούς. Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει ότι οι θάνατοι που οφείλονται στον κορονοϊό είναι ευτυχώς σπάνιοι μεταξύ των νέων, επισημαίνοντας όμως ότι οι σοβαρές μορφές της νόσου μπορούν να εμφανιστούν σε κάθε ηλικία.

Στην Ευρώπη, το νεότερο θύμα του φονικού ιού είναι ένα 12χρονο κοριτσάκι από το Βέλγιο. Το παιδί είχε πυρετό επί τρεις ημέρες αλλά είχε διαγνωστεί αρνητικό στο αρχικό τεστ και μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινιστεί αν είχε υποκείμενο νόσημα. «Είναι ένα πολύ σπάνιο γεγονός αλλά μας έχει αναστατώσει», δήλωσε ο καθηγητής Εμανουέλ Αντρέ, ένας από τους εκπροσώπους των βελγικών υγειονομικών αρχών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε γνωστή η είδηση για τον θάνατο ενός 13χρονου αγοριού στο Λονδίνο. Το παιδί είχε βρεθεί θετικό στον COVID-19 και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Κings College». Ο 13χρονος μαθητής είναι το νεότερο θύμα του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Ismail Mohamed Abdulwahab, όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα «Mirror», έφυγε από τη ζωή χωρίς καν να έχει τα μέλη της οικογένειας του κοντά του.

Την περασμένη όμως Δευτέρα είχαμε άλλον έναν θάνατο εφήβου, ενός 14χρονου αγοριού από την Πορτογαλία. Το αγόρι δεν έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, έπασχε όμως, σύμφωνα με τους γιατρούς, από ψωρίαση που μπορεί να κάνει ευάλωτο το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο 14χρονος δεν είχε εμφανίσει σημάδια μόλυνσης. Ωστόσο, όταν έφτασε στο νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα, του έγινε το τεστ για τον COVID-19, το οποίο και ήταν θετικό.

Τη «μάχη» με τον COVID-19 έχασε και η 16χρονη Ζουλί στη Γαλλία, η οποία δεν είχε υποκείμενο νόσημα. Η άτυχη κοπέλα είχε υποβληθεί συνολικά σε τρία τεστ και τα δύο είχαν δείξει ότι ήταν αρνητική στον ιό. Κι όμως μέσα σε τρεις ημέρες ο κορονοϊός της έκοψε το νήμα της ζωής. Όλα ξεκίνησαν από έναν βήχα, ο οποίος έγινε επίμονος και τρεις μέρες αργότερα η 16χρονη Ζουλί κατέληξε σε νοσοκομείο του Παρισιού. Ο Γάλλος υπουργός Υγείας έκανε λόγο για μία εξαιρετικά σπάνια μορφή του κορονοϊού στους νέους, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αναξιοπιστία των αποτελεσμάτων των τεστ ανίχνευση, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Δεν πάει ο νους σας τι αγοράζουν όλοι αυτή την περίοδο (pics)