ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ «χαίδεύουν» τον Ερντογάν: Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35

Οι ΗΠΑ «χαίδεύουν» τον Ερντογάν: Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35

Τον δρόμο για την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα της Lockheed Martin για τα F-35 φαίνεται πως ανοίγει η ετήσια έκθεση του Γραφείου Κυβερνητικής Ευθύνης (United States Government Accountability Office GAO) των ΗΠΑ, η οποία κάνει λόγο για σημαντικές και κοστοβόρες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Όπως επισημαίνει η έκθεση που κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, το πρόγραμμα της εταιρείας Lockheed Martin για τα F-35 «αντιμετώπισε δυσκολίες πέρυσι εξαιτίας των αυξημένων ελλείψεων σε ανταλλακτικά από την αλυσίδα τροφοδοσίας της, ελλείψεις οι οποίες "αυξήθηκαν σημαντικά" και είναι πιθανό να περιπλακούν ακόμη περισσότερο από την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα».

Στην έκθεση περιλαμβάνεται αναφορά στον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα ως μία από τις αιτίες της επιβράδυνσής του.

Ωστόσο, όπως έγραψαν στην έκθεσή τους οι ερευνητές, «έχουν βρεθεί προμηθευτές για 1.005 εξαρτήματα που θα παρήγαγαν τουρκικές εταιρείες, ωστόσο υπάρχει πρόβλήμα στην παραγωγή άλλων 15 εξαρτημάτων».

Η επιβράδυνση οφείλεται εν μέρει και στην πανδημία του COVID-19, που προκαλεί καθυστερήσεις σε τμήματα του προγράμματος που φτάνουν έως και εννέα μήνες, αναφέρουν τουρκικές πηγές.

Στην πρόσφατη ετήσια έκθεσή της για τοπρόγραμμα αξίας 428 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το GAO κάνει λόγο για υπέρβαση των στόχων παράδοσης αεροσκαφών για το 2019 αλλά και αλλαγές στη διαδικασία παραγωγής.

Επιπλέον, ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 πέρυσι λόγω της απόφασης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 είναι «πιθανό να επιδεινώσει τους κινδύνους παραγωγής» έως ότου βρεθούν εναλλακτικοί προμηθευτές και για τα 1.000 ανταλλακτικά που παράγουν οι τουρκικές εταιρείες, σύμφωνα με την έκθεση, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε στο Γραφείο Κυβερνητικής Ευθύνης των ΗΠΑ ότι οι Τούρκοι προμηθευτές θα παρέχουν ανταλλακτικά μέσω παραδόσεων στο πλαίσιο του 14ου συμβολαίου παραγωγής, ή περίπου το 2022, προκειμένου να βοηθήσουν «να αποφευχθούν διακοπές στις παραδόσεις αεροσκαφών και πρόσθετη αύξηση κόστους από την εμφάνιση νέων προμηθευτών».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η καμπύλη θανάτων και κρουσμάτων - Ποιες περιοχές της Ελλάδας δεν έχει «πληγώσει» ο κορονοϊός