ΚΟΣΜΟΣ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσορίζει την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσορίζει την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη στάση ενισχύει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ικανοποίηση εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το γεγονός ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα παραμένουν ανοιχτοί. Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαιρέτισε τη πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ που έχουν κοινό συμφέρον να διατηρούν ανοιχτό τον διάλογο για τη συνεργασία και τη ειρηνική επίλυση των διαφορών τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη στάση ενισχύει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Το παρασκήνιο της επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν

Οι δύο πλευρές επικοινώνησαν την περασμένη Παρασκευή και αντικείμενο της συνομιλίας τους ήταν η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το τηλεφωνικό ραντεβού φαίνεται ότι προετοιμαζόταν εδώ και καιρό και από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε προετοιμασία μέσω της διπλωματικής οδού, ενώ φαίνεται για την συγκεκριμένη εξέλιξη υπήρξε ενδιαφέρον από ευρωπαϊκή χώρα, η οποία συνομιλεί τόσο με την ελληνική πλευρά, όσο και με την τουρκική.

Στο τυπικό της υπόθεσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση για τη συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι οι δύο πλευρές διατηρούν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας:

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας».

Στην πραγματοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν έπαιξε ρόλο και η διπλωματική ενίσχυση της Ελλάδας την τελευταία περίοδο από διεθνείς παράγοντες, με τελευταία εκείνη του Εμανουέλ Μακρόν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Αυτό είναι το μοιραίο όπλο που σκότωσε τον 15χρονο