ΚΟΣΜΟΣ

Λύνει το μυστήριο η δεύτερη Μόνα Λίζα;

Λύνει το μυστήριο η δεύτερη Μόνα Λίζα;

Λύση στο μυστήριο της περιβόητης «Μόνα Λίζα» την οποία φιλοτέχνησε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ίσως να δίνει ένα αντίγραφο του διάσημου πίνακα.


Οι άνθρωποι του μουσείου «Πράδο» της Μαδρίτης ανακάλυψαν πως το αντίγραφο του πίνακα που έχουν στο μουσείο, δημιουργήθηκε πιθανότατα παράλληλα με τον αυθεντικό πίνακα, από έναν μαθητή του Ντα Βίντσι. Μάλιστα υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο αντίγραφο ίσως δίνει αρκετά στοιχεία για τον πίνακα.

Ο μαθητής του μεγάλου ζωγράφου ονομαζόταν Φραντσέσκο Μέλτσι και όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου «Φαίνεται σαν οι δύο ζωγράφοι να βρίσκονταν στο ίδιο στούντιο, μπροστά από τον ίδιο καμβά».

Στο αντίγραφο γύρω από την Μόνα Λίζα υπήρχε ένα σκοτεινό σκηνικό, σε αντίθεση με τον αυθεντικό πίνακα.

Οι συντηρητές του μουσείου, ενώ ετοίμαζαν τον πίνακα για έκθεση που θα γινόταν στο μουσείου του Λούβρου, εκεί που φυλάσσεται ο αυθεντικός πίνακας, αφαίρεσαν το σκοτεινό σκηνικό και ανακάλυψαν ένα τοπίο περίπου ίδιο με αυτό του πραγματικού πίνακα.

Εν τω μεταξύ στο αντίγραφο του Πράδο το πρόσωπο της γυναικείας φιγούρας παρουσιάζεται χωρίς ραγίσματα και με πιο έντονα χρώματα σε σχέση με το έργο του Ντα Βίντσι. Μάλιστα ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα φρύδια τα οποία στο πρωτότυπο απουσιάζουν.