ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία «στραγγαλίζουν» τον Ερντογάν και εκθέτουν την ΕΕ

Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία «στραγγαλίζουν» τον Ερντογάν και εκθέτουν την ΕΕ

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να… σφυρίζει αδιάφορα για τις προκλήσεις του «Σουλτάνου» εναντίον δυο κρατών – μελών της, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία μποϊκοτάρουν τα τουρκικά προϊόντα και «στραγγαλίζουν» οικονομικά τον Ερντογάν.

Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί ανεξέλεγκτα στην Ανατολική Μεσόγειο και να απειλεί Ελλάδα και Κύπρο, με την ΕΕ αντί να λάβει μέτρα και επιβάλλει τις απαιτούμενες κυρώσεις στη γείτονα χώρα να… σφυρίζει αδιάφορα. Επιπλέον, υπάρχουν αποκαλύψεις που αναφέρουν πως με χρήματα από την Ευρώπη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρηματοδοτεί τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας του.

Με λίγα λόγια, η ΕΕ με χρήματα Ευρωπαίων – μεταξύ αυτών Έλληνες και Κύπριοι – φορολογούμενων, αφήνει τον «Σουλτάνο» να προχωρήσει τα σχέδιά του και να συνεχίσει να προκαλεί με τις παράλογες απαιτήσεις του στο Αιγαίο και όχι μόνο.

Ένα μέρος των δράσεων, λοιπόν, που θα έπρεπε να έχει αναλάβει τόσο η ΕΕ όσο και η Αθήνα, φαίνεται πως αποφάσισαν να κάνουν πράξη Σαουδική Αραβία και Άιγυπτος. Εδώ κι αρκετό καιρό έχει δημιουργηθεί στο Twitter ένα hashtag το οποίο καλεί σε μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων και γενικότερα του οτιδήποτε θα μπορούσε να αποφέρει κέρδη για την τουρκική οικονομία.

Στο #ΒοycottTurkey, οι καταναλωτές ενημερώνονται και καλούνται να αποφεύγουν προϊόντα στα οποία το barcode ξεκινά από 868 και 869, που σημαίνει πως παράγονται στην Τουρκία. Ήδη στην Αίγυπτο έχουν απαγορευτεί αρκετά τέτοια προϊόντα σε καταστήματα, ενώ σε πολλές περιοχές αναγκάζονται να κατεβάσουν και την τουρκική σημαία όπου αυτή υπήρχε.

Στη δρ. Hamdan Al-Shehri, πολιτικός αναλυτής και μελετητής διεθνών σχέσεων από τη Σαουδική Αραβία, αναφέρει σε μήνυμά του «Οι τουρκικές προκλήσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων». Επίσης, προσθέτει πως «Η Τουρκία χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές πολιτοφυλακές, προκαλεί αναταραχές στις χώρες της Μ. Ανατολής, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα».

Όπως αναφέρει ο εν λόγω αναλυτής, το μποϊκοτάζ στην τουρκική οικονομία θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα πως καταδικάζονται οι παρεμβάσεις που κάνει ο Ερντογάν σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη. Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Σαουδική Αραβία, σταμάτησε να κάνει εισαγωγές από την Τουρκία ενώ ζήτησε από τους υπαλλήλους της να «ξεφορτωθούν» τα αποθέματα τουρκικών προϊόντων. Κινήσεις, που δεδομένα «πονάνε» τον Ερντογάν και του προκαλούν ακόμα περισσότερα ζητήματα στον τομέα που είναι ευάλωτος. Αυτόν της οικονομίας…

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως υπέρ αυτού του «κινήματος» μποϊκοτάζ των προϊόντων της Τουρκίας έχουν ταχθεί οι Αρμένιοι, με τους λόγους να είναι προφανείς, ενώ τα τελευταία 24ωρα ανάλογη τάση παρατηρείται και στο Μαρόκο. Μένει να φανεί αν αυτές οι κινήσεις θα έχουν αποτέλεσμα ή αν θα προκαλέσουν ανάλογες αντιδράσεις και στην Ευρώπη, που για την ώρα δείχνει να παραμένει απαθής μπροστά στις προκλήσεις του Ερντογάν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε 33χρονος αρνητής του κορονοϊού – Ήταν γυμναστής και κόλλησε στην Τουρκία