ΚΟΣΜΟΣ

Lockdown: Ποιες χώρες έχουν βάλει «λουκέτο» λόγω κορονοϊού – Στο «κόκκινο» η Ευρώπη

Lockdown: Ποιες χώρες έχουν βάλει «λουκέτο» λόγω κορονοϊού – Στο «κόκκινο» η Ευρώπη
Στο δρόμο της υπόλοιπης Ευρώπης και η Ελλάδα με δεύτερη εφαρμογή lockdown
AP Images

Lockdown: Η Ελλάδα ακολούθησε τον δρόμο των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και βάζει «λουκέτο» προκειμένου να σταματήσει την «έκρηξη» της διασποράς του κορονοϊού.

Από το βράδυ της Τετάρτης (4.11) έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πάρει αποφάσεις σχετικά με τα νέα – πολύ πιο αυστηρά – μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για την ανάσχεση του κορονοϊού.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως τα συνεχόμενα αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα, διασωληνωμένους αλλά και θανάτους καθημερινά, οδηγούν την κυβέρνηση στο ολικό lockdown έτσι ώστε να σταματήσει την ανοδική πορεία των αριθμών που… τρομάζουν και πιέζουν ασφυκτικά το σύστημα υγείας.

Το μεσημέρι της Πέμπτης (5.11, 12:00), ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε έκτακτη ενημέρωση, παρουσία και του Σωτήρη Τσιόδρα, θα ανακοινώσει την απόφαση για το ολικό lockdown. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν κι εκπρόσωποι του Τύπου που θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα ακολουθεί τον δρόμο κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Για δεύτερη φορά από την έναρξη της πανδημίας, η χώρα οδηγείται σε lockdown. Η Ελλάδα γίνεται η ένατη χώρα που θα βάλει «λουκέτο» για δεύτερη φορά, όπως είχε συμβεί και τον περασμένο Μάρτιο.

Στα βήματα της Θεσσαλονίκης και η υπόλοιπη χώρα με την επιβολή lockdown για δεύτερη φοράInTime

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη

Αξίζει να σημειωθεί πως στο δεύτερο «κύμα» της πανδημίας, οι χώρες που οδηγήθηκαν σε lockdown είναι όλες ευρωπαϊκές. Για την ώρα καμία άλλη χώρα από άλλη ήπειρο δεν έχει προχωρήσει σε τόσο αυστηρά μέτρα.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι δυο χώρες που «χτυπήθηκαν» περισσότερο από κάθε άλλη στο πρώτο «κύμα» κορονοϊού που σάρωσε τον πλανήτη, η Ιταλία και η Ισπανία, δεν έχουν επιβάλλει δεύτερο lockdown.

Οι χώρες που είναι σε lockdown

Χώρα

Επικράτεια

Διάρκεια

Ηνωμένο Βασίλειο

Αγγλία

5/11 - 2/12

Αυστρία

Εθνική

3/11 - 30/11

Ελλάδα

Εθνική

5/11 - 30/11

Βέλγιο

Εθνική

2/11 - 14/12

Γερμανία

Εθνική

2/11-30/11

Γαλλία

Εθνική

30/10 - 1/12

Ηνωμένο Βασίλειο

Ουαλία

23/10 - 9/11

Ιρλανδία

Εθνική

21/10 - 1/12

Ηνωμένο Βασίλειο

Βόρεια Ιρλανδία

16/10 - 16/11

Δεν ξέρουν τι θα πει… lockdown

Όπως συνέβη και στο πρώτο «κύμα» της πανδημίας, πάντως, και στο δεύτερο υπάρχουν χώρες που δεν έχουν επηρεαστεί και δεν έχουν πάρει την απόφαση για lockdown. Υπάρχουν, μάλιστα, 15 χώρες σε όλο τον πλανήτη στις οποίες δεν επιβλήθηκε ποτέ καθολική απαγόρευση μετακινήσεων και τόσο σκληρά μέτρα.

Από αυτές το πιο γνωστό παράδειγμα είναι αυτό της Σουηδίας που αποφάσισε να εφαρμόσει την «ανοσία της αγέλης», ενώ άλλες πέντε είναι ευρωπαϊκές χώρες κι εξακολουθούν να μην έχουν lockdown.

Οι χώρες που δεν επιβλήθηκε ποτέ lockdown: Λευκορωσία, Μπουρουντί, Ανατολικό Τιμόρ, Εσθονία, Φινλανδία, Ισλανδία, Ιαπωνία, Λετονία, Μαλάουι, Τανζανία, Νικαράγουα, Νότια Κορέα, Σουηδία, Ταϊβάν, Ουρουγουάη

Οι αριθμοί του κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα

Statistic: Number of coronavirus (COVID-19) cases, recoveries, and deaths worldwide as of November 4, 2020 | Statista


Find more statistics at Statista

Πόσο θα διαρκέσει το lockdown, τι θα είναι ανοικτό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, η χρονική διάρκεια των μέτρων θα είναι τριών εβδομάδων ενώ δεν αποκλείεται να διαρκέσει ακόμα και έναν μήνα. Η εφαρμογή των μέτρων θα ξεκινήσει στις 6:00 του Σαββάτου και θα περιλαμβάνει την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 5:00. Παράλληλα, θα υπάρξει αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου (εξαιρούνται καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής). Θα επιτρέπεται στα καταστήματα εστίασης μόνο το delivery.

Επίσης, θα συνεχίσουν να λειτουργούν χονδρεμπόριο, βιομηχανία, ξενοδοχεία και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (κλείνουν λύκεια και πανεπιστήμια και εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση). Αναστέλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες με «παράθυρο» για Super League, Basket League και ευρωπαϊκούς αγώνες ελληνικών ομάδων.

Οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους θα πρέπει να χρησιμοποιούν ξανά τη διαδικασία των sms στο 13033 ενώ οι μετακινήσεις για λόγους εργασίας θα γίνονται με τα απαραίτητα έγγραφα που θα εκδίδονται από την Εργάνη με συνεννόηση εργοδότη- εργαζόμενου. Τέλος, εξυπακούεται πως θα απαγορευτεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, ενώ περιορισμοί θα υπάρχουν και σε αεροπορικά, ακτοπλοϊκά και σιδηροδρομικά δρομολόγια.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Τι μένει ανοιχτό από το Σάββατο – Πώς θα μετακινούμαστε, τι θα γίνει με τα σχολεία