ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα ξεκίνησε η Κίνα

Ιράν: Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα ξεκίνησε η Κίνα

Επαφές ξεκίνησαν χθες Ιρανοί αξιωματούχοι με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας Μα Ζιαοσού, για το αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη, συναντήθηκε με τον Αλί Μπακερί, ανώτατο στέλεχος της ομάδας διαπραγματευτών της Τεχεράνης, με τον οποίο συζήτησε για τις προσεχείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και τις διεθνείς δυνάμεις, ανέφερε το ISNA χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο κινέζος απεσταλμένος, επικεφαλής αντιπροσωπείας, θα συνεχίσει τις συναντήσεις του σήμερα με ιρανούς αξιωματούχους.

Το Σάββατο ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ διακήρυξε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ομάδα 5+1 (τα πέντε κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ --Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ και τη Γερμανία). Ωστόσο, έκανε γνωστό παράλληλα ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να ανακοινώσει νέες πρωτοβουλίες στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας εντός των επόμενων ημερών.

Η Κίνα και η Ρωσία τάσσονται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ωστόσο οι δυτικές δυνάμεις εμφανίζονται διστακτικές καθώς η βασική τους απαίτηση, το Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, ως τώρα απορρίπτεται από την Τεχεράνη.