ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός – Μπουρλά: Ιστορική ημέρα, θα καταθέσουμε αίτηση και στην Ευρώπη

Κορονοϊός – Μπουρλά: Ιστορική ημέρα, θα καταθέσουμε αίτηση και στην Ευρώπη

Εμβόλιο κορονοϊού: Μετά την κατάθεση για άδεια έκτακτης ανάγκης στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, υποστήριξε πως ήδη έχουν προγραμματιστεί υποβολές αιτήσεων σε Ευρώπη, Καναδά, Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο. «Ιστορική ημέρα, η επιστήμη θα νικήσει», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της εταιρίας.

Ραγδαίες εξελίξεις την Παρασκευή (20.11) στο «μέτωπο» του εμβολίου για τον κορονοϊό. Η κοινοπραξία των Pfizer και BioNTech κατέθεσε αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αναμένοντας τα αποτελέσματα. Μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως ιστορική από τον CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

«Υπερηφάνεια, χαρά και λίγη ανακούφιση. Είναι μια ιστορική ημέρα, μια ιστορική ημέρα για την επιστήμη και για όλους εμάς. Χρειάστηκαν μόλις 248 ημέρες από την ημέρα που ανακοινώσαμε τη συνεργασία μας με την BioNTech για να φτάσουμε στη σημερινή αίτηση στην FDA. Δουλέψαμε σε εξωπραγματικές ταχύτητες από το πρόγραμμα των κλινικών δοκιμών, φτάνοντας σε κανονικές δοκιμές, έχοντας πάντα σαν προτεραιότητα την ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά σε μήνυμά του στο Twitter ο ελληνικής καταγωγής CEO της αμερικανικής εταιρείας.

Σιγουριά για την άδεια

Όπως εξήγησε, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ένα βήμα πριν την έγκριση του εμβολίου από τη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, χρειάστηκε να γίνουν πάρα πολλά. «Εξελίξεις στην τεχνολογία, απίστευτη συνεργασία, χιλιάδες θαρραλέων εθελοντών από όλο τον κόσμο και βέβαια, οι συνεργάτες των δυο εταιριών που είχαν αφιερωθεί στον σκοπό αυτό», όπως ανέφερε.

Μάλιστα, εμφανίστηκε σίγουρος πως το εμβόλιο θα καλύψει απόλυτα τα στάνταρ της FDA. «Σήμερα είμαστε σε θέση να υποβάλλουμε ένα πολύ στιβαρό σύνολο δεδομένων, που πιστεύουμε ότι καλύπτει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα υψηλά στάνταρ που έχει η FDA. Το υποψήφιο εμβόλιο έχει αγγίξει την αποτελεσματικότητα του 95% κατά της Covid-19. Χωρίς να υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την ασφάλεια μέχρι σήμερα», σχολίασε.

Υποβάλλουν άμεσα αίτηση και στην Ευρώπη

Από τα πιο σημαντικά των όσων ανέφερε στο διάρκειας 2’43’’ μήνυμά του ο Θεσσαλονικιός CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ήταν η πρόθεση των δυο εταιριών να εξασφαλίσουν άμεσα αντίστοιχη άδεια έκτακτης ανάγκης και σε άλλες περιοχές εκτός των ΗΠΑ. «Σίγουρα το ταξίδι, δεν έχει ολοκληρωθεί. Επιπρόσθετα από την αίτηση που καταθέσαμε στην FDA, έχουμε ήδη ξεκινήσει κυλιόμενες υποβολές σε Αυστραλία, Καναδά, Ευρώπη, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο. Σκοπεύουμε άμεσα να καταθέσουμε ανάλογες αιτήσεις σε άλλες αρμόδιες αρχές σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

«Περιμένουμε τη συζήτηση από την VRBPAC τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ», τόνισε στη συνέχεια ενώ ξεκαθάρισε πως «θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε όσα έχουμε ήδη καταφέρει, για να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να αρχίσουμε τη διανομή του εμβολίου άμεσα, μόλις υπάρξει η έγκριση από τις αρχές».

Σχετικά με τους ρυθμούς παραγωγής, ο Άλμπερτ Μπουρλά επεσήμανε πως με βάση την τωρινή εικόνα θα μπορούν να παραχθούν παγκοσμίως πάνω από 50 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ σε όλη τη διάρκεια του 2021 μπορούν να παραχθούν πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, στο να φτάσουν όπως είπε στο μεγάλο αυτό επίτευγμα και να αποδείξουν πως η επιστήμη στο τέλος θα βγει νικήτρια από τη μάχη με τον κορονοϊό. «Θέλω να ευχαριστήσω τον καθέναν που εθελοντικά πήρε μέρος στις κλινικές δοκιμές, τους ακαδημαϊκούς συνεργάτες μας, τους ερευνητές και τις ιστοσελίδες έρευνας και όλους τους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο που δούλεψαν νύχτα και μέρα για να διασφαλίσουν ότι η επιστήμη θα νικήσει», ήταν τα λόγια του.

Το ιστορικό μήνυμα του Άλμπερτ Μπουρλά

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο Κορονοϊού – Pfizer: «Ζητάμε άδεια έκτακτης ανάγκης» - «Πράσινο φως» από την Κομισιόν