ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός - Έκτακτα μέτρα στην Γερμανία: Μετατρέπει τα κλαμπ του Βερολίνου σε διαγνωστικά κέντρα

Κορονοϊός - Έκτακτα μέτρα στην Γερμανία: Μετατρέπει  τα κλαμπ του Βερολίνου σε διαγνωστικά κέντρα
AP

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα με το βερολινέζικο KitkatClub το οποίο θα προσφέρει γρήγορα διαγνωστικά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού από την ερχόμενη Παρασκευή

Όσο υψηλός είναι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στη γερμανική πρωτεύουσα, άλλο τόσο δεν λείπουν οι ιδέες για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού: Το KitkatClub μετατρέπεται σε ένα κέντρο γρήγορων διαγνωστικών τεστ και τα ξενοδοχεία θα φιλοξενούν άτομα που πρέπει να μπουν σε καραντίνα και κατοικούν σε μικρά διαμερίσματα. Το κρατίδιο του Βερολίνου θα στραφεί για να χρηματοδοτήσει την ιδέα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το βερολινέζικο KitkatClub θα προσφέρει γρήγορα διαγνωστικά τεστ ανίχνευσης κορονοϊού από την ερχόμενη Παρασκευή και δεν θα παραμείνει το μόνο: Λόγω του συνεχιζόμενου μερικού lockdown, θα ακολουθήσουν και άλλα κλαμπ του Βερολίνου. «Ο στόχος δεν είναι να κερδίσουμε χρήματα, αλλά να μπορέσουν οι πολίτες να μετακινούνται και πάλι πιο ελεύθερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου των κλαμπ της γερμανικής πρωτεύουσας, Λουτς Λάιχζενρινγκ.

Προγραμματίζονται διαγνωστικά κέντρα γειτονιάς, στα οποία όσοι επιθυμούν μια έξοδο, θα μπορούν να κάνουν γρήγορα και φθηνά το διαγνωστικό τεστ πριν επισκεφθούν εστιατόρια, μπαρ ή ακόμα και τη γιαγιά τους, πρόσθεσε ο Λάιχζενρινγκ. «Τα κλαμπ προσφέρουν αρκετό χώρο για αυτό. Είναι αυτονόητη η χρήση χώρων που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οτιδήποτε άλλο», σχολίασε αναφερόμενος στην ιδέα ο γερουσιαστής του Βερολίνου για θέματα πολιτισμού Κλάους Λέντερερ του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke). «Το ενδιαφέρον μεταξύ των περίπου 300 μελών του Συλλόγου για συμμετοχή είναι μεγάλο. Περίπου 400 άνθρωποι με ιατρική εκπαίδευση έχουν επίσης συμφωνήσει να εργαστούν στα κλαμπ-διαγνωστικά κέντρα», πρόσθεσε ο Λάιχζενρινγκ.

Ήδη από τον Οκτώβριο, και επομένως πριν από την έναρξη του μερικού lockdown, o Σύλλογος τον οποίο εκπροσωπεί είχε την ιδέα να δημιουργήσει σημεία γρήγορων διαγνωστικών τεστ μπροστά από τους χώρους διασκέδασης. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να γίνει δυνατή η είσοδό τους στα κλαμπ, αφού οι θαμώνες θα μπορούσαν να κάνουν ένα γρήγορο τεστ κορονοϊού εθελοντικά, με δικά τους έξοδα και υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένου ιατρικού προσωπικού.

Ταυτόχρονα, η Γερουσία του Βερολίνου θέλει να ανοίξει ξενοδοχεία για άτομα που βρίσκονται προσωρινά σε καραντίνα λόγω κορονοϊού ή στενής επαφής με κρούσμα κορονοϊού. «Αρχικά προγραμματίζεται η διάθεση 500 δωματίων», ανακοίνωσε ο Λέντερερ έπειτα από συνεδρίαση της Γερουσίας. «Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ζουν σε περιορισμένους χώρους και να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης της λοίμωξης. Σε μια μητρόπολη όπως το Βερολίνο, 500 δωμάτια είναι βέβαια μια σταγόνα στον ωκεανό», παραδέχτηκε ο αριστερός πολιτικός. Προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερες δυνατότητες καραντίνας στα ξενοδοχεία, το κρατίδιο του Βερολίνου προτίθεται τώρα να συζητήσει με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το θέμα της χρηματοδότησης.

«Το ερώτημα είναι εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία επιστρέφει το 75% του κύκλου εργασιών τους στα κλειστά ξενοδοχεία για το μερικό lockdown, θα συνεχίσει να τα υποστηρίζει οικονομικά όταν ανοίξουν για καραντίνα. Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν πιο λογικό από το να ενισχύει το κράτος κενά ξενοδοχεία. Μια τέτοια λύση θα ήταν λογική και ουσιαστική συμβολή στην καταπολέμηση της πανδημίας», δήλωσε ο Λέντερερ.

Πότε ακριβώς τα 500 δωμάτια στα ξενοδοχεία που προγραμματίζονται από το κρατίδιο του Βερολίνου θα είναι διαθέσιμα είναι ακόμα ανοιχτό. Το σχέδιο θα πρέπει όμως να εφαρμοσθεί το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.199 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - Στους 111 οι θάνατοι, στους 596 οι διασωληνωμένοι