ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ δεν «εντυπωσιάστηκαν» από την πυρηνική πρόοδο του Ιράν

Οι ΗΠΑ δεν «εντυπωσιάστηκαν» από την πυρηνική πρόοδο του Ιράν

Μετά τα εγκαίνια των νέων «πυρηνικών έργων» από τον πρόεδρο του Ιράν, οι ΗΠΑ υποβάθμισαν τη σημασία της προόδου του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

«Ειλικρινά, δεν βλέπουμε κάτι το καινούργιο εδώ. Δεν είναι μεγάλα νέα. Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι έχει προβληθεί υπερβολικά», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νάλαντ.

Νωρίτερα, κατά την τελετή εγκαινίων, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, διέταξε την κατασκευή τεσσάρων νέων ερευνητικών πυρηνικών αντιδραστήρων με σκοπό την παραγωγή ραδιοϊσοτόπων για τους ασθενείς με καρκίνο.

«Σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας, η κατασκευή αυτών των αντιδραστήρων σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες γίνεται για να διασφαλίσουμε τις ανάγκες για έρευνα καθώς και τα ραδιοϊσότοπα τα οποία έχει ανάγκη η χώρα για τους ασθενείς με καρκίνο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στον ερευνητικό αντιδραστήρα των 5 μεγαβάτ, ο οποίος είχε κατασκευαστεί από τους Αμερικάνους πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, στην Τεχεράνη.