ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Έφτασαν τα πρώτα εμβόλια στην Ελβετία – Ποιοι θα εμβολιαστούν

Κορονοϊός: Έφτασαν τα πρώτα εμβόλια στην Ελβετία – Ποιοι θα εμβολιαστούν

Κορονοϊός: Η Ελβετία παρέλαβε σήμερα τις πρώτες δόσεις εμβολίου εναντίον της COVID-19 ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των εμβολιασμών την ώρα που η χώρα επιβάλλει αυστηρά μέτρα για έναν μήνα στη δημόσια ζωή στην προσπάθεια να αναχαιτίσει τα επίμονα υψηλά ποσοστά μολύνσεων, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Η ελβετική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων ενέκρινε τη χρήση εμβολίων από την Pfizer και τον εταίρο της BioNTech το Σάββατο σε αυτό που αξιωματούχοι αποκάλεσαν την πρώτη τέτοια έγκριση στη βάση μιας καθιερωμένης διαδικασίας.

Μια αρχική παρτίδα 107.000 δόσεων θα διανεμηθεί στα καντόνια προκειμένου να αρχίσουν να εμβολιάζουν ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, περιλαμβανομένων των άνω των 75 ετών πρώτα και εκείνων με υποκείμενα νοσήματα.

«Τις επόμενες επτά ημέρες μπορούν να ξεκινήσουν τα πρώτα στοχοποιημένα προγράμματα εμβολιασμού», ανέφερε η αξιωματούχος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας Βιρζινί Μασερέι σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη.

Αντίθετα με την υψηλού προφίλ έναρξη του εμβολιασμού στη Βρετανία, Ελβετοί αξιωματούχοι κρατούν τα ΜΜΕ μακριά από τους οίκους ευγηρίας όπου θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

«Η Μάγκι της Ελβετίας παραμένει άγνωστη», έγραψε η ταμπλόιντ Blick, σε μια αναφορά στη Μάργκαρετ Κίναν, την 90χρονη Βρετανίδα γιαγιά που έγινε αυτόν τον μήνα ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έλαβε το εμβόλιο της Pfizer.

Εκστρατεία σε όλη την Ελβετία για τον εμβολιασμό ομάδων που κινδυνεύουν ξεκινά από τις 4 Ιανουαρίου. Οι επόμενες διανομές 250.000 δόσεων τον μήνα και η αναμενόμενη έγκριση και άλλων εμβολίων που εξετάζουν οι ρυθμιστικές αρχές δημιουργούν την ελπίδα ότι όλοι όσοι θέλουν να εμβολιαστούν δωρεάν μπορούν να το κάνουν έως τα μέσα του 2021, δήλωσαν αξιωματούχοι της υπηρεσίας υγείας.

Οι μολύνσεις από την COVID-19 στην Ελβετία και στο γειτονικό Λιχτενστάιν ξεπέρασαν τις 400.000 και ο αριθμός των νεκρών έφθασε τις 6.000, οδηγώντας την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα να κλείσει τα εστιατόρια για έναν μήνα και να καλέσει τους πολίτες να μείνουν σπίτι.

Η Ελβετία έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο με τις Pfizer και BioNTech για να λάβει τρία εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους, αρκετά για τη χορήγηση δύο δόσεων σε 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους με διαφορά τριών εβδομάδων η μία με την άλλη. Έχει παραγγείλει 15 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων συνολικά περιλαμβανομένων των συμφωνιών με τη Moderna και την Astra Zeneca.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά - «Σφράγισμα» δρόμων μετά τις 22.00