ΚΟΣΜΟΣ

Ουάσιγκτον: Η αστυνομία απομάκρυνε από το Καπιτώλιο τους διαδηλωτές - Αναπτύχθηκε η Εθνοφρουρά

Ουάσιγκτον: Η αστυνομία απομάκρυνε από το Καπιτώλιο τους διαδηλωτές - Αναπτύχθηκε η Εθνοφρουρά

Ουάσιγκτον: Η Εθνοφρουρά και η Αστυνομία απομάκρυναν από το Καπιτώλιο τους διαδηλωτές και έχουν σχηματίσει κλοιό, ώστε να μην πλησιάσει ξανά κανείς - Το χρονικό της «εισβολής» και τα διαγγέλματα Μπάιντεν - Τραμπ

Μετά από ώρες συγκρούσεων, τα απίστευτα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ουάσιγκτον και μέσα στο Καπιτώλιο, έλαβαν τέλος, ωστόσο το βράδυ της Τετάρτης γράφτηκε ακόμα μία «μαύρη» σελίδα στην Ιστορία.

Λίγο πριν τη 1 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων που επενέβησαν στο Καπιτώλιο για την εκκένωση από τους εισβολείς, δήλωσε πως είναι ασφαλές.

Σύμφωνα με την πρώτη καταμέτρηση της αστυνομίας σημειώθηκαν 20 συλλήψεις.

Ο Ρόμπερτ Κόντι, αρχηγός της μητροπολιτικής αστυνομίας τόνισε πως: «Θέλω να τονίσω ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που αφορά τους συλληφθέντες. Κανένα από τα άτομα που συνελήφθησαν δεν είναι κάτοικος Ουάσιγκτον, αλλά ήρθαν στην πόλη από άλλες περιοχές».

Στη συνέχεια ο Κόντι αποκάλυψε ότι έχουν κατασχεθεί πέντε όπλα, ενώ κατά τη διάρκεια των συμπλοκών έχουν τραυματιστεί αρκετοί αστυνομικοί. «Ωστόσο όλοι τους παραμένουν ενεργοί στην προσπάθεια για να ανακτήσουμε τον έλεγχο του Καπιτωλίου».

Σκηνές χάους μέσα στο Καπιτώλιο:

Οι εικόνες που πλήγωσαν τη Δημοκρατία:

Νεκρή η γυναίκα που πυροβολήθηκε στο Καπιτώλιο

Δυστυχώς, από τα ακραία επεισόδια μία γυναίκα πυροβολήθηκε στο στήθος μέσα στο Καπιτώλιο και, όπως μετέδωσε το NBC, δεν τα κατάφερε και κατέληξε.

Προς το παρόν είναι άγνωστη η ταυτότητά της.

Η στιγμή που δέχεται πυρά - ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Η Εθνοφρουρά στο Καπιτώλιο

Μέλη της Εθνοφρουράς της Ουάσιγκτον και από τις γειτονικές πολιτείες της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ κινητοποιήθηκαν σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της τάξης στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα υπό το πρίσμα της εξέγερσης διαδηλωτών, υποστηρικτών του προέδρου Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές.

Αυτή η ανάπτυξη των ένοπλων ενισχύσεων ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, καθώς και από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Βιρτζίνια, Ραλφ Νόρθαμ και τον κυβερνήτη του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν.

Συγκεκριμένα ο γραμματέας του Λευκού Οίκου Kayleigh McEnany δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την επέμβαση της εθνοφρουράς και των ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Καπιτώλιο.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο διέψευσε την εκπρόσωπο του Λευκού Οικου, λέγοντας πως «Ο Μάικ Πενς έδωσε εντολή να επέμβει η εθνοφρουρά, όχι ο Ντόναλντ Τραμπ»

1.100 μέλη της κλήθηκαν να υποστηρίξουν την επιβολή του νόμου.

Μπάιντεν: Η Δημοκρατία δέχεται επίθεση - Δεν είναι διαδηλωτές, είναι εισβολείς

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του έκανε λόγο για επίθεση στη Δημοκρατία των ΗΠΑ, και κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να πάρει θέση και να βάλει τέλος σε όσα δραματικά έχουν συμβεί τις τελευταίες ώρες στην Ουάσιγκτον. Μετά την εισβολή των οπαδών του απερχόμενου προέδρου στο Καπιτώλιο επικράτησε χάος, με τον Τζο Μπάιντεν να ζητά να σταματήσει άμεσα η βία στην πρωτεύουσα με παρέμβαση του Τραμπ.

«Αυτή την ώρα η δημοκρατία μας είναι κάτω από επίθεση, στο ίδιο το Καπιτώλιο. Μια επίθεση στους αντιπροσώπους του Έθνους και την αστυνομία που έχει κληθεί να τους προστατεύσει. Στους ανθρώπους που δουλεύουν στην καρδιά της πρωτεύουσας και της δημοκρατίας μας», είπε αρχικά ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε:

«Είναι μια επίθεση στις βασικές αρχές και αξίες της Αμερικής και οι σκηνές χάους που βλέπουμε στην Ουάσιγκτον δεν αντανακλούν αυτές τις αξίες. Ένας μικρός αριθμός ακραίων προκάλεσε χάος και χτυπάνε την τάξη. Πρέπει να σταματήσουν τώρα».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Η στιγμή της εισβολής μέσα στο Καπιτώλιο:

Μήνυμα Τραμπ: Πρέπει να πάτε στο σπίτι σας

Με ένα μήνυμα, που έστειλε μέσω βίντεο στο Twitter, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε να σταματήσουν τα επεισόδια στο Καπιτώλιο και οι υποστηρικτές του να αποχωρήσουν ειρηνικά βάζοντας τέλος στο χάος που επικράτησε στην Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ωστόσο, για άλλη μια φορά επανέλαβε πως έγινε κλοπή και νοθεία στις εκλογές, επέμεινε να μην αποδέχεται την ήττα από τον Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, ζήτησε από τους υποστηρικτές του να σεβαστούν τον νόμο και την τάξη και να επιστρέψουν στα σπίτια τους χωρίς περαιτέρω βίαιες συγκρούσεις.

«Ξέρω ότι σας έχει πληγώσει, είχαμε εκλογές στις οποίες μας έκλεψαν. Όλοι το ξέρουν, ειδικά οι αντίπαλοί μας. Πρέπει να πάτε στο σπίτι σας, πρέπει να υπάρξει ειρήνη. Πρέπει να τηρηθεί ο νόμος και η τάξη. Δεν πρέπει να πληγωθεί κανείς. Πρέπει να σεβαστούμε τους ανθρώπους που υπηρετούν τις αρχές. Είναι μια δύσκολη περίοδος, δεν έχει γίνει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Μας έκλεψαν, όλους μας. Εμένα, εσάς, τη χώρα. Ήταν εκλογές νοθείας αλλά πρέπει να κάνουμε ειρήνη. Είδατε τι συμβαίνει, πηγαίνετε στο σπίτι σας με ειρήνη», συμπλήρωσε.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Την ίδια ώρα οι Δημοκρατικοί κέρδισαν σήμερα και τη δεύτερη έδρα για τη Γερουσία των ΗΠΑ στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τζόρτζια, δίνοντας στο κόμμα τον έλεγχο του σώματος και ενισχύοντας τις προοπτικές του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη φιλόδοξη νομοθετική ατζέντα του.

Ο Δημοκρατικός Τζον Όσοφ συγκεντρώνει το 50,3% και ο Ρεπουμπλικανός Ντέιβιντ Περντιού το 49,7% με καταμετρημένο το 98% των ψήφων που υπολογιζόταν ότι θα κατατεθούν στην πολιτεία αυτή, σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρίας Edison Research. Το προβάδισμα του Όσοφ είναι μεγαλύτερο από εκείνο που απαιτείτο προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη ανακαταμέτρηση και η Edison ανέφερε ότι η διαφορά του από τον αντίπαλό του αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.

Το χρονικό των συγκρούσεων

Τα επεισόδια έξω από το Καιπτώλιο σημειώθηκαν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υποστηρικτές του Τραμπ, αμέσως μετά την ομιλία του.

Ορισμένοι από αυτούς κατόρθωσαν να μπουν μέσα στο κτήριο, το οποίο αποκλείστηκε αμέσως. Την ώρα της εισβολής ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Κογκρέσου η οποία διακόπηκε, ενώ πολλοί εργαζόμενοι φυγαδεύτηκαν, μεταξύ των οποίων και ο Μάικ Πενς.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Εισέβαλαν στο γραφείο της Πελόζι - Της άφησαν σημείωμα «δεν θα υποχωρήσουμε» (pics)