ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός Κίνα: O εφιάλτης επέστρεψε - Σε lockdown 2 πόλεις

Κορονοϊός Κίνα: O εφιάλτης επέστρεψε - Σε lockdown 2 πόλεις
AP

Ο κορονοϊός επέστρεψε στην Κίνα: Η σοβαρότερη έξαρση το τελευταίο 6μηνο

Η Κίνα έθεσε σε καραντίνα δύο πόλεις που βρίσκονται νότια του Πεκίνου με την ελπίδα να θέσει υπό έλεγχο την πιο σοβαρή έξαρση της επιδημίας της COVID-19 που αντιμετωπίζει εδώ και έξι μήνες η χώρα αυτή, όπου πριν από περίπου έναν χρόνο εμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός.

Στους συνολικά 18 εκατομμύρια κατοίκους των μεγάλων πόλεων Σιτζιατσουάνγκ και Σινγκτάι, στις οποίες υπάρχουν σημαντικές αγροτικές ζώνες, απαγορεύτηκε να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές εκτός κι αν υπάρχει επιτακτική ανάγκη, μετά την εμφάνιση λίγων κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες.

Τα σχολεία έκλεισαν και έπαυσε η λειτουργία των αυτοκινητόδρομων, του αεροδρομίου, των τρένων και των υπεραστικών λεωφορείων που συνδέουν τις δύο αυτές πόλεις με τον υπόλοιπο κόσμο στη Χεμπέι, την επαρχία που περιβάλλει το Πεκίνο.

Η εθνική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες στις οποίες φαίνονται αστυνομικοί που αποκλείουν την οδική πρόσβαση, όπως και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με προστατευτικές στολές που εξετάζει κατοίκους.

Η Κίνα έχει καταφέρει από την περσινή άνοιξη να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία, η οποία έχει εξαπλωθεί πλέον σχεδόν σε όλον τον κόσμο, στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδον 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους. Η χώρα αυτή έχει καταγράψει επισήμως 4.634 νεκρούς από την COVID-19, με τον τελευταίο να καταμετράται τον Μάιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο την εβδομάδα που πέρασε, η Χεμπέι γνωστοποίησε 310 κρούσματα, τα 183 από τα οποία αφορούσαν ασυμπτωματικούς. Η Κίνα αριθμεί πλέον 87.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού εδώ και έναν χρόνο, με τον αριθμό αυτόν να μην έχει καμία σχέση με τους πολύ βαρύτερους απολογισμούς που ανακοινώνουν δυτικές χώρες.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι το 24ωρο που πέρασε καταγράφηκαν 72 κρούσματα στην Χεμπέι.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίστηκε στη Σιντζιατσουάνγκ, που βρίσκεται σε απόσταση 300 χιλιομέτρων νότια του Πεκίνου και είναι η πρωτεύουσα της Χεμπέι. Νοτιότερα, 9 κρούσματα εντοπίστηκαν στη γειτονική πόλη Σινγκτάι.

Οι Aρχές προβλέπουν να υποβληθούν σε εξέταση για τον νέο κορονοϊό όλοι οι κάτοικοι των δύο αυτών πόλεων και ήδη έχουν υποβληθεί 6,7 εκατομμύρια από αυτούς, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τις αρμόδιες αρχές.

Το σύνολο των κατοίκων της Χεμπέι δεν μπορεί να εγκαταλείψει την επαρχία εκτός κι αν υπάρχει επιτακτική ανάγκη. Αυτοί που βρίσκονται στους τομείς που είναι πιο κοντά στο Πεκίνο μπορούν να εισέλθουν στην κινεζική πρωτεύουσα μόνον παρουσιάζοντας ένα αρνητικό διαγνωστικό τεστ για την COVID-19 στο οποίο θα έχουν υποβληθεί εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρησή τους και ένα αποδεικτικό έγγραφο διαμονής ή εργασίας στο Πεκίνο.

Επαρχιακός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η έκρηξη αυτή κρουσμάτων είναι εισαγόμενη από το εξωτερικό.

Οι κινεζικές Aρχές υπογραμμίζουν τους τελευταίους μήνες ότι οι νέες μολύνσεις ανταποκρίνονται σε στελέχη που προέρχονται από το εξωτερικό και εισήχθησαν από ταξιδιώτες ή βρίσκονταν σε κατεψυγμένα τρόφιμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Λονδίνο: «Εκτός ελέγχου η διασπορά του κορονοϊού» - Η δραματική έκκληση του Δημάρχου