ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ο Έλληνας ζωγράφος που «ιστόρησε» το Καπιτώλιο

Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ο Έλληνας ζωγράφος που «ιστόρησε» το Καπιτώλιο
AP PHOTOS

Τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, ήταν μία ισχυρή δοκιμασία για την αμερικανική δημοκρατία  - Tο Καπιτώλιο, ως σύμβολο αυτής, βρίσκεται στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Το Καπιτώλιο, είναι ένα εντυπωσιακό και άκρως επιβλητικό κτήριο, το οποίο είναι διακοσμημένο με ιδιαίτερες τοιχογραφίες που διακοσμούν τους τοίχους και τους θόλους του εσωτερικού του.

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι αυτές τις μοναδικές τοιχογραφίες έχει φιλοτεχνήσει ένας Έλληνας με ιταλικές ρίζες, ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ο οποίος διέσχισε τον Ατλαντικό στα μέσα του 19ου αιώνα και έμελλε να κερδίσει το προσωνύμιο «Μιχαήλ Άγγελος των ΗΠΑ».

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης

Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης γεννήθηκε το 1806 στην Ιταλία από Έλληνα πατέρα και Ιταλίδα μητέρα και ήταν ζωγράφος.

Το 1854 μετανάστευσε στις ΗΠΑ για να ζωγραφίσει επί 25 ολόκληρα χρόνια τον εσωτερικό χώρο της Ροτόντας του Αμερικανικού Καπιτωλίου. Οι τοιχογραφίες του υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Τον Απρίλιο του 2007, η Αμερικάνικη κυβέρνηση διοργάνωσε τελετή για να τιμήσει τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ημέρα της γεννήσεώς του. «Η τέχνη του είναι μια συμβατική ιταλική τέχνη των μέσων του 19ου αιώνα.»

Ο Κωνσταντίνος ήταν γιος του Σταύρου Μπρουμίδη από τα Φιλιατρά, ο οποίος έφυγε για την Ιταλία λίγο πριν ή λίγο μετά τα Ορλωφικά (1770), για να αποφύγει τους διωγμούς των Τούρκων, και της Ιταλίδας Anna Bianchini.

Γεννήθηκε στη Ρώμη το 1806. Σε πολύ μικρή ηλικία έδειξε το σπάνιο ταλέντο του. Σε ηλικία 13 ετών γράφτηκε στην Ακαδημία του Αγίου Λουκά της Ρώμης. Αργότερα μαθήτευσε δίπλα στον σπουδαίο Αντόνιο Κανόβα και τον Μπερτέλ Τόρβαλντσεν. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα τέχνης σε διάφορα μουσεία και μαθήτευσε δίπλα σε διακεκριμένους ζωγράφους, που δημιουργούσαν τοιχογραφίες. Έτσι, μαζί με άλλους ζωγράφους, ανέλαβε την αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Ραφαήλ στο Βατικανό. Την ίδια εποχή φιλοτέχνησε την προσωπογραφία του Πάπα Πίου Θ’. Οι αναταραχές και η τεταμένη πολιτική κατάσταση στην Ιταλία όμως, τον ανάγκασαν, να μεταναστεύσει στις Η.Π.Α. (1852).

Εκεί, σε πολύ σύντομο διάστημα, έγινε γνωστός, απέκτησε την Αμερικανική υπηκοότητα και ξεκίνησε, να ζωγραφίζει εικόνες σε εκκλησίες.

Αυτό βέβαια, που τον έκανε διάσημο ήταν η τοιχογράφηση του Καπιτώλιου της Ουάσινγκτον, στον τεράστιο θόλο του οποίου φιλοτέχνησε την «Αποθέωση του Ουάσινγκτον». Συνολικά, τοιχογράφησε περισσότερα από 1.500 τ.μ. στο Καπιτώλιο, σε διάστημα 25 ετών.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε αμέσως μετά τον αμερικανικό εμφύλιο. Ο Μπρουμίδης εργάστηκε επί έντεκα μήνες πάνω σε σκαλωσιές για να φτιάξει την «Αποθέωση του Ουάσινγκτον» και πληρώθηκε με το ποσό των 40.000 δολαρίων.

Ο Ουάσιγκτον απεικονίζεται σαν θεός στον ουρανό, ντυμένος με μωβ ένδυμα. Δεξιά και αριστερά του στέκονται οι θεές της Νίκης και της Ελευθερίας, ενώ περιτριγυρίζεται από φιγούρες όπως η Θεά Αθηνά, που συμβολίζει τη σοφία και ο Θεός Ήφαιστος, που εκπροσωπούσε την ακμάζουσα βιομηχανική παραγωγή.

Ζωγράφισε επίσης τη μορφή της Ελευθερίας στον Λευκό Οίκο, τον Χριστόφορο Κολόμβο με την Ινδιάνα, το πορτραίτο του Τόμας Τζέφερσον και το δωμάτιο του προέδρου.

Οι αναγεννησιακές του επιρροές (Μιχαήλ Άγγελος, Ραφαήλ), σε συνδυασμό με τις ρομαντικές τάσεις της εποχής του, είναι φανερές στα έργα του Μπρουμίδη, που από τους κριτικούς τέχνης πήρε το προσωνύμιο «Μιχαήλ Άγγελος των Η.Π.Α.».

Πέθανε το 1880 και μέχρι το τέλος της ζωής του εργαζόταν στο Καπιτώλιο. Ο τάφος του ήταν άγνωστος για 72 ολόκληρα χρόνια, ώσπου βρέθηκε το 1952 στο νεκροταφείο Glenwood της Ουάσιγκτον. Στην επιτύμβια στήλη αναφερόταν ως Ιταλός πρόσφυγας, ώσπου η Myrtle Cheney Murdock, ξεναγός του Καπιτωλίου αναζήτησε στοιχεία για τη ζωή του και έγραψε τη βιογραφία του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων