ΚΟΣΜΟΣ

Καταβάλλουν προσπάθειες να αποδυναμώσουν τον Ρόμνεϊ

Καταβάλλουν προσπάθειες να αποδυναμώσουν τον Ρόμνεϊ

Ενδέχεται να δει τα ποσοστά του να αυξάνονται στην σημερινή προκριματική ψηφοφορία στο Μίσιγκαν ο συντηρητικός υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρικ Σαντόρουμ.


Αυτό όπως φαίνεται θα συμβεί καθώς οι σκληροπυρηνικοί Δημοκρατικοί προτίθενται να τον στηρίξουν.

Μάλιστα οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος και οι υπεύθυνοι της στρατηγικής του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ κάλεσαν τους ψηφοφόρους του κόμματος και τους ανεξάρτητους να ψηφίσουν τον Σαντόρουμ σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν τον Μιτ Ρόμνεϊ, τον οποίο δεν επιθυμεί να αντιμετωπίσει ο Ομπάμα στις 6 Νοεμβρίου.

«Πιστεύω πως ο Σαντόρουμ είναι απολύτως "ραδιενεργός" και θα φέρει την εκλογική καταστροφή στους Ρεπουμπλικάνους, θα προσφέρει μια συντριπτική νίκη στον Ομπάμα», διευκρίνισε ο Τζο ΝτιΣάνο, επικεφαλής τις προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών στο Μίσιγκαν, ενώ συμπλήρωσε «Πρέπει να επικεντρωθούμε στον έναν και πραγματικό αντίπαλο, τον Ρόμνεϊ».

Να σημειωθεί πως η προκριματική ψηφοφορία για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων είναι ανοικτή στο Μίσιγκαν και σε άλλες πολιτείες, γεγονός το οποίο σημαίνει πως μπορούν να ψηφίσουν υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος και ανεξάρτητοι.

Περίπου 850.000 άνθρωποι άλλωστε είχαν ψηφίσει στο Μίσιγκαν το 2008. Το 7% του εκλογικού σώματος στις προκριματικές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην πολιτεία αυτή ήταν Δημοκρατικοί, σύμφωνα με exit poll. Αυτήν την φορά θα βοηθήσουν τον Σαντόρουμ να συγκεντρώσει όσο περισσότερους από τους 30 εκλέκτορες του Μίσιγκαν.

Σχεδόν 12.000 Δημοκρατικοί εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να ψηφίσουν τον Σαντόρουμ όταν ρωτήθηκαν σε τηλεφωνική δημοσκόπηση, όπως διευκρίνισε ο ΝτιΣάνο, αν και ακόμα δεν είναι σαφές πόσοι τελικά θα ψηφίσουν.

Οι Δημοκρατικοί πάντως σημειώνουν πόσο ευάλωτος είναι ο Ρόμνεϊ στο Μίσιγκαν, την πολιτεία που μεγάλωσε και της οποίας κυβερνήτης και μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλής ήταν ο πατέρας του.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ο Ρόμνεϊ συγκεντρώνει σχεδόν το ίδιο ποσοστό με τον Σαντόρουμ στην πολιτεία αυτή.