ΚΟΣΜΟΣ

Ρατσισμός στο Μπάκιγχαμ: Η βασίλισσα Ελισάβετ απάντησε στην Μέγκαν Μαρκλ το… 1961!

Ρατσισμός στο Μπάκιγχαμ: Η βασίλισσα Ελισάβετ απάντησε στην Μέγκαν Μαρκλ το… 1961!

Με φόντο τις κατηγορίες περί ρατσισμού που εξαπέλυσε πρόσφατα η Μέγκαν Μαρκλ ενάντια στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να πάρουν θέση. Μετά την πολυσυζητημένη συνέντευξη του ζεύγους Σάσεξ στην Όπρα Γουίνφρεϊ, η θύελλα δε λέει να κοπάσει, έστω και αν η Μέγκαν και ο Χάρι «αθώωσαν» την ίδια τη Βασίλισσα και τον Πρίγκιπα Φίλιππο.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έδειξε τα «αντιρατσιστικά αντανακλαστικά της» ήδη από το 1961 όταν χόρεψε με τον τότε πρόεδρο της Γκάνας, δήλωσε κορυφαίος Βρετανός ιστορικός στο περιοδικό Newsweek.

Την εποχή εκείνη στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, η Βρετανία και οι ΗΠΑ φοβούνταν ότι η Γκάνα θα εγκατέλειπε την Κοινοπολιτεία και θα περνούσε στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης.


Η 35χρονη τότε Βασίλισσα πρωτοστάτησε σε αποστολή για να πείσει τον Κβάμε Νκρούμαχ, τον πρώτο πρωθυπουργό (1957-1960) της ανεξάρτητης Γκάνας να μην εγκαταλείψει την Κοινοπολιτεία.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας Άκκρα, η Ελισάβετ φωτογραφήθηκε χορεύοντας με τον ηγέτη της Γκάνας, σε μια εποχή μάλιστα που οι μαύροι στην Αμερική δεν είχαν ακόμη δικαίωμα ψήφου.

Ο περίφημος χορός τους εν έτει 1961 ηταν μια στιγμή-ορόσημο και έμεινε στην ιστορία ως απόδειξη της προσήλωσης της Βασίλισσας στην Κοινοπολιτεία αλλά και του σεβασμού της στη διαφορετικότητα, λέει στο Newsweek o Ρόμπερτ Λέισι.

Ο ιστορικός και βιογράφος που συνέγραψε το βιβλίο «Η Μάχη των Αδερφών» για τη σχέση του Πρίγκιπα Χάρι με τον αδερφό του Γουίλιαμ ειναι πεπεισμένος πως η 94χρονη μονάρχης δεν έχει καμία σχέση με..ρατσιστικές συμπεριφορές.

«Όποιες και αν είναι οι συνέπειες της δήλωσης περί ρατσισμού, κανείς βαθιά μέσα στην καρδιά του δεν αισθάνεται ότι ειπώθηκε από την ίδια τη Βασίλισσα. Η φωτογραφία του χορού της με τον Αφρικανό ηγέτη είχε προκάλεσε σοκ τότε σε όλο τον κόσμο, ιδίως στις ακόμη διχασμένες Ηνωμένες Πολιτείες που κουνάνε τώρα το δάχτυλο στη Βρετανία» λέει.

Όπως εξηγεί ο ιστορικός η κίνηση της Βασίλισσας ήταν ενδεικτική για το σεβασμό που έδειχνε και δείχνει όλη της τη ζωή στις διαφορετικές κουλτούρες.

Είναι εύκολο καταλήγει να υποτιμήσουμε τη δύναμη μιας τόσο απλής πράξης 60 χρόνια μετά, όμως ο χορός εκείνος έγινε μόλις έξι μήνες μετά τη βόμβα που τοποθέτησαν μέλη της Κου Κλουξ Κλαν σε λεωφορείο των "Freedom Riders" στην Αλαμπάμα.

H επίσκεψη της Βασίλισσας Ελισάβετ στη Γκάνα το 1961A.P

Στο ίδιο μήκος κύματος, το 2018 στο ντοκιμαντέρ «Η Βασίλισσα» ο ιστορικός από τη Γκάνα Nat Nunoo Amarteifio είχε πει ότι η Ελισάβετ είχε δείξει μεγάλο σεβασμό προς τον ηγέτη της αφρικανικής χώρας.

«Ένας άντρας δεν θα μπορούσε να το κάνει. Ειναι βέβαιο οτι ο πρόεδρός μας, έχαιρε τόσο μεγάλου σεβασμού από τη βασίλισσα της Αγγλίας ώστε να τυλίξει τα χέρια της γύρω του».

Ο χορός του 1961 ήταν μία στιγμή ιστορική, μεγάλης συμβολικής σημασίας απαντάει ο βρετανικός Τύπος στα υπονοούμενα της Μέγκαν Μαρκλ. «Δείχνει ότι η βασίλισσα τουλάχιστον αποδέχεται τη διαδικασία διάλυσης της αυτοκρατορίας και αγκαλιάζει στο ξεκίνημά της μια πολυφυλετική, εθελοντική, φιλική ένωση ανεξάρτητων εθνών» γράφουν οι Times.

Για μεγάλο διάστημα του 19ου και 20ου αιώνα η Γκάνα υπήρξε βρετανική αποικία, ενώ ήταν η πρώτη χώρα της Αφρικής που κέρδισε την ανεξαρτησία της από την αποικιοκρατία, το 1957.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή! Η... Μεγάλη Παρασκευή των αποφάσεων - Άρση μέτρων ή παράταση;