ΚΟΣΜΟΣ

Αντιμέτωπες με νέα μεταναστευτική κρίση οι ΗΠΑ: Γιατί καταφθάνουν περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά

Αντιμέτωπες με νέα μεταναστευτική κρίση οι ΗΠΑ: Γιατί καταφθάνουν περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά
AP

Ο αριθμός των μεταναστών που καταφθάνουν στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού φέτος οδεύει να γίνει ο υψηλότερος εδώ και 20 χρόνια, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν- μια έξαρση που περιλαμβάνει αύξηση των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τον αυξανόμενο αριθμό παιδιών που καταφθάνουν στα σύνορα χωρίς γονείς ή νόμιμους κηδεμόνες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να παραμένουν για ημέρες σε εγκαταστάσεις κράτησης στα σύνορα. Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν τον Μπάιντεν για χαλάρωση των πολιτικών ως προς τη μετανάστευση, ενώ κάποιοι Δημοκρατικοί εκφράζουν προβληματισμούς για τις συνθήκες στις εγκαταστάσεις και τον χρόνο κράτησης των παιδιών.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευτεί να ανακαλέσει πολλές από τις σκληρότερες πολιτικές που είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο λιγότερο από δύο μήνες μετά την έναρξη της προεδρίας του είναι αντιμέτωπος με μια αναδυόμενη ανθρωπιστική και πολιτική κρίση.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία της CBP (US Customs and Border Protection), περίπου τα δύο τρίτα των ασυνόδευτων παιδιών που πιάνονται στα σύνορα από την 1η Οκτωβρίου 2020 είναι από τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα. Τα υπόλοιπα είναι από το Μεξικό.

Μέχρι και την Τρίτη περίπου 9.200 ασυνόδευτοι ανήλικοι ήταν στα χέρια ενός γραφείου του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, το οποίο διαχειρίζεται ένα σύστημα κυβερνητικών ασύλων για τα παιδιά.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2019. Τα περισσότερα από τα παιδιά είναι έφηβοι, μα εκατοντάδες είναι κάτω των 12 ετών. Τα περισσότερα από τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν τεθεί υπό κράτηση από την 1η Οκτωβρίου περνούν από την κοιλάδα Ρίο Γκράντε του Τέξας, σύμφωνα με τη CBP.

Όπως λένε ειδικοί σε θέματα μετανάστευσης, πολλά ασυνόδευτα παιδιά πηγαίνουν στις ΗΠΑ με σκοπό την επανένωση με συγγενείς τους ή για να ξεφύγουν από τη βία και τη φτώχεια στις χώρες τους.

Σημειώνεται πως η Κεντρική Αμερική επλήγη πρόσφατα από τυφώνες, ενώ οι οικονομίες των χωρών της είναι σε κακή κατάσταση λόγω της πανδημίας Covid-19, κάτι που δημιουργεί ακόμα περισσότερους μετανάστες.

Οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν πως ο Μπάιντεν ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση ανακαλώντας τις πολιτικές Τραμπ. Ωστόσο οι συλλήψεις στα σύνορα αυξάνονται σταδιακά από τη μεγάλη πτώση τον Απρίλιο του 2020- όταν οι χώρες είχαν κλείσει σύνορα εξαιτίας της πανδημίας.

Ο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του στο ABC την Τρίτη, χαρακτήρισε ανοησίες τους ισχυρισμούς πως καταφθάνουν περισσότεροι μετανάστες επειδή είναι «ωραίος τύπος», λέγοντας πως «έρχονται επειδή οι συνθήκες (στις οποίες βρίσκονται) είναι πολύ κακές».

Ωστόσο αξιωματούχοι της κυβέρνησης και υπέρμαχοι των μεταναστών αναγνωρίζουν ότι η παρούσα αύξηση οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, σε μια πρόσφατη αλλαγή πολιτικής, η οποία πλέον επιτρέπει σε ασυνόδευτα παιδιά να μπαίνουν στη χώρα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να απομακρύνει από τη χώρα μεμονωμένους ενήλικες και οικογένειες που εισήλθαν παράνομα, με κάποιες εξαιρέσεις.

Όπως γράφει το Reuters, επικαλούμενο ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης, κάποια παιδιά κάνουν όντως το επικίνδυνο ταξίδι μόνα τους ή με διακινητές. Ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις ταξιδεύουν με μεγαλύτερης ηλικίας αδέλφια, παππούδες ή άλλους συγγενείς και χωρίζονται από τη CBP αφού πιάνονται στα σύνορα.

Επίσης, υπάρχουν ανησυχίες πως γονείς μπορεί να ταξιδεύουν στα σύνορα με τα παιδιά τους και να τα στέλνουν μόνα τους στις ΗΠΑ, έτσι ώστε να επιτραπεί στους ίδιους να εισέλθουν. Εάν εισέρχονται μαζί, ως οικογένεια, μπορούν να απελαθούν με βάση το αποκαλούμενο Title 42- εντολή επί Τραμπ με σκοπό την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Covid-19.

H κυβέρνηση Μπάιντεν δημιουργεί κέντρα για να περνούν τα παιδιά γρήγορα στην ευθύνη του υπουργείου Υγείας μετά την άφιξή τους στα σύνορα, ενώ έχουν ήδη ανοίξει εκτάκτως άσυλα για ανηλίκους στο Τέξας. Ακόμη, υπάρχουν σχέδια για χρήση ενός συνεδριακού κέντρου στο Ντάλας για τη στέγαση μέχρι και 3.000 αγοριών εφηβικής ηλικίας.

Μακροπρόθεσμα η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία προγραμμάτων για να μπορούν οι αφιχθέντες από την Κεντρική Αμερική να αιτηθούν καθεστώς πρόσφυγα στις ΗΠΑ, καθώς και για τη βελτίωση των συνθηκών στις χώρες αυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να πιέσει για οικονομική βοήθεια ύψους 4 δισ. δολαρίων στην Κεντρική Αμερική για την αντιμετώπιση των παραγόντων που προκαλούν μετανάστευση- όπως η φτώχεια και το έγκλημα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Συγκλονίζει η γιαγιά του 3χρονου που έπεσε στο βαρέλι με το νερό – Οι τραγικές συμπτώσεις