ΚΟΣΜΟΣ

Το πρώτο tweet του ιδρυτή του Twitter πουλήθηκε για 2,9 εκατ. δολάρια

Το πρώτο tweet του ιδρυτή του Twitter πουλήθηκε για 2,9 εκατ. δολάρια
Ο Τζακ Ντόρσεϊ.
AP

Το πρώτο tweet του ιδρυτή του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, πουλήθηκε αντί ποσού που αντιστοιχεί σε 2,9 εκατ. δολάρια σε έναν επιχειρηματία από τη Μαλαισία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το tweet («just setting up my twttr») αναρτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2006 και δημοπρατήθηκε από τον Ντόρσεϊ για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο αγοραστής, Σίνα Εστάβι, σύγκρινε την αγορά με αυτήν της Μόνα Λίζα. Όσον αφορά στο νόμισμα στο οποίο έγινε η αγορά, ήταν το κρυπτονόμισμα ether- ένα ψηφιακό νόμισμα ανταγωνιστικό στο Bitcoin.

Το tweet πουλήθηκε ως NFT (nonfungible token) τη Δευτέρα στον Εστάβι, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας τεχνολογίας Bridge Oracle.

Τι είναι τα NFT

Το NFT είναι ένα μοναδικό ψηφιακό πιστοποιητικό που υποδηλώνει σε ποιον ανήκει μία φωτογραφία, ένα βίντεο ή άλλες μορφές ψηφιακών media. Το κάθε NFT είναι μοναδικό και λειτουργεί ως συλλεκτικό αντικείμενο το οποίο δεν μπορεί να αντιγραφεί, καθιστώντας το εκ των πραγμάτων σπάνιο.

Τα NFT έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή, με ψηφιακά έργα τέχνης να πωλούνται με αυτόν τον τρόπο.

Ο Ντόρσεϊ είπε ότι θα μετατρέψει την πληρωμή σε bitcoins και θα τα κάνει δωρεά στο Africa Response της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης GiveDirectly.

«Αυτό δεν είναι απλά ένα tweet!» δήλωσε ο Εστάβι μέσω Twitter. «Νομίζω πως χρόνια αργότερα οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν την πραγματική αξία αυτού του tweet, σαν τον πίνακα της Μόνα Λίζα».

Το tweet του Ντόρσεϊ πουλήθηκε μέσω δημοπρασίας σε μια online πλατφόρμα ονόματι Valuables, που ανήκει στην εταιρεία Cent, με έδρα στις ΗΠΑ. Βάσει των κανόνων της πλατφόρμας, ο Ντόρσεϊ λαμβάνει το 95% των εσόδων από την πώληση, ενώ η Cent λαμβάνει 5%.

Πάντως η ανάρτηση θα παραμείνει διαθέσιμη δημόσια στο Twitter , ακόμα και μετά τη δημοπράτησή της. Ως αγοραστής, ο Εστάβι θα λάβει ένα πιστοποιητικό, ψηφιακά υπογεγραμμένο και επικυρωμένο από τον Ντόρσεϊ, καθώς τα metadata του αρχικού tweet. Τα δεδομένα αυτά θα περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως η ώρα που αναρτήθηκε το tweet και τα περιεχόμενά του.

Ειδικοί στα social media πρόβλεψαν ότι η πώληση των tweets και άλλων online αναρτήσεων θα γίνει πιο διαδεδομένη. Σημειώνεται πως νωρίτερα μέσα στον μήνα η πρώτη δημοπρασία με αμιγώς ψηφιακό έργο τέχνης έγινε από τον οίκο Christie’s, συγκεντρώνοντας 69 εκατ. δολάρια για τον καλλιτέχνη Beeple.

O Beeple (το πραγματικό του όνομα είναι Μάικ Βίνκελμαν) δημιουργεί ένα νέο έργο ψηφιακής τέχνης κάθε μέρα, και πούλησε τη δουλειά 5.000 ημερών (13 ετών).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαμός στον «αέρα» του ΣΚΑΪ - Λουράντος: «Ντροπή σας, φύγετε τώρα από το φαρμακείο μου»