ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα αυξάνει τον έλεγχό της στο Χονγκ Κονγκ: Σαρωτικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα

Η Κίνα αυξάνει τον έλεγχό της στο Χονγκ Κονγκ: Σαρωτικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα
AP

Η Κίνα οριστικοποίησε μια σαρωτική αναθεώρηση του εκλογικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ την Τρίτη, περιορίζοντας δραστικά τη δημοκρατική εκπροσώπηση στην πόλη καθώς οι αρχές επιδιώκουν να διασφαλίσουν πως τον διεθνή οικονομικό κόμβο θα ελέγχουν «πατριώτες».

Όπως γράφει το Reuters, τα μέτρα αυτά εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών του Πεκίνου να εδραιώσει τον όλο και πιο στενό έλεγχό του στην περιοχή, μετά την επιβολή ενός νέου νόμου εθνικής ασφαλείας τον Ιούνιο, τον οποίο επικριτές θεωρούν ως ένα μέσο για να καταπνιγούν οι φωνές των αντιφρονούντων.

Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών μειώνεται ο αριθμός των αντιπροσώπων που εκλέγονται απευθείας και αυξάνεται ο αριθμός των εγκεκριμένων από το Πεκίνο αξιωματούχων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

Μία ισχυρή νέα ελεγκτική επιτροπή θα παρακολουθεί τους υποψηφίους για δημόσια αξιώματα και θα συνεργάζεται με τις αρχές που είναι αρμόδιες για την εθνική ασφάλεια ώστε να εξασφαλίζεται πως είναι πιστοί στο Πεκίνο.

Η Μαρία Ταμ, πολιτικός του Χονγκ Κονγκ που ασχολείται με θέματα που έχουν να κάνουν με το «μίνι Σύνταγμα» του Χονγκ Κονγκ, είπε στο Reuters πως η Επιτροπή για τη Διασφάλιση της Εθνικής Ασφαλείας, θα βοηθούσε τη νέα επιτροπή ελέγχων να «κατανοήσει το υπόβαθρο όλων των υποψηφίων, ειδικά εάν είχαν συμμορφωθεί με τον νόμο εθνικής ασφαλείας».

Το Πεκίνο επέβαλε τον αμφιλεγόμενο νόμο στο Χονγκ Κονγκ τον Ιούνιο, τιμωρώντας αυτά που ορίζει ευρέως ως υπονόμευση, αποσχιστικές τάσεις, συνεργασία με ξένες δυνάμεις και τρομοκρατία με μέχρι και ισόβια φυλάκιση.

Οι κινεζικές αρχές έχουν υποστηρίξει πως οι εκλογικές μεταρρυθμίσεις έχουν σκοπό να εξαφανίσουν «παραθυράκια και ελλείψεις» που απείλησαν την εθνική ασφάλεια κατά τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις το 2019, και να διασφαλίσουν πως την πόλη θα ελέγχουν «πατριώτες».

Πρόκειται για την πιο σημαντική μεταρρύθμιση στην πολιτική δομή του Χονγκ Κονγκ από τότε που επέστρεψε στα χέρια της Κίνας το 1997.

Η Κάρι Λαμ, επικεφαλής της εκτελεστικής αρχής του Χονγκ Κονγκ, επαίνεσε την κίνηση της Κίνας, δηλώνοντας πως πιστεύει ότι «βελτιώνοντας το εκλογικό σύστημα και εφαρμόζοντας τη ‘διοίκηση του Χονγκ Κονγκ από πατριώτες’ η υπερβολική πολιτικοποίηση της κοινωνίας και το εσωτερικό ρήγμα που έχει διχάσει το Χονγκ μπορούν να αντισταθμιστούν».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η Λαμ είπε πως οι αλλαγές θα υποβληθούν στο Νομοθετικό Συμβούλιο κατά τα μέσα του Απριλίου και αναμένεται να περάσουν κατά τα τέλη του Μαΐου.

Ο αριθμός των αντιπροσώπων που εκλέγονται απευθείας στο τοπικό κοινοβούλιο θα μειωθεί στους 20 από τους 35 και ο συνολικός αριθμός των μελών του σώματος θα αυξηθεί στις 90 έδρες από τις 70 που είναι σήμερα, μετέδωσε το Xinhua. Η εκλογική επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την εκλογή του επικεφαλής της εκτελεστικής αρχής θα δει τα μέλη της να αυξάνονται στα 1.500 από τα 1.200.

Η αντιπροσώπευση των 117 τοπικών συμβούλων στην εκλογική επιτροπή θα καταργηθεί και οι έξι έδρες τοπικών συμβούλων στο Νομοθετικό Συμβούλιο θα φύγουν επίσης, σύμφωνα με το Xinhua.

Τα τοπικά συμβούλια είναι ο μόνος πλήρως δημοκρατικός θεσμός της πόλης, και περίπου το 90% των 452 εδρών ελέγχονται από τη δημοκρατική παράταξη από το 2019 και μετά. Ασχολούνται κυρίως με ζητήματα όπως οι μαζικές μεταφορές και η συλλογή απορριμμάτων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ: Αυτοκτόνησε η κόρη πασίγνωστου τραγουδιστή