ΚΟΣΜΟΣ

Σε ρυθμούς Ψυχρού Πολέμου: Το ΝΑΤΟ αναχαίτισε ρωσικά αεροσκάφη «10 φορές σε μία ημέρα»

Σε ρυθμούς Ψυχρού Πολέμου: Το ΝΑΤΟ αναχαίτισε ρωσικά αεροσκάφη «10 φορές σε μία ημέρα»
Φωτογραφία αρχείου
AP

Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν 10 φορές μέσα σε ένα διάστημα έξι ωρών τη Δευτέρα, αντιδρώντας σε μια «ασυνήθιστη έξαρση» ρωσικών πτήσεων σε διαφορετικές περιοχές, ανακοίνωσε την Τρίτη η Συμμαχία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, αναχαιτίστηκαν αεροπλάνα κοντά στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ σε βόρειο Ατλαντικό, Βόρεια Θάλασσα, Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα.

Δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τη Ρωσία, που πρόσφατα κατηγόρησε το ΝΑΤΟ πως ακολουθεί συγκρουσιακή πορεία. Από πλευράς του ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ζήτησε από τη Μόσχα επανεκκίνηση του διαλόγου.

Πέραν της έκκλησης του Στόλτενμπεργκ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο επίσκεψής του στα αρχηγεία της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ζήτησε μια «σχέση με τη Ρωσία που είναι τουλάχιστον προβλέψιμη και σταθερή».

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, αν και τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη δεν εισήλθαν ποτέ σε εναέριους χώρους μελών της Συμμαχίας, δεν μετέδιδαν κωδικούς αναμεταδότη, αποτελώντας έτσι εν δυνάμει κίνδυνο για τις πολιτικές πτήσεις.

Όπως έγινε γνωστό, νορβηγικά F-16 απογειώθηκαν καθώς δύο Tu-95 Bear προσέγγιζαν τις νορβηγικές ακτές. Τα ρωσικά αεροσκάφη μετά πέταξαν νότια πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, προκαλώντας την αντίδραση των πολεμικών αεροποριών της Μ. Βρετανίας και του Βελγίου. Αργότερα δύο βομβαρδιστικά Tu-160 Blackjack αναχαιτίστηκαν από τη νορβηγική πολεμική αεροπορία. Συμμαχικά αεροσκάφη επίσης παρακολούθησαν τρία ρωσικά πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ένα ρωσικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας αναχαιτίστηκε από ιταλικά μαχητικά πάνω από τη Βαλτική, κοντά στο Καλίνινγκραντ.

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ επιδεινώθηκαν δραματικά από το 2014 και μετά, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας και των δραστηριοτήτων υποστηριζόμενων από τη Ρωσία μαχητών στην ανατολική Ουκρανία. Επίσης, σε εξέλιξη είναι η αντιπαράθεση για τον αγωγό αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, στον οποίο αντιτίθενται οι ΗΠΑ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τη Ρωσία σε επανέναρξη διαλόγου υπό τη μορφή του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που δεν έχει συγκληθεί από το 2019. Από πλευράς του ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να απαλλαγεί από τη συνήθειά του να βλέπει τη Ρωσία ως απειλή από την Ανατολή.

Στο μεταξύ, η κατάπαυση πυρός του 2020 στην Ουκρανία απειλείται, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την αύξηση της βίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Διπλό «μαύρο» ρεκόρ - 4.340 νέες μολύνσεις, 741 διασωληνωμένοι και 72 θάνατοι