ΚΟΣΜΟΣ

Απειλητική αύξηση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα καταγγέλλει η Ουκρανία

Απειλητική αύξηση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα καταγγέλλει η Ουκρανία
AP

Η Ρωσία αυξάνει τις στρατιωτικές της δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, απειλώντας την ασφάλεια της χώρας, δήλωσε ο αρχηγός του ουκρανικού γενικού επιτελείου, Ρουσλάν Κομτσάκ, την Τρίτη, κατηγορώντας τη Μόσχα για «επιθετική πολιτική» απέναντι στο Κίεβο.

Όπως μετέδωσε το Reuters, σε σχόλιά του στο κοινοβούλιο, ο Κομτσάκ κατηγόρησε επίσης τους φιλορώσους αποσχιστές πως παραβιάζουν συστηματικά την κατάπαυση πυρός στην ανατολική Ουκρανία που είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο του 2020.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την έξαρση της βίας στη σύγκρουση, η οποία, σύμφωνα με το Κίεβο, έχει προκαλέσει τον θάνατο 14.000 ανθρώπων από το 2014.

Κυβερνητικές δυνάμεις και φιλορώσοι αποσχιστές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, και βουλευτές υποστηρίζουν ότι 26 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ως τώρα φέτος, μεταξύ των οποίων τέσσερις που σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία συνεχίζει την επιθετική της πολιτική απέναντι στην Ουκρανία» είπε ο Κομτσάκ στο κοινοβούλιο.

Ο Κομτσάκ είπε ότι ρωσικές δυνάμεις από διαφορετικές περιοχές συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία υπό το πρόσχημα της διατήρησης ετοιμότητας και προετοιμασιών για ασκήσεις, «πραγματοποιώντας μια σταδιακή αύξηση στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας». Όπως τόνισε, πρόκειται για «απειλή στη στρατιωτική ασφάλεια του κράτους».

Ο ίδιος τόνισε πως η Μόσχα διατηρεί 32.700 στρατιώτες στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ενώ αξιωματικοί της διοικούν 28.000 αποσχιστές που βρίσκονται σε κατεχόμενες τοποθεσίες στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία, χώρες της Δύσης και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τη Ρωσία πως στέλνει στρατεύματα και βαρέα όπλα για να υποστηρίξει τους αποσχιστές. Η Μόσχα λέει ότι παρέχει μόνο πολιτική και ανθρωπιστική υποστήριξη στους αντάρτες και ότι οι Ρώσοι που πολεμούν στην Ουκρανία είναι εθελοντές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στη Ραφήνα: Μητέρα και κόρη πέθαναν από κορονοϊό με διαφορά λίγων ημερών