ΚΟΣΜΟΣ

Στην κόλαση της Μιανμάρ: Η χούντα δολοφονεί παιδιά – 7 ετών το μικρότερο θύμα

Στην κόλαση της Μιανμάρ: Η χούντα δολοφονεί παιδιά – 7 ετών το μικρότερο θύμα

Συνεχίζεται καθημερινά το αιματοκύλισμα στη Μιανμάρ, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου. Θύματα της τυφλής βίας σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι και δεκάδες μικρά παιδιά.

Τουλάχιστον 43 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ένοπλες δυνάμεις στη Μιανμάρ, μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οργάνωση για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών Save the Children.

Η κατάσταση στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας «είναι εφιάλτική», λένε μέλη της οργάνωσης, επισημαίνοντας οτι νεότερο γνωστό θύμα είναι μόλις επτά ετών.

Σύμφωνα με μία τοπική ομάδα παρακολούθησης ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ ξεπερνάει τους 536. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μιανμάρ μάλιστα προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενός «επικείμενου λουτρού αίματος» καθώς εντείνεται η καταστολή. Υπαρκτός ο κίνδυνος να ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος άνευ προηγουμένου, προειδοποιεί ο παγκόσμιος οργανισμός και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση εδώ και τώρα.

Η προειδοποίηση ακολουθεί μια αναζωπύρωση στις μάχες μεταξύ του στρατού και της πολιτοφυλακής εθνοτικών μειονοτήτων στις παραμεθόριες περιοχές. Η αναταραχή στη Μιανμάρ ξεκίνησε πριν από δύο μήνες, όταν ο στρατός κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα, μετά από τις εκλογές που κέρδισε το κόμμα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία της Αουνγκ Σαν Σοου Κίι.

Όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε εθνικό επίπεδο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο πραξικόπημα, ο στρατός χρησιμοποίησε αντλίες νερού για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος. Μια εβδομάδα αργότερα, η κρίση κλιμακώθηκε και χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές και κανονικές σφαίρες. Έκτοτε η κατάσταση στη χώρα ειναι δραματική.

Κόλαση και βία στους δρόμους της Μιανμάρ

Η πιο θανατηφόρα μέρα των συγκρούσεων μέχρι σήμερα ήταν το περασμένο Σάββατο, όταν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι οι ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν τυχαία σε ανθρώπους στους δρόμους, ενώ μερικοί πολίτες θανατώθηκαν ακόμη και στα σπίτια τους.

Η οικογένεια του επτάχρονου κοριτσιού Χιν Μιο Τσιτ δήλωσε στο BBC ότι σκοτώθηκε από την αστυνομία ενώ έτρεχε στην αγκαλιά του πατέρα της κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι τους στην πόλη Mανταλάι , στο κεντρικό τμήμα της χώρας, στο τέλος Μαρτίου.

"Κλώτσησαν την πόρτα για να την ανοίξουν", είπε η 25χρονη αδερφή της, Μάι Του Σουμάγια. «Όταν η πόρτα άνοιξε, ρώτησαν τον πατέρα μου αν υπήρχαν άλλοι άνθρωποι στο σπίτι». Όταν τους είπε όχι, τον κατηγόρησαν οτι λέει ψέματα και άρχισαν να ψάχνουν το σπίτι, είπε. Αυτή ήταν η στιγμή που η άτυχη μικρή έτρεξε τρομαγμένη προς τον πατέρα τους. «Τότε πυροβόλησαν και την χτύπησαν», είπε. Ανάμεσα στα θύματα είναι και ένα 14χρονο αγόρι που πιστεύεται ότι πυροβολήθηκε ενώ ήταν μέσα ή κοντά στο σπίτι του στην ίδια πόλη, και ένας 13χρονος που πυροβολήθηκε στη Γιανγκόν την ώρα που έπαιζε στο δρόμο.

Τα παιδιά υποφέρουν απο μετατραυματικό στρες και άγχος

Η οργάνωση Save the Children προειδοποιεί ότι ο αριθμός των παιδιών που έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις είναι πιθανότατα μεγάλος, αναφέροντας την περίπτωση ενός μωρού μόλις ενός έτους που φέρεται να πυροβολήθηκε στα μάτια με πλαστική σφαίρα.

Οι ειδικοί της ΜΚΟ τονίζουν ότι η βία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών καθώς υποφέρουν από φόβο, θλίψη και άγχος. «Τα παιδιά βιώνουν σκηνές βίας και τρόμου. Είναι σαφές ότι η Μιανμάρ δεν είναι πλέον ένα ασφαλές μέρος για παιδιά» αναφέρουν στο σχετικό ανακοινωθέν

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει και...παρακολουθεί

Η βία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, με διάφορες χώρες – ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασιλείο - που ανακοίνωσαν κυρώσεις εναντίον των ηγετών του πραξικοπήματος και των εταιρειών που συνδέονται με αυτούς. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα κατά της Myanmar Economic Corporation (MEC), ενός ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που χρηματοδοτεί τον στρατό της Μιανμάρ. Η Κίνα και η Ρωσία σημειωτεόν έχουν αποφύγει να καταδικάσουν ρητά και επίσημα το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Τομ Αντριους δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει δράση η διεθνής κοινότητα. Πρόσθεσε ότι η χούντα θα πρέπει να αποκοπεί από χρηματοδότηση όπως έσοδα από πετρέλαιο και αέριο και από κάθε πρόσβαση σε όπλα.

Η αντίσταση στο στρατιωτικό καθεστώςτην ίδια ώρα συνεχίζεται, με δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Διαδηλωτές έκαναν πορεία με δίτροχα στη Μανταλέι κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα όπως «Σώστε τη Μιανμάρ», ή «Σταματήστε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τροχαίο στη Μεσογείων: Σκοτώθηκε εικονολήπτρια του «Καλημέρα Ελλάδα» - Συντετριμμένος ο Παπαδάκης