ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία:Δύο rapid test την εβδομάδα δωρεάν σε κάθε πολίτη δίνει η κυβέρνηση- Ξανανοίγει η οικονομία

Βρετανία:Δύο rapid test την εβδομάδα δωρεάν σε κάθε πολίτη δίνει η κυβέρνηση- Ξανανοίγει η οικονομία

Δωρέαν πρόσβαση σε δύο rapid test την εβδομάδα θα έχουν όλοι οι Βρετανοί πολίτες από την Παρασκευή, στο πλαίσιο της επέκτασης του κυβερνητικού προγράμματος για τον έλεγχο του κορονοϊού.

Τα τεστ αντισωμάτων πλευρικής ροής- όπως λέγονται- τα οποία μπορούν να παρέχουν αποτελέσματα σε περίπου 30 λεπτά, θα είναι διαθέσιμα σε τοπικά φαρμακεία, κοινοτικά κέντρα, ενώ θα φθάνουν στα σπίτια των πολιτών κατόπιν διαδικτυακής παραγγελίας.

Και αυτό γιατί τα rapid test που διεξάγονται ήδη σε παιδιά σχολείου και στις οικογένειές τους, καθώς και στους πολίτες που επιστρέφουν στη δουλειά, απευθύνονται σε άτομα χωρίς συμπτώματα. Στόχος είναι ο εντοπισμός των ασυμπτωματικών φορέων ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς των επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιού.


Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον -σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο- θα απευθύνει έκκληση στους συμπολίτες του να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα στα τεστ. Στόχος της κυβέρνησης είναι «να εντοπιστούν τα ίχνη των κρουσμάτων έτσι ώστε οι πολίτες να επιστρέψουν στα πράγματα που απολαμβάνουν».

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε ότι τα rapid test θα βοηθήσουν στην αποφυγή τυχόν νέων εστιών καθώς θα αρχίσουν να αίρονται οι περιορισμοί, οι επικριτές του προγράμματος ωστόσο λένε ότι κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα όργιο κατασπατάλησης χρημάτων. Το πρόγραμμα θα στοιχίσει στην κυβέρνηση πολλά δισεκατομμύρια λίρες.


Η εφαρμογή του μέτρου συμπίπτει με την επικείμενη χαλάρωση των μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον , ανοίγοντας σταδιακά μη απαραίτητα καταστήματα, όπως επίσης παμπ και εστιατόρια που θα λειτουργήσουν σε εξωτερικούς χώρους από τις 12 Απριλίου.


Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα παρουσιάσει επίσης το σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» με βάση το οποίο θα επιτραπούν τα διεθνή ταξίδια αναψυχής,πιθανώς από τις 17 Μαΐου. Οι ταξιδιώτες που θα επιστρέφουν επί βρετανικού εδάφους από τις χώρες στην «πράσινη» κατηγορία θα συνεχίσουν να έχουν την υποχρέωση να υποβάλλονται σε τεστ πριν την αναχώρηση και μετά την άφιξη, αλλά δε θα χρειάζεται να μένουν σε απομόνωση.


Θα ανακοινώσει επίσης τα σχέδια για τα «διαβατήρια εμβολιασμού» όπου θα καταγράφεται εάν οι πολίτες έχουν εμβολιαστεί, αν το τεστ τους έχει βγει αρνητικό -ή αν έχουν αποκτήσει ανοσία, με στόχο τη διοργάνωση μαζικών εκδηλώσεων στο μέλλον.

Η αρχή σύμφωνα με πληροφορέις θα γίνει σε ένα κλαμπ κωμωδίας στο Λίβερπουλ στις 16 Απριλίου και θα ακολουθήσουν έως τα μέσα Μαΐου τρεις ποδοσφαιρικοί αγώνες, ένας κινηματογράφος στο Λίβερπουλ, ένα κλαμπ νυχτερινής διασκέδασης και ένα συνέδριο στην ίδια πόλη, καθώς και ένας μαζικός αγώνας δρόμου στο Χάτφιλντ της νότιας Αγγλίας.

Περισσότεροι από 70 Βρετανοί βουλευτές ωστόσο έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην εισαγωγή του λεγόμενου διαβατηρίου εμβολιασμού.
Τουλάχιστον 31 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση εμβολίου στο ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ευρώπη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Σείεται» η Τουρκία: Συνέλαβαν τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» - Όλα θυμίζουν... 2016