ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία κορονοϊός: Απολύθηκε ο υπουργός Υγείας, λόγω του χειρισμού της πανδημίας

Ρουμανία κορονοϊός: Απολύθηκε ο υπουργός Υγείας, λόγω του χειρισμού της πανδημίας

Μετά τον υπουργό Υγείας της Αυστρίας που παραιτήθηκε επικαλούμενος εξάντληση λόγω κορονοϊού, η πανδημία «έφαγε» και τον υπουργό Υγείας της Ρουμανίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας τον αντικατέστησε, επικαλούμενος λάθη και παραλείψεις στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Μετά από εβδομάδες έντασης -εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού- ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Φλοριάν Τσίτου απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον υπουργό Υγείας της χώρας Βλαντ Βοιτσουλέσκου. Το νευραλγικό υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει προσωρινά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Νταν Μπάρνα.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας είχε ζητήσει πρόσφατα από τον υπουργό Υγείας να συντάξει έκθεση για τα μέτρα που είχε λάβει από τον Δεκέμβριο και τη στρατηγική διαχείρισης του τρίτου κύματος μολύνσεων COVID-19.

Πριν υποβάλει το σχετικό αίτημα ο Φλοριάν Τσίτου είχε εκφράσει έντονη κριτική για το Υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι ο αριθμός των κλινών εντατικής θεραπείας για ασθενείς με COVID-19 μειώθηκε σε σχέση με πέρυσι ενώ το υγειονομικό προσωπικό που εργάζεται σε μονάδες εμβολιασμού δεν έχει πληρωθεί τους τελευταίους δύο μήνες.

Στις αρχές της εβδομάδας τρεις ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ στο Βουκουρέστι πέθαναν εξαιτίας βλάβης στο σύστημα τροφοδοσίας με οξυγόνο.

Οι τρεις γυναίκες άνω των 60 ετών, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, πέθαναν από καρδιακή ανακοπή παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού να τις σώσουν.

«Οι συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής έπαψαν να λειτουργούν εξαιτίας της αύξησης της πίεσης του οξυγόνου πέραν του αποδεκτού ορίου», ανέφερε η ρουμανική διεύθυνση αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων που διενεργεί τη σχετική έρευνα.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Ρουμανία έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς οι αρχές μιλούν για νέο κύμα της πανδημίας που οφείλεται σε παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού.

Τον περασμένο Μάρτιο είχε υποβάλλει την παραίτησή του ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Κοστάκε. Η παραίτηση του οπως έγραφαν τοτε τα τοπικά Μέσα είχε να κάνει με την ανεπάρκεια των χειρισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. «Πολλά νοσοκομεία στη Ρουμανία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού και ο αριθμός των γιατρών και των νοσηλευτών που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό αυξάνεται» έγραφε το πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

Τίτλοι τέλους και για τον υπουργό Υγείας της Αυστρίας

Λόγους υπερκόπωσης εξαιτίας της διαχείριση της πανδημίας επικαλέστηκε ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας και υπέβαλε χθες την παραίτησή του.

Ο Ρούντολφ ΑνσόμπερA.P

Ο Ρούντολφ Ανσόμπερ ανακοίνωσε ότι παραιτείται διότι η υπερκόπωση εξαιτίας της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης έχει επηρεάσει την κατάσταση της υγείας του.

«Δεν θέλω να εξουθενώσω τον εαυτό μου», δήλωσε ο 60χρονος Ανσόμπερ, που προέρχεται από το Κόμμα των Πρασίνων εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού του Σεμπάστιαν Κουρτς, διευκρινίζοντας ότι υποφέρει από υπέρταση και εξάντληση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παραμένει ο σχεδιασμός για σταδιακό άνοιγμα - Τα self test «ξεκλειδώνουν» το Πάσχα στο χωριό