ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Μελετούμε την πρόταση Μπάιντεν για σύνοδο-Θα δράσουμε αν έρθουν νέες κυρώσεις

Ο Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν
AP

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «μελετήσει» την πρόταση για μια σύνοδο κορυφής που διατυπώθηκε την Τρίτη από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσουμε γι' αυτή τη συνάντηση με συγκεκριμένο τρόπο. Είναι μια νέα πρόταση που θα μελετηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

Στο μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε επικαλούμενο πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών πως το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα στην Ουάσινγκτον πως θα δράσει με αποφασιστικότητα, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν σε οποιαδήποτε νέα «μη φιλικά μέτρα», όπως επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με το RIA, τη δήλωση αυτή έκανε ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ, ο οποίος κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στη Μόσχα για συνομιλίες μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Πούτιν και τον Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν με αποφασιστικότητα για να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συμφέροντα σε απάντηση σε ρωσικές ενέργειες, όπως δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο και παρεμβάσεις σε εκλογές.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε έμφαση στην «ακλόνητη» δέσμευση των ΗΠΑ ως προς την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας- ενώ εξέφρασε προβληματισμούς για την αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κριμαία και στα σύνορα της Ουκρανίας, καλώντας τη Ρωσία να αποκλιμακώσει.

Παράλληλα υπογράμμισε τον στόχο του για τη δημιουργία μιας σταθερής και προβλέψιμης σχέσης με τη Ρωσία και πρότεινε σύνοδο σε τρίτη χώρα τους προσεχείς μήνες για να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν στις δύο χώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης στο Newsbomb.gr: Νωρίς για το Πάσχα στο χωριό - Δουλεύουμε για να ανοίξει η εστίαση