ΚΟΣΜΟΣ

Γουιάνα - Κορονοϊός: Δύο άνδρες που είχαν εμβολιαστεί αλλά έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα πέθαναν

Γουιάνα - Κορονοϊός: Δύο άνδρες που είχαν εμβολιαστεί αλλά έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα πέθαναν

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΔύο άνθρωποι ηλικίας 53 και 68 ετών πέθαναν από Covid-19 στη Γουιάνα, αυτό το γαλλικό υπερπόντιο έδαφος που συνορεύει με τη Βραζιλία, μολονότι είχαν εμβολιαστεί πλήρως λίγες εβδομάδες νωρίτερα, λαμβάνοντας και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, επιβεβαίωσαν σήμερα οι τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες.

Οι δύο άνδρες νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο της Καγιέν, της πρωτεύουσας της Γουιάνας. Είχαν κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Αυτά τα δύο πρόσωπα παρουσίαζαν βαριά συννοσηρότητα και σοβαρή ευπάθεια. Ο ένας αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα στο ανοσοποιητικό σύστημα, ικανό να προκαλέσει μειωμένη αντίδραση στον εμβολιασμό», ανέφεραν οι υπηρεσίες υγείας.

Η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στη βραζιλιάνικη παραλλαγή του νέου κορονοϊού. Οι αρχές διευκρίνισαν ότι έχουν ληφθεί δείγματα προκειμένου να προσδιοριστεί η αλληλουχία του ιού και να εξακριβωθεί για ποιο ακριβώς στέλεχος πρόκειται.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ της Γουιάνας, Δρ Μιρντάντ Καζανζί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν αποτυχίες με κάθε είδος εμβολίου. «Αυτό εξαρτάται από το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβολιασθέντος», εξήγησε. «Όμως στη μεγάλη πλειονότητα, ο εμβολιασμός μειώνει δραστικά τον αριθμό των νοσηλειών και των σοβαρών κρουσμάτων», υπογράμμισε, εκφράζοντας τον φόβο ότι αυτοί οι δύο θάνατοι «θα επιβραδύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού στη Γουιάνα».

Ο Καζανζί εξέφρασε επίσης τη λύπη του επειδή οι αρχές «αφήνουν τον ιό να κυκλοφορεί» μολονότι η Γουιάνα βρίσκεται «στην αρχή του τρίτου κύματος». Τα σχολεία και τα εστιατόρια παραμένουν ανοιχτά και «είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι δεν τηρούν ούτε τις αποστάσεις ούτε φορούν μάσκα», πρόσθεσε.

Στις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας τις καθημερινές και όλο το Σαββατοκύριακο. Οι εμβολιασμοί είναι ανοιχτοί για όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, όμως επικρατεί ένα κλίμα δυσπιστίας απέναντι στα εμβόλια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Λεονταρισμοί» Ερντογάν για γενοκτονία Αρμενίων: «Λάθος» των ΗΠΑ, να ανακαλέσουν την αναγνώριση