ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αποφυλακίστηκε η Μελέκ Ιπέκ που είχε σκοτώσει τον σύζυγο-βασανιστή της

Τουρκία: Αποφυλακίστηκε η Μελέκ Ιπέκ που είχε σκοτώσει τον σύζυγο-βασανιστή της

Η Μελέκ Ιπέκ είναι πλέον ελεύθερη. Mετά από 108 ημέρες κράτησης η 31χρονη γυναίκα που είχε πυροβολήσει τον σύζυγό της επειδή την κακοποιούσε συστηματικά, αφέθηκε ελεύθερη .Όταν άκουσε την απόφαση και αντίκρισε για πρώτη φορά τις δύο της κόρες δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει.

Τον περασμένο Γενάρη η Μελέκ Ιπέκ πυροβόλησε και σκότωσε τον σύζυγό της επειδή την κακοποιούσε και τη βασάνιζε χωρίς σταματημό, συχνά μπροστά στα μάτια των δύο ανήλικων κοριτσιών της.


Η νεαρή γυναίκα εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστή στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Αττάλειας για τρίτη φορά, ενώ την ακρόαση παρακολούθησαν και οι συγγενείς του συζύγου-βασανιστή της, Ραμαζάν Ιπέκ, καθώς και πολλά μέλη οργανώσεων που όλο αυτό το διάστημα ζητούσαν την απελευθέρωσή της.


Κατά την ανακοίνωση της απόφασης από τους δικαστές ξέσπασε σε λυγμούς και τους ευχαρίστησε. Ο εισαγγελέας στην Αττάλεια είχε ζητήσει ισόβια για τη Μελέκ Ιπέκ που σκότωσε τον σύζυγό της μετά τα φρικτά βασανιστήρια που είχε υποστεί στα χέρια του στα 12 χρόνια του μαρτυρικού τους γάμου.

Το μαρτύριο της Μελέκ Ιπέκ


Το θύμα την έδενε με χειροπέδες γυμνή, τη βασάνιζε, τη βίαζε, την ξυλοκοπούσε άγρια και την υπέβαλλε σε σαδιστικές δοκιμασίες, συχνά μπροστά στα δύο ανήλικα παιδιά τους, τα οποία είχε απειλήσει επίσης ότι θα σκοτώσει.

Τη μοιραία νύχτα της 7ης Ιανουαρίου την έδεσε γυμνή χειροπόδαρα και έφυγε από το σπίτι με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει…για να σκοτώσει τα δύο τους παιδιά.

Μετά από ένα ακόμη πολύωρο βασανιστήριο, έχοντας ικετέψει τον άντρα της μπροστά στα παιδιά τους να μη τη σκοτώσει, ενώ εκείνος τη σημάδευε με καραμπίνα, κι αφού αναγκάστηκε να μείνει για ώρες γυμνή και δεμένη στο πάτωμα ενός δωματίου, η Μελέκ πήρε την απόφαση να σώσει τον εαυτό της, μα πρώτα απο όλα τα δύο της παιδιά.

Η μοιραία νύχτα


Όταν επέστρεψε εκείνη τον πυροβόλησε και τον σκότωσε. «Όταν η πόρτα του δωματίου άνοιξε απότομα, εγώ στεκόμουν στην άκρη, τρόμαξα και το όπλο εκπυρσοκρότησε» είχε περιγράψει η ίδια.

Τηλεφώνησε η ίδια στην αστυνομία για να ειδοποιήσει ότι μόλις είχε σκοτώσει τον άντρα της. Οι αρχές που έσπευσαν στο σημείο της τραγωδίας την βρήκαν γυμνή, με χειροπέδες και σημάδια βασανισμού σε όλο της το σώμα.


Η άμεση σύλληψη της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ φεμινιστικών κύκλων στην Τουρκία, καθώς η δικαιοσύνη στην Τουρκία μεροληπτεί συχνά υπέρ των ανδρών που βιαιοπραγούν έναντι των συζύγων τους.

Παρά το γεγονός ότι η Μελέκ Ιπέκ βρισκόταν σε αυτοάμυνα, έμεινε στη φυλακή για τρεις και πλέον μήνες, χωρίς ιατρική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη.

Όλο αυτό το διάστημα, οργανώσεις για την ισότητα των φύλων, αλλά και πλήθος κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητούσαν την άμεση αποφυλάκισή της, από τη στιγμή που η γυναίκα αναγκάστηκε να αμυνθεί σε ένα ακόμη περιστατικό κακοποίησης.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση που προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις, η Τουρκία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Υπολογίζεται οτι τουλάχιστον τρεις γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα στη γειτονική χώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο κορονοϊού: Το χρονοδιάγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδας - Από 5 Μαΐου στο πρόγραμμα και της J&J