ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Αμερική «πάει μπροστά» λέει ο Μπάιντεν στο Κογκρέσο - Υπόσχεται σαρωτικές μεταρρυθμίσεις

ΗΠΑ: Η Αμερική «πάει μπροστά» λέει ο Μπάιντεν στο Κογκρέσο - Υπόσχεται σαρωτικές μεταρρυθμίσεις

Σαρωτικές προτάσεις για θέσεις εργασίας, εκπαίδευση και κοινωνικό κράτος υπέβαλε στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Στο πλευρό του στην ιστορική ομιλία, βρέθηκαν για πρώτη φορά δύο γυναίκες, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Παραμονές της συμπλήρωσης 100 ημερών απο την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν ξεδίπλωσε το σχέδιό του για δαπάνες περίπου 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων - το μεγαλύτερο πακέτο παροχών στην αμερικανική ιστορία απο τη δεκαετία του 1960, λένε οι αναλυτές.

Πρόκειται για την «επένδυση μιας γενιάς στην Αμερική» και είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον οπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, οι προτάσεις του ωστόσο, αντιμετωπίζουν έντονη αντίσταση απο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Ο Μπάιντεν που παρουσιάζεται ως μέγας υποστηρικτής της μεσαίας τάξης υποσχέθηκε τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και τόνισε στο μήνυμά του οτι οι ΗΠΑ «μετατρέπουν τον κίνδυνο σε δυνατότητα, την κρίση σε ευκαιρία, τα πλήγματα σε δύναμη».

«Ήρθα να μιλήσω για την κρίση – και την ευκαιρία» που παρουσιάζεται στη χώρα. «Για την ανοικοδόμηση του έθνους μας και την αναζωογόνηση της δημοκρατίας». Ώστε η Αμερική «να κερδίσει το μέλλον της», είπε.

Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Tιμ Σκοτ χαρακτήρισε τις προτάσεις του Μπάιντεν «φιλελεύθερη λίστα επιθυμιών μεγάλης κυβερνητικής σπατάλης», ενώ η Ρεπουμπλικανός αξιωματούχος Ρόνα ΜακΝτάνιελ είπε ότι οι πρώτες 100 μέρες του Μπάιντεν ήταν «σκέτη αποτυχία». Παρά την ισχνή πλειοψηφία και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου, τα σχέδια Μπάιντεν αντιμετωπίζουν μάχη στο Κογκρέσο προτού γίνουν νόμοι.

Απτόητος ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ στην πρώτη του μεγάλη ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου, τόνισε οτι οι ΗΠΑ έχουν μπει ξανά «σε κίνηση», «η Αμερική πάει ξανά μπροστά» .

«Πριν από εκατό ημέρες, το σπίτι μας, η Αμερική, ήταν στις φλόγες», όμως τώρα είναι εκ νέου «έτοιμη να απογειωθεί» χάρη στα σχέδια στήριξης της οικονομίας και στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν, πρόσθεσε

Η εκστρατεία εμβολιασμού στις ΗΠΑ

Αναφέρθηκε επίσης στην εκστρατεία ανοσοποίησης για την COVID-19 που βρίσκεται σε εξέλιξη, κάνοντας λόγο για μια «από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από τη σκοπιά του εφοδιασμού» στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Οι μισοί και πλέον ενήλικοι έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον μία δόση» των εμβολίων τους και «οι θάνατοι των ηλικιωμένων έχουν μειωθεί κατά 80% από τον Ιανουάριο», υπογράμμισε, σπεύδοντας όμως να προσθέσει πως «μένει δουλειά να γίνει για να νικηθεί ο ιός, δεν μπορούμε να μειώσουμε την επαγρύπνησή μας».

«Δε θέλουμε να συγκρουστούμε με την Κίνα»

Οι ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ακόμη ο Μπάιντεν, δεν «επιδιώκουν τη σύγκρουση με την Κίνα», όμως είναι «έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους σε όλα τα πεδία».

«Στις συζητήσεις που έκανα με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, του είπα ότι αντιμετωπίζουμε ευνοϊκά τον ανταγωνισμό» αλλά «θα δώσουμε μάχη εναντίον άδικων εμπορικών πρακτικών», «θα διατηρήσουμε ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού» και «δεν θα αποκηρύξουμε την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως και εκείνη του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζει την Κίνα ως μείζονα στρατηγικό ανταγωνιστή. «Η Κίνα και άλλες χώρες έρχονται με φόρα», είπε χαρακτηριστικά.

H πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ ΜπάιντενA.P

Σημείωσε πως έχει συζητήσει πολύ με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται στην περίοδο αφού ανέλαβε την προεδρία ή την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Είπε πως ο ηγέτης της Κίνας δεν κρύβει πως θέλει να κάνει τη χώρα του «τη σημαντικότερη» στον κόσμο. «Εκείνος και άλλοι, αυταρχικοί ηγέτες, νομίζουν ότι οι δημοκρατίες αδυνατούν να ανταγωνιστούν αυταρχικά καθεστώτα τον 21ο αιώνα», διότι «παίρνει πάρα πολύ καιρό να εξασφαλιστεί συναίνεση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόβαλε την ανάδυση της Κίνας ως ανταγωνιστική δύναμη εν μέρει για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του σχεδίου επενδύσεων και δημοσίων δαπανών που εισηγείται η κυβέρνησή του.

Οι ΗΠΑ δε θέλουν κλιμάκωση με τη Ρωσία

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε επίσης πως δεν επιδιώκει την «κλιμάκωση» με τη Ρωσία, ωστόσο επέμεινε στο ότι η Μόσχα θα καλείται να δίνει λόγο για τις πράξεις της.

«Είπα καθαρά στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πως αν και δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση, οι ενέργειές τους (σ.σ. των Ρώσων) θα έχουν συνέπειες», είπε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους το βράδυ της Τετάρτης.

«Όμως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε όταν αυτό εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα», συμπλήρωσε ο κ. Μπάιντεν.

Το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών να πληρώνει μεγαλύτερους φόρους

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε στην ομιλία του να αυξηθούν οι φόροι στα έσοδα κεφαλαίων των επιχειρήσεων και των πλουσιότερων Αμερικανών για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιό του να γίνουν επενδύσεις και να προσφερθεί βοήθεια στις οικογένειες, χωρίς να αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Είναι καιρός οι αμερικανικές εταιρείες και το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών να αρχίσουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί», είπε ο βετεράνος Δημοκρατικός πολιτικός που πέρασε δεκαετίες στη Γερουσία.

Ο κ. Μπάιντεν εισηγείται φορολογική μεταρρύθμιση για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα που η ομάδα του βάπτισε American Families Plan («Σχέδιο για τις Αμερικανικές Οικογένειες»), εν μέρει χάρη στην αύξηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή από το περίπου 37% σήμερα στο 39,6%.

Ανάγκη για μεταρρύθμιση της αστυνομίας


Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τέλος τη Γερουσία να εγκρίνει τον Μάιο το σχέδιο μεταρρύθμισης της αστυνομίας που φέρει το όνομα του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος παρότρυνε τη Γερουσία να δείξει «θάρρος» και να εγκρίνει οριστικά το κείμενο, που έχει ήδη υιοθετηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και προβλέπει κυρίως την καταπολέμηση της ευρείας δικαστικής ατιμωρησίας των αστυνομικών.

«Ξέρω πως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τις δικές τους ιδέες», συνέχισε, όμως «πρέπει να εργαστούμε μαζί και να βρούμε συναίνεση, να τελειώσουμε τον επόμενο μήνα, πριν από την πρώτη επέτειο του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ» την 25η Μαΐου 2020 στη Μινεάπολη. Ο λευκός πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν καταδικάστηκε νωρίτερα τον Απρίλιο για τη δολοφονία του Φλόιντ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Τι ισχύει από σήμερα για SMS, μετακινήσεις και εκκλησίες - Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση

Πηγή: ΑΠΕ- BBC