ΚΟΣΜΟΣ

Ο «άνδρας του Σόμερτον»: Κοντά στη λύση του ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Αυστραλίας

Μυστήριο στην Αυστραλία
SOUTH AUSTRALIA POLICE

Φως σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Αυστραλίας ελπίζεται να ρίξει η εκταφή της σορού ενός άνδρα που είχε βρεθεί σε παραλία της Νότιας Αυστραλίας πάνω από 70 χρόνια πριν.  

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η ταυτότητα και η αιτία θανάτου του αποκαλούμενου «άνδρα του Σόμερτον» (Somerton Man) παραμένουν άγνωστα. Στο πέρασμα των ετών πολλές θεωρίες έχουν κυκλοφορήσει για την ταυτότητά του: Κατά καιρούς έχει αναφερθεί πως μπορεί να ήταν από κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου μέχρι κάποιος με ερωτική απογοήτευση.

Τώρα η αστυνομία της Αυστραλίας λέει ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία DNA σημαίνουν πως η εκταφή έχει πλέον νόημα.

Το πτώμα βρέθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1948 στην παραλία του Σόμερτον στην Αδελαΐδα, στη Νότια Αυστραλία. Στηριζόταν σε έναν τοίχο, ντυμένο με κοστούμι και γραβάτα.

Στις τσέπες δεν υπήρχε τίποτα που να επιτρέπει την ταυτοποίησή του.

Οι αρχικές έρευνες και η ιατροδικαστική εξέταση δεν οδήγησαν σε εξιχνίαση της υπόθεσης. Ωστόσο βρέθηκαν περίεργα αντικείμενα τα οποία πυροδότησαν θεωρίες: Μεταξύ αυτών ήταν μια βαλίτσα, ρούχα με βγαλμένες τις ετικέτες, και ακατανόητα γραπτά που θεωρείται πως ήταν σε κώδικα. Επίσης, βρέθηκε ένα χαρτί που έγραφε πάνω του, στα φαρσί, «Tamam Shud» («τελείωσε»).

Η υπόθεση προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον.

«Εδώ και πάνω από 70 χρόνια, οι άνθρωποι κάνουν εικασίες σχετικά με το ποιος ήταν αυτός ο άνδρας και πώς πέθανε» είπε η Βίκι Τσάπμαν, γενική εισαγγελέας της Νότιας Αυστραλίας.

Τον προηγούμενο μήνα η Τσάπμαν είπε ότι η απόφαση εκταφής του πτώματος ήρθε μετά από «έντονο ενδιαφέρον του κοινού» για την υπόθεση.

Την Τετάρτη συνεργείο άρχισε να σκάβει στον χώρο, ωστόσο το Nine News ανέφερε ότι οι αρχικές προσπάθειες πήγαιναν πιο αργά από ό,τι αναμενόταν, λόγω του πυκνού πηλού στον χώρο, και της αβεβαιότητας ως προς το αν ο άνδρας θάφτηκε σε φέρετρο.

Η εύρεση του λειψάνου μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί ένα προφίλ DNA και να αρχίσουν να δίνονται απαντήσεις σε μια από τις πιο γνωστές ανεξιχνίαστες υποθέσεις της χώρας.

Οι αρχές θεωρούν πως, αν βρεθούν επαρκή στοιχεία DNA, θα γίνει προσπάθεια ταυτοποίησης του άνδρα και της προέλευσής του.

Η συγκεκριμένη υπόθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχείρησης Persevere, που επιδιώξει την ταυτοποίηση όλων των αγνώστων νεκρών στη Νότια Αυστραλία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβολιασμοί: Ανοίγει η συζήτηση για την «υποχρεωτικότητα» - Ποιοι θα ακολουθήσουν την ΕΜΑΚ