ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Φυλάκιση 14 ετών στον Βίκτορ Μπαμπαρίκο, αντίπαλο του Λουκασένκο- Αντιδράσεις της Δύσης

Βίκτορ Μπαμπαρίκο
AP

Δικαστήριο στη Λευκορωσία καταδίκασε σε φυλάκιση 14 ετών τον πρώην υποψήφιο για την προεδρία, Βίκτορ Μπαμπαρίκο, ο οποίος ήταν αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά.

Δικαστήριο στη Λευκορωσία καταδίκασε σε φυλάκιση 14 ετών τον πρώην υποψήφιο για την προεδρία, Βίκτορ Μπαμπαρίκο, βρίσκοντάς τον ένοχο σε κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται- προκαλώντας αντιδράσεις από τη Δύση και την αντιπολίτευση.

Πριν τη σύλληψή του τον προηγούμενο Ιούνιο οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως ο 57χρονος Μπαμπαρίκο ήταν ο κύριος αντίπαλος του Αλεξάντερ Λουκασένκο εν όψει προεδρικών εκλογών για τις οποίες η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος παραμένει στην εξουσία από το 1994, δήλωσε νικητής των εκλογών και ανέλαβε νέα θητεία ως πρόεδρος, προκαλώντας τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη σύγχρονη ιστορία της Λευκορωσίας. Ο ίδιος αρνείται τα περί νοθείας.

Εν όψει της απόφασης της Τρίτης σύμμαχοι του Μπαμπαρίκο, πρώην επικεφαλής της Belgazprombank, είπε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του ήταν στημένες για να εμποδίσουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

«Είναι μια παρανοϊκή ποινή για έναν άνδρα που αποφάσισε να μπει στην πολιτική και έγινε ένας από τους ηγέτες που ξύπνησαν τη χώρα από έναν μακρύ ύπνο» είπε η Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, ηγέτιδα της αντιπολίτευσης που διέφυγε στο εξωτερικό.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Μινσκ αποδοκίμασε την απόφαση, κάνοντας λόγο μέσω Twitter για «δικαστική απάτη» και προσθέτοντας πως το καθεστώς Λουκασένκο «δεν θα σταματήσει σε τίποτα για να διατηρήσει την εξουσία».

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αύξηση 60% του ιικού φορτίου στα λύματα – Δεν το περιμέναμε τόσο σύντομα