ΚΟΣΜΟΣ

Αϊτή: Δολοφόνησαν τον πρόεδρο της χώρας μέσα στο σπίτι του

Αϊτή: Δολοφόνησαν τον πρόεδρο της χώρας μέσα στο σπίτι του

Ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ εκτελέστηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, από ομάδα ενόπλων που επιτέθηκαν στην ιδιωτική του κατοικία. Αγνωστοι είχαν προσπαθήσει να τον δολοφονήσουν και πάλι πριν απο λίγους μήνες.

Μια ομάδα ενόπλων εισέβαλε τις πρώτες πρωϊνές ώρες στο σπίτι του προέδρου της Αϊτής και τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ.

Από την επίθεση, τραυματίστηκε η σύζυγός του, η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Την είδηση επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός της χώρας Κλοντ Ζοζέφ, δίνοντας το χρονικό της δολοφονίας.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μία ομάδα αγνώστων που δεν έχουν ταυτοποιηθεί επιτέθηκαν στην ιδιωτική κατοικία του προέδρου της Αϊτής, όπου και τον εκτέλεσαν.

Ορισμενοι απο αυτούς μιλούσαν ισπανικά. Ο πρωθυπουργός καταδίκασε την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «απάνθρωπη και βάρβαρη» ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την «συνέχεια του κράτους» ενώ καταλήγει ότι «η δημοκρατία θα νικήσει».

Ένας δημοσιογράφος του Le Nouvelliste και παρουσιαστής στο Radio Magik 9 δήλωσε οτι η δολοφονία πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα κομάντο με «ξένα στοιχεία».

Ο Ζοβενέλ Μοϊζ, 53 ετών, ανέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2017, όταν παραιτήθηκε ο προκάτοχός του, Μισέλ Μαρτελί.

Τη θητεία του επισκίασαν βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Toυς προηγούμενους μήνες υπήρξαν εκτεταμένες διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της χώρας, με τους πολίτες να ζητούν την παραίτησή του.

Ο Μοΐζ είχε αντιμετωπίσει σφοδρές διαμαρτυρίες αφότου ανέλαβε πρόεδρος, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί ότι επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μια δικτατορία υπερβαίνοντας τη διάρκεια της θητείας του και αυξάνοντας τον αυταρχισμό -- κατηγορίες τις οποίες εκείνος αρνούνταν.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ στη φτωχή αυτή χώρα της Καραϊβικής διογκώνεται ένα κύμα βίας που συνδέεται με την πολιτική. Καθώς η Αϊτή είναι πολιτικά διχασμένη και αντιμετωπίζει μια διογκούμενη ανθρωπιστική κρίση και ελλείψεις τροφίμων, εκφράζονται φόβοι για εκτεταμένη αναταραχή.

«Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να υπάρξει εγγύηση της συνέχειας του κράτους και για την προστασία του έθνους», δήλωσε ο Ζοζέφ. Πυροβολισμοί ακούγονταν σε όλη την πρωτεύουσα.

Το Πορτ-ο-Πρενς βρίσκεται αντιμέτωπο με αύξηση της βίας, καθώς συμμορίες συγκρούονται μεταξύ τους και με την αστυνομία για τον έλεγχο των δρόμων.

Η βία αυτή τροφοδοτήθηκε από την αύξηση της φτώχειας και της πολιτικής αστάθειας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με μαχαίρι στου Ζωγράφου: Ο δράστης είχε δραπετεύσει από ψυχιατρική κλινική