ΚΟΣΜΟΣ

Τα παιχνίδια του Dune: Η μακρά ιστορία των videogames του επερχόμενου blockbuster

Dune
Warner Bros. Pictures

Ο χώρος του κινηματογράφου ζει στους ρυθμούς του επερχόμενου Dune του Ντενί Βιλνέβ- ωστόσο οι θίνες του πλανήτη Αράκις δεν έχουν πρωταγωνιστήσει μόνο στη μεγάλη οθόνη.

Φίλοι και μη της επιστημονικής φαντασίας αναμένουν εναγωνίως την έλευση επί της μεγάλης οθόνης του Dune: To εμβληματικό έργο του Φρανκ Χέρμπερτ μεταφέρεται στις οθόνες δια χειρός Ντενί Βιλνέβ, και ήδη οι φίλοι του έπους προετοιμάζονται για ένα νέο ταξίδι στις θίνες του πλανήτη Αράκις, πολλά χρόνια μετά τις δύο προηγούμενες μεταφορές (μια κινηματογραφική και μια τηλεοπτική) του στην οθόνη.

Πέρα από τα βιβλία, τις ταινίες και τα κόμικ, ωστόσο, το Dune έχει μια μακρά παράδοση και στον χώρο του gaming- η οποία είχε κάποιες εξαιρετικά ένδοξες στιγμές…και κάποιες όχι και τόσο. To έπος του Αράκις έχει γράψει τη δική του ιστορία στα PC games, σε βαθμό που η πρώτη γνωριμία πολλών με το έργο του Χέρμπερτ προήλθε από εκεί.

Dune (1992)

To πρώτο Dune βγήκε το 1992, και αποτελούσε στην πράξη μια μεταφορά του πρώτου βιβλίου σε παιχνίδι, από την Cryo Interactive. Το παιχνίδι απέσπασε πολύ καλές κριτικές, καθώς ήταν ένα πολύ επιτυχημένο υβρίδιο adventure και strategy: Ο παίκτης ενσάρκωνε τον Πωλ Ατρείδη και έπρεπε να τα βγάλει πέρα τόσο σε επίπεδο ενός κλασικού κατά τα άλλα adventure παιχνιδιού (περιπλανώμενος σε περιοχές, συναντώντας χαρακτήρες, μιλώντας μαζί τους κλπ) όσο και στρατηγικής, αναπτύσσοντας δυνάμεις, καθοδηγώντας τες στη μάχη, κατακτώντας περιοχές κλπ. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

Dune 2 (1992)

Ωστόσο, για πολλούς η γνωριμία με τον κόσμο του Χέρμπερτ προήλθε μέσω πιο σκληροπυρηνικών strategy καταστάσεων, μέσω ενός παιχνιδιού που, για πολλούς, αποτελεί τον «πατριάρχη» των RTS (real time strategy). Παρά το «2» που συνοδεύει τον τίτλο, δεν αποτελεί ακριβώς sequel του προηγούμενου τίτλου, καθώς, επί της προκειμένης, έχουμε μια πιο «ελεύθερη» μεταφορά του κόσμου του Χέρμπερτ, από τα χέρια της μεγάλης Westwood Studios. To Dune 2 ήταν ένα ξεκάθαρο παιχνίδι στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο, όπου ο παίκτης καλούνταν να ηγηθεί – χτίζοντας βάσεις, δημιουργώντας στρατούς και δίνοντας μάχες- ενός από τρεις οίκους (Ατρείδες, Χαρκόνεν, Όρντος) που μάχονται για την κυριαρχία στο Αράκις και τον έλεγχο του πολύτιμου «μπαχαρικού» (Spice) που βρίσκεται στο επίκεντρο του έπους του Χέρμπερτ. Το παιχνίδι αυτό αποτέλεσε τον «πατέρα» της μεγάλης σειράς των Command & Conquer, που θα όριζε τον χώρο των RTS για πάρα πολλά χρόνια μετά. Χωρίς υπερβολή, δεν είναι πολλά τα games που έχουν το ιστορικό βάρος του Dune 2.

Dune 2000 (1998)

Το Dune 2, όπως προαναφέρθηκε, συνέβαλε αποφασιστικά στην καθιέρωση του είδους των RTS- και η Westwood, η οποία τότε (το μακρινό 1998) ήταν στις δόξες της (επρόκειτο για τη «χρυσή εποχή» των RTS) επιχείρησε να αναστήσει τον θρύλο, με ένα ριμέικ του Dune 2. To Dune 2000 ήταν μια έκδοση του Dune 2 προσαρμοσμένη στα δεδομένα της εποχής, με καλύτερα γραφικά, εντυπωσιακά βίντεο με πραγματικούς ηθοποιούς, βελτιώσεις στο gameplay κ.α. Αντικειμενικά ήταν ένα καλό παιχνίδι, και τα πήγε καλά εμπορικά, ωστόσο δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν λόγο για «ξαναζεσταμένο φαγητό».

Emperor: Battle for Dune (2001)

H Westwood όμως δεν κατέθετε εύκολα τα όπλα, και λίγα χρόνια μετά έβγαλε ένα απευθείας sequel του Dune 2000: To Emperor: Battle for Dune ακολουθούσε στον ίδιο δρόμο, σε μια περίοδο που τα RTS επιχειρούσαν να εισέλθουν σε μια πιο 3D εποχή. Επρόκειτο για ένα καλό παιχνίδι, το οποίο όμως δεν ξεχώρισε και πολύ σε σχέση με τα άλλα RTS της εποχής του.

Frank Herbert’s Dune (2001)

…και κάπου εδώ ήρθε το άδοξο τέλος των παιχνιδιών της σειράς Dune (μέχρι νεωτέρας, τουλάχιστον). Το συγκεκριμένο action adventure φαινόταν σαν να είχε σκοπό…να αποτύχει εξαρχής. Απογοήτευσε κοινό και κριτικούς σε κάθε επίπεδο, και ήταν ένα από τα τελευταία παιχνίδια της Cryo Interactive, που χρεοκόπησε λίγο αργότερα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.