ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Γιος μεγιστάνα αποκεφάλισε κόρη διπλωμάτη

Πακιστάν μεγιστάμ Μουκαντάμ δολοφονία
Associated Press/Anjum Naveed

Πακιστάν: Η δολοφονία της Νουρ Μουκαντάμ έχει γίνει η πιο έντονα αναφερθείσα γυναικοκτονία στην πρόσφατη ιστορία.

Ο γιος ενός μεγιστάνα στο Πακιστάν, φέρεται να βασάνισε μία παιδική του φίλη που κρατούσε αιχμάλωτη για τρεις ημέρες πριν τελικά την αποκεφαλίσει.

Πρόκειται για τον 30χρονος Ζαχίρ Τζάφερ, ο οποίος κατηγορείται ότι κρατούσε αιχμάλωτη την 27χρονη Νουρ Μουκαντάμ στο σπίτι του στο Ισλαμαμπάντ, πριν την αποκεφαλίσει βάναυσα.

Εκατοντάδες γυναίκες δολοφονούνται κάθε χρόνο στο Πακιστάν και χιλιάδες περισσότερες είναι θύματα βάναυσης βίας, όμως πολύ λίγες περιπτώσεις λαμβάνουν τη συνεχή προσοχή των μέσων ενημέρωσης και ένας μικρός μόνο αριθμός δραστών τιμωρούνται.

Η φρικτή δολοφονία έχει προκαλέσει οργή και δημόσια κατακρευγή στο Πακιστάν, το οποίο έχει ήδη χαλαρώσει τους νόμους σχετικά με την ενδοοικογενειακή κακοποίηση και ένα κακό ιστορικό προστασίας των γυναικών από τη βία.

Η επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Μάνατζμεντ της Λαχώρης, Νίντα Κιρμπάνι, δήλωσε ότι «το στάτους των εμπλεκομένων οικογενειών, η οικογένεια του Ζαχίρ Τζάφερ, και βεβαίως του πατέρα της Νουρ που ήταν πρώην πρεσβευτής, και το γεγονός ότι αυτό συνέβη εντός των κύκλων της ελίτ του Ισλαμαμπάντ… όλα αυτά μαζί αναμφίβολα έστρεψαν περισσότερο την προσοχή σε αυτή την υπόθεση».

Η δολοφονία της Νουρ Μουκαντάμ έχει γίνει η πιο έντονα αναφερθείσα γυναικοκτονία στην πρόσφατη ιστορία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με οργισμένα σχόλια ενώ διαδηλώσεις και αγρυπνίες πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις, καθώς και από Πακιστανούς της διασποράς ακόμη και σε μακρινές χώρες όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου αρνούνται να κάνουν εικασίες για το κίνητρο του φερόμενου ως δράστη, ενώ ο δικηγόρος του έχει ζητήσει «δίκαιη δίκη».

Οι γονείς του Τζάφερ, Ασμάτ και Ζακίρ, συνελήφθησαν επίσης με την κατηγορία ότι έκαναν τις «μέγιστες προσπάθειες για να εξαλείψουν τα αποδεικτικά στοιχεία». Ο Ασμάτ και ο Ζακίρ βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με τον γιο τους και είχαν «άμεσες πληροφορίες» για την απαγωγή, είπε ο δικαστής σε δήλωση του. Μάλιστα, έστειλαν

ψυχαναλυτές αντί αστυνομικούς να ασχοληθούν με τον γιο τους αφού ανακάλυψαν τι είχε συμβεί.

Αντιμέτωπη με τη δημόσια οργή, η οικογένεια Τζάφερ δημοσίευσε ολοσέλιδες καταχωρίσεις στις εφημερίδες παίρνοντας αποστάσεις από τη δολοφονία και καλώντας για δικαιοσύνη.

Σε δήλωσή του στο CNN, ο Ριζγουάν Αμπάσι, δικηγόρος και των δύο γονέων, είπε ότι οι πελάτες του καταδίκασαν δημόσια τη δολοφονία.

«Είμαστε δίπλα στο θιγόμενο μέρος (και) δεν είμαστε δίπλα στον γιο μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οργή στο Πακιστάν για την βία εναντίον των γυναικών

Η υπόθεση έχει συγκεντρώσει επιπλέον προσοχή επειδή η οικογένεια του Τζαφέρ διοικεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες εμπορίου και διαχείρισης έργων του Πακιστάν.

Ο θάνατος της Νουρ έχει τραβήξει την προσοχή προς τα δεινά που περνούν οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Πακιστάν, όπου η βία εναντίον τους θεωρείται «σοβαρό πρόβλημα», σύμφωνα με μια έκθεση για τη χώρα από το Human Rights Watch το 2020.

Περίπου το 28% των γυναικών ηλικίας μεταξύ 15 και 49 ετών έχουν υποστεί σωματική βία από την εφηβεία τους, ανακοίνωσε το Πακιστανικό Υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Λέγεται ότι η βία εμφανίζεται στο σπίτι και κυρίως μεταξύ παντρεμένων ζευγαριών, αν και τα περισσότερα δεν αναφέρονται επειδή θεωρείται πολιτιστικός κανόνας στην πατριαρχική κοινωνία του Πακιστάν, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι πέρα από αυτό, έχουν επίσης ένα νομικό σύστημα εναντίον τους και το οποίο βλέπει την κακοποίηση ως «ιδιωτική υπόθεση». Δεν υπάρχει εθνικός νόμος κατά της κακοποίησης κατά των γυναικών, αν και ορισμένες επαρχίες έχουν θεσπίσει τη δική τους νομοθεσία.

Η ζωή για τις γυναίκες στις αγροτικές περιοχές του Πακιστάν είναι εμφανώς διαφορετική από εκείνην στα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα στο Ισλαμαμπάντ, όπου οι σικ καφετέριες και τα εμπορικά κέντρα εξυπηρετούν ένα μίγμα πλούσιων διανοουμένων, κυβερνητικών αξιωματούχων, διπλωματών, εκπατρισμένων και ξένων δημοσιογράφων. Για πολλές γυναίκες στην πρωτεύουσα της χώρας, ακόμη και αυτή η εικόνα ελευθερίας και ασφάλειας έχει θρυμματιστεί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Ήταν η εξαίρεση στον κανόνα»: Από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν πλήρως ο 70χρονος που πέθανε