ΚΟΣΜΟΣ

Διαψεύδουν τη σύλληψη του μακελάρη της Τουλούζης

Διαψεύδουν τη σύλληψη του μακελάρη της Τουλούζης

Θρίλερ με τη υπόθεση του ύποπτου για τις τέσσερις δολοφονίες στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης και τις τρεις των στρατιωτικών στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με τη σύλληψη του φερόμενου δράστη. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αστυνομία τον συνέλαβε μετά από έφοδο στο σπίτι όπου βρισκόταν, ωστόσο η γαλλική κυβέρνηση το διαψεύδει.

Μάλιστα, νωρίτερα την είδηση της σύλληψης επιβεβαίωσε και αστυνομική πηγή που όμως δεν συνδέεται άμεσα με την έρευνα μιλώντας στο πρακτορείο Reuter.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στο γαλλικό λαό το απόγευμα. Ο Σαρκοζί έχει μεταβεί στο στρατόπεδο Περινιόν της Τουλούζης, κοντά στο διαμέρισμα όπου κρυβόταν ο Μοχάμεντ Μέραχ και είχε προγραμματίσει να συναντηθεί με αξιωματικούς της αστυνομίας και με εκπροσώπους θρησκευτικών κοινοτήτων.

Νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκε το νοσοκομείο της Τουλούζης όπου νοσηλεύονται, με σοβαρά τραύματα, ένας αλεξιπτωτιστής και ένας μαθητής του εβραϊκού σχολείου στο οποίο εξαπέλυσε επίθεση ο 23χρονος την περασμένη Δευτέρα.

Οχυρωμένος για ώρες στο κτίριο

Ο συναγερμός στις γαλλικές Αρχές σήμανε τα ξημερώματα, όπου ο 24χρονος Αλγερινός, Μοχάμεντ Μεράχ ταμπουρώθηκε σε ένα διαμέρισμα. Ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα ουζί και ένα καλάσνικοφ που λίγη ώρα άργότερα δε δίστασε να χρησιμοποιήσει εναντίον αστυνομικών.

Οπλισμένος με ένα ούζι και ένα Καλάσνικοφ είναι ο ύποπτος για τους επτά φόνους στην Τουλούζη, που έχει οχυρωθεί στο σπίτι του, όχι μακριά από το εβραϊκό σχολείο όπου άφησε πίσω του τέσσερις νεκρούς, έναν ραβίνο και τρία παιδιά.

Αμέσως, οι αστυνομικοί έφθασαν στο σημείο όπου ξεκίνησαν σκληρές διαπραγματεύσεις με τον άνδρα. Το κτίριο εκκενώθηκε άμεσα, με τους κατοίκους να απομακρύνονται από το σημείο.

Ώρες αγωνίας όταν μέσα από το κτίριο, που βρίσκεται κοντά στο εβραΐκό σχολείο που άφησε πίσω του τέσσερις νεκρούς ακούστηκε μία ισχυρή έκρηξη.

Καταιγισμός πυρών - Τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί

Οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν καταιγισμό πυρών, με το που χτύπησαν την πόρτα του διαμερίσματος, καθώς ο δράστης άνοιξε πυρ με το όπλο του. Μάλιστα, από την επίθεση τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί. Ωστόσο, με πληροφορίες που ήρθαν από τα γαλλικά πρακτορεία ο ίδιος δήλωσε ότι είχε σκοπό να παραδοθεί εντός της ημέρας.

«Ακούσαμε τους πυροβολισμούς και κρυφτήκαμε κάτω από το κρεβάτι»

«Δεν ξέραμε τι συνέβαινε. Ακούσαμε τους πυροβολισμούς και τρομοκρατηθήκαμε, κρυφτήκαμε κάτω από το κρεβάτι. Γινόταν μεγάλη φασαρία... ο άνδρας φώναξε "σας είδα!" και άρχισε να πυροβολεί», είπε ένας από τους γείτονες.

«Ήθελα να πάρω εκδίκηση για τα παιδιά της Παλαιστίνης»

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, ο δράστης ότι είναι μαχητής της Τζιχάντ (ιερού πολέμου), ανήκει στην Αλ Κάιντα και ήθελε να πάρει εκδίκηση για όσα υφίστανται τα παιδιά στην Παλαιστίνη. Μάλιστα, για το λόγο αυτό είχε σκοπό να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον του γαλλικού στρατού.

Ο ύποπτος φέρεται να έχει πολεμήσει μαζί με ισλαμιστές στις περιοχές της πακιστανο-αφγανικής μεθορίου. Ο ίδιος, αλγερινής καταγωγής, δήλωσε ότι έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Επίσης, είχε συλληφθεί στην επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν, για κατασκευή βομβών το 2007, αλλά δραπέτευσε από τη φυλακή μήνες αργότερα συμμετέχοντας σε μια τολμηρή απόδραση των Ταλιμπάν, δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερς ο διευθυντής των φυλακών στην Κανταχάρ.

Μεγάλωσε με έναν βίαιο πατριό

Η αστυνομία είχε υπό παρακολούθηση ήδη από χρόνια τον νεαρό Μοχάμεντ, γιατί ήδη το 2010 είχε επισκεφθεί το Αφγανιστάν και την παραμεθόριο περιοχή με το Πακιστάν όπου και είχε εκπαιδευθεί για τον τζιχάντ στα στρατόπεδα που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Φέρεται ότι είχε κάνει τουλάχιστον 2 με 3 ταξίδια, ενώ άλλες πληροφορίες μιλούν για ένα πρώτο του ταξίδι στην περιοχή από το 2004.

Μεγάλωσε σε ένα βόρειο προβληματικό προάστιο της Τουλούζης, με έναν βίαιο πατριό. Σήμερα το πρωί οι αστυνομικοί έφεραν τη μητέρα του μπρος στο κτίριο προκειμένου να μιλήσει στο γιο της. Ωστόσο, η ίδια αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν έχει απολύτως κανέναν έλεγχο και καμία επιβολή επάνω του.

Διαβάστε επίσης: Νικολά Σαρκοζί: Ο δράστης ήταν έτοιμος να συνεχίσει τη δράση του