ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 25 νεκροί από τις πλημμύρες - Εικόνες χάους και απόλυτης καταστροφής

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 25 νεκροί από τις πλημμύρες - Εικόνες χάους και απόλυτης καταστροφής

Αυξάνονται οι νεκροί στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ που χτυπήθηκαν από ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, μετά το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα «Αίντα»

Βιβλική καταστροφή σε δεκάδες περιοχές από το Μέριλαντ μέχρι τη Νέα Υόρκη. Οι πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας Aίντα που υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα άφησαν πίσω δεκάδες νεκρούς -ανάμεσά τους και ένα αγόρι δύο ετών- και ανυπολόγιστες καταστροφές ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το «Μεγάλο Μήλο» κατέγραψε ρεκόρ βροχόπτωσης, με τους μετεωρολόγους να καταγράφουν στο Σέντραλ Παρκ 80 χιλιοστά βροχής μέσα σε διάστημα μίας ώρας.
Ο τυφώνας Αίντα που έπληξε τη Λουιζιάνα την Κυριακή, είναι ο πέμπτος ισχυρότερος που έχει πλήξει τις ΗΠΑ.

Πολλοί από τους θανάτους σημειώθηκαν σε υπόγεια διαμερίσματα που πλημμύρισαν. Ποτάμια και κολπίσκοι υπερχείλισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και οι μεταφορές διακόπηκαν, με αποτέλεσμα πολλοί επιβάτες να εγκλωβιστούν σε πλημμυρισμένους σταθμούς.

Βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πλατφόρμες του μετρό στο Μανχάταν και το Μπρούκλιν βυθισμένες κάτω από λίτρα νερού και δεκάδες κατοίκους να αγωνίζονται να διασχίσουν πλημμυρισμένους δρόμους.

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνον στη Νέα Υόρκη, οκτώ από αυτούς όταν παγιδεύτηκαν σε πλημμυρισμένα υπόγεια, ενώ ένας πολίτης πνίγηκε στο αυτοκίνητό του, σύμφωνα με την αστυνομία. Ανάμεσα στα θύματα και ένα αγοράκι μόλις δύο ετών.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νιου Τζέρσεϊ, δήλωσαν αξιωματούχοι, ενώ στην Πενσιλβάνια τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ένας από αυτούς από δέντρο που ξεριζώθηκε από τη θεομηνία.

Μπάιντεν: Η κλιματική κρίση ειναι εδώ

Άνδρες των σωστικών συνεργείων αναζητούν εγκλωβισμένους ανθρώπους και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Ο θάνατος και η καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Αίντα είναι μια δραματική υπενθύμιση «οτι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Απευθυνόμενος στο έθνος σε συνέντευξη Τύπου o Μπάιντεν είπε: «Oi τελευταίες ημέρες με τον τυφώνα Αίντα, τις πυρκαγιές στα δυτικά και τις πρωτοφανείς πλημμύρες στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ είναι μια ακόμη υπενθύμιση ότι οι ακραίες καταιγίδες και το κλίμα η κρίση είναι εδώ ».

«Πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα. Πρέπει να δράσουμε. Είναι θέμα ζωής και θανάτου και είμαστε όλοι μαζί» τόνισε.

«Βιώνουμε απόψε ένα πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο με ρεκόρ βροχόπτωσης σε όλη την πόλη, βίαιες πλημμύρες και επικίνδυνες συνθήκες στους δρόμους μας», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, ενώ κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ χιλιάδες άνθρωποι παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το πρωί της Πέμπτης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, αλλά αυτή την εβδομάδα επικρίθηκε έντονα από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις μετά την επανέναρξη των διαδικασιών γεώτρησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Συγκινεί το μήνυμα του Διονύση Σαββόπουλου - «Έφυγε ο τελευταίος των μεγάλων»

Μίκης Θεοδωράκης: Ο άνθρωπος που μελοποίησε όλη την Ελλάδα

Όταν οι Beatles τραγούδησαν Μίκη Θεοδωράκη