ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν οι Beatles τραγούδησαν Μίκη Θεοδωράκη

Beatles
To τραγούδι Honeymoon Song ηχογραφήθηκε από τους Beatles το καλοκαίρι του 1963
AP

Ακούστε το τραγούδι Honeymoon Song που ερμήνευσαν οι Beatles σε μουσική του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη.

H φήμη και η αναγνώριση του Μίκη Θεοδωράκη που «έφυγε» από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 96 ετών, ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα από πολύ νωρίς.

Τραγούδια του σπουδαίου μας μουσικοσυνθέτη ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής όπως ήταν και οι Beatles.

Ήταν στα τέλη του 1958 όταν ο Μίκης κλήθηκε να γράψει το μουσικό θέμα της ταινίας Luna De Meil (Honeymoon ή Νύχτα Γάμου στα ελληνικά) του Βρετανού σκηνοθέτη Μάικλ Πάουελ με πρωταγωνιστές τον Άντονι Στιλ και τη Λουντμίλα Τσερίνα.

Από τη μουσική που έγραψε ο Θεοδωράκης, προέκυψε το τραγούδι των τίτλων της ταινίας Honeymoon Song το οποίο ερμήνευσε ο Ιταλός Μαρίνο Μαρίνι. Στην Ελλάδα το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία με τίτλο Αν Θυμηθείς τ’ Όνειρό μου σε στίχους του Νίκου Γκάτσου υπό το ψευδώνυμο Βασίλης Καρδής και ερμηνεύτρια τη Γιοβάνα.

Το τραγούδι έφτασε και στα αυτιά των Beatles, και συγκεκριμένα του Πολ ΜακΚάρτνεϊ ο οποίος ενθουσιάστηκε με αυτό και έτσι πρότεινε στα υπόλοιπα τρία «Σκαθάρια» να ηχογραφήσουν το τραγούδι του συνθέτη για τη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC, Pop Go The Beatles.

Πράγματι, το θρυλικό συγκρότημα από το Λίβερπουλ μπήκε στο στούντιο του BBC και στις 16 Ιουλίου 1963 ηχογράφησε το τραγούδι με τους Πολ ΜακΚάρτνεϊ στα φωνητικά και το μπάσο, τον Τζον Λένον και τον Τζορτζ Χάρισον στις κιθάρες και τον Ρίνγκο Σταρ στα ντραμς.

Σχεδόν ένα μήνα μετά, και συγκεκριμένα στις 8 Αυγούστου του 1963, η διασκευή του Honeymoon Song από τους Beatles μεταδόθηκε στο ραδιόφωνο. Από τότε και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 1994, η εκδοχή του γκρουπ παρέμεινε στα συρτάρια του BBC όταν και συμπεριλήφθηκε τελικά στο άλμπουμ της εμβληματικής μπάντας με τίτλο Beatles: Live at the BBC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΜακΚάρτνεϊ είχε αγαπήσει τόσο πολύ το τραγούδι του Μίκη, που το επέλεξε να μπει και στο ντεμπούτο άλμπουμ της τραγουδίστριας Μέρι Χόπκιν με τίτλο Post Card το 1969 στο οποίο έκανε την παραγωγή ο ίδιος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσιάς στο newsbomb.gr για Θεοδωράκη: «Η Ελλάδα έχασε σήμερα έναν πυλώνα από τον Παρθενώνα»

Μίκης Θεοδωράκης: Η «Όμορφη Πόλη» με τη φωνή της Εντίθ Πιάφ

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Το αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη (pics)