ΚΟΣΜΟΣ

Γουατεμάλα: Τερματίστηκε η φάση της εκρηκτικής ηφαιστειακής δραστηριότητας στο Φουέγο

Γουατεμάλα: Τερματίστηκε η φάση της εκρηκτικής ηφαιστειακής δραστηριότητας στο Φουέγο
(AP Photo/Moises Castillo)

Οι εκρήξεις στο ηφαίστειο Φουέγο, όχι μακριά από την πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, σταμάτησαν χθες Παρασκευή έπειτα από 32 ώρες δραστηριότητας, χωρίς να αναφερθεί κανένα θύμα, ενημέρωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας (INSIVUMEH) του κράτους της κεντρικής Αμερικής.

«Οι παράμετροι της σεισμικής δραστηριότητας, της ακουστικής επιτήρησης και της παρατήρησης στο πεδίο υπέδειξαν ότι τις τελευταίες ώρες η (εκρηκτική) δραστηριότητα μειώθηκε προοδευτικά» και αυτό μεταφράστηκε σε αποκλιμάκωση της δραστηριότητας, της «έκλυσης» πυροκλαστικών ροών, εξήγησε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του INSIVUMEH, ο Εμίλιο Μπαρίγιας.

Στο στόμιο του ηφαιστείου, στα 3.763 μέτρα ύψος, «μειώθηκε δραστικά» η έκλυση ηφαιστειακών αναβλημάτων και οι ροές λάβας «δεν είναι πλέον ενεργές».

«Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν να κηρυχθεί λήξασα η εκρηκτική δραστηριότητα στο ηφαίστειο Φουέγο», που άρχισε το πρωί της Πέμπτης, χωρίς να χρειαστεί να διαταχθεί καμιά εκκένωση κοινότητας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η έκρηξη προκάλεσε ροή λάβας μήκους έξι χιλιομέτρων ως τους πρόποδες του ηφαιστείου, το οποίο απέχει 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Επρόκειτο για την ισχυρότερη έκρηξη του ηφαιστείου που έχει καταγραφεί από την 3η Ιουνίου 2018, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 215 άνθρωποι, εκατοντάδες είχαν τραυματιστεί και πολλοί άλλοι είχαν κηρυχθεί επισήμως αγνοούμενοι.

Τέσσερα χωριά κοντά στο ηφαίστειο επλήγησαν από τη βροχή ηφαιστειακής τέφρας.

Πέρα από το Φουέγο, στη Γουατεμάλα υπάρχουν άλλα δύο ενεργά ηφαίστεια, το Πακάγια (νότια) και το Σαντιαγκίτο (δυτικά).

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αν δεν πάμε σε τηλεκπαίδευση στα Δημοτικά σχολεία, θα έχουμε πρόβλημα...

Θεσσαλονίκη: Ποινή φυλάκισης στον πατέρα που αρνήθηκε να κάνει το παιδί του self test στο σχολείο

Κορονοϊός - Πανεπιστήμια: Όλα τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν στα ΑΕΙ - Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ