ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Γερμανία: Πώς θα είναι η Ευρώπη και ο κόσμος χωρίς τη Μέρκελ - Ο ρόλος του Μακρόν

H Άνγκελα Μέρκελ
H Άνγκελα Μέρκελ
ΑΡ

Οι σημερινές γερμανικές εκλογές θα καθορίσουν πώς θα είναι ο κόσμος μετά την Άνγκελα Μέρκελ.

Από τις 9 ώρα Ελλάδος οι Γερμανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για μία κρίσιμη αναμέτρηση που θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Βερολίνο και την ΕΕ. Για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες η «αιώνια καγκελάριος» δε θα λάβει μέρος στις κάλπες.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποτελεί σύμβολο σταθερότητας στην Ευρώπη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το 2005. Η χημικός που μετατράπηκε σε μία από τις ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη άντεξε σε ένα κύμα λαϊκισμού, μια οικονομική κρίση, μια πανδημία και το Brexit και αφήνει μια εντυπωσιακή κληρονομιά ως η πιο επιτυχημένη γυναίκα ηγέτης της Γερμανίας.

Η 67χρονη Μέρκελ θα αποχωρήσει όταν αναλάβει η νέα κυβέρνηση- διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες ψηφοφορίες το 2017 και το 2013, υπάρχουν «πολύ περισσότερες πιθανότητες σημαντικής αλλαγής στη γερμανική πολιτική μετά τις εκλογές», σύμφωνα με τον Pepijn Bergsen, ερευνητή από το διεθνές think tank Chatham House.

Αλλά για πρώτη φορά εδώ και μία γενιά, οι Γερμανοί θα αποφασίσουν πώς θα είναι η Γερμανία μετά τη Μέρκελ. Οποιονδήποτε και να αποφασίσουν να εμπιστευθούν θα αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Το κληροδότημα της Μέρκελ.

Η αποχώρηση της Μέρκελ από την πρώτη γραμμή της παγκόσμιας πολιτικής έχει αρχίσει εδώ και καιρό. Το 2018 ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι δεν θα επιδιώξει επανεκλογή στο τέλος της θητείας της, μετά από πολλές αποτυχίες στις περιφερειακές εκλογές. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, συνεργάστηκε με πέντε Βρετανούς πρωθυπουργούς, τέσσερις Γάλλους προέδρους, επτά Ιταλούς πρωθυπουργούς και τέσσερις Αμερικανούς προέδρου.

«Η Γερμανία τα πήγε πολύ καλά τα τελευταία 15 χρόνια από οικονομική σκοπιά ... (και) η Γερμανία δεν τα πήγε τόσο άσχημα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, αλλά υπάρχουν υπόνοιες ότι αυτό ότι δεν θα διαρκέσει» λέει ο Bergsen.

Η ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση στα μέσα της δεκαετίας του 2010 αποδείχθηκε μεγάλη πρόκληση για το κόμμα της Μέρκελ, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), ενώ η ίδια επικρίθηκε έντονα λόγω της στενής σχέσης της με την Κίνα.

Αλλά μετά από την πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας, οι αναλυτές και οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι η Μέρκελ θα αποχωρήσει από το αξίωμα, απολαμβάνοντας σεβασμού από την πλειοψηφία των Γερμανών.

«Αφήνει θετικό πρόσημο στη Γερμανία, επειδή συνδέεται με τη σταθερότητα-οι άνθρωποι ήξεραν με τι είχαν να κάνουν» λέει ο Ben Schreer, από το γραφείο του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) στο Βερολίνο στην Ευρώπη.

Τι ρόλο θα παίξει παγκοσμίως η Γερμανία χωρίς τη Μέρκελ ;

Οι συνέπειες της σημερινής ψηφοφορίας θα είναι παγκόσμιες. Το ρεκόρ παραμονής της Μέρκελ στην εξουσία την έκανε να γίνει de facto ηγέτης της Ευρώπης και δεν είναι σαφές εάν ο διάδοχός της θα αναλάβει τον ίδιο ρόλο.

Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις εξωτερικής πολιτικής τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, λένε οι αναλυτές. Το ερώτημα είναι, ποιος θα αντικαταστήσει τη Μέρκελ και αν θα έχει τα ίδια χαρίσματα και ικανότητες με εκείνη.

Ένας από τους βασικούς της ρόλους ήταν η αποφασιστικότητά της να διατηρήσει την ευρωπαϊκή συνοχή και να αποτρέψει τις ρωγμές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Η Μέρκελ συνεργάστηκε με δεκάδες σημαντικούς ηγέτες κατά τη διάρκεια της 16χρονης περιόδου της στην εξουσία.

Ο Μακρόν «στα παπούτσια» της Μέρκελ;

«Ο Μακρόν θα προσπαθήσει να σφετεριστεί τη θέση της Μέρκελ στην Ευρώπη», προέβλεψε ο Bergsen σηματοδοτώντας μια πιθανή μετατόπιση της ισορροπίας δυνάμεων προς τη Γαλλία, τον δυτικό γείτονα της Γερμανίας.
Η γερμανική θέση δεν θα αλλάξει απαραιτήτως, αλλά όποιος ανέβει τώρα στην εξουσία θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν ευρύτερο (εγχώριο) συνασπισμό, έτσι θα δυσκολευτεί ελαφρώς να ηγηθεί στη διεθνή σκηνή».

Κοιτάζοντας πιο μακριά, ο νέος ηγέτης της Γερμανίας θα πρέπει επίσης να εξισορροπήσει τις σχέσεις της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, δύο χώρες με τις οποία η Μέρκελ προσπάθησε να διατηρήσει στενούς δεσμούς.

Κλειδί στη νέα εποχή θα είναι επίσης η διατήρηση καλής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σημαντικός εταίρος από στρατηγικής απόψεως και η Γερμανία γνωρίζει ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διατηρήσει δεσμούς με την ευρωπαϊκή ήπειρο, τότε οι Ευρωπαίοι θα διχαστούν» λέει ο Μπεν Σρέρ, από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) με έδρα το Βερολίνο.

Η Γερμανία είναι μια χώρα αξιοσέβαστη στη διεθνή σκηνή. «Το ερώτημα είναι: Θα διατηρήσει τη θέση της στη νέα εποχή, με τις διεθνείς καταιγίδες που αναπόφευκτα έρχονται;»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Λήξη συναγερμού - Προσγειώθηκε με ασφάλεια το αεροπλάνο της Delta

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: Γι’ αυτό εγκατέλειψε τον Φιλιππίδη ο δικηγόρος του

The Voice: Ο διαγωνιζόμενος που έκανε την Έλενα Παπαρίζου να γυρίσει σε 3 δευτερόλεπτα