ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Γερμανία: Προβάδισμα SPD και στο βάθος... μετεκλογικά σενάρια με συνασπισμό «Τζαμάικα»

Εκλογές Γερμανία: Προβάδισμα SPD και στο βάθος...  μετεκλογικά σενάρια με συνασπισμό «Τζαμάικα»
AP

Εκλογές Γερμανία - Αποτελέσματα εκλογών: Μεγάλη αναμένεται να είναι η αποψινή νύχτα, με το εκλογικό «θρίλερ» στην Γερμανία -μέχρι αυτή την ώρα- να δίνει προβάδισμα στο SPD του Όλαφ Σολτς με 26%, ενώ σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί με 24,5% το CDU/CSU (Χριστιανική Ένωση) και του «εκλεκτού» της Μέρκελ  Αρμιν Λάσετ - Κερδισμένοι οι «Πράσινοι» που «βλέπουν» κυβέρνηση Πέφτουν τα ποσοστά των ακροδεξιών (AFD) σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση του 2017

Προβάδισμα με 26% (+5,5 από το 2017) δίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, έναντι ποσοστού 24,5% (-8,4) της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία καταμέτρησης, οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 13,9% (+5), το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) 11,7% (+1), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,5% (-2,1) και η Αριστερά 5% (-4,2).

Αν η τελική εικόνα δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αριθμητικά τουλάχιστον είναι εφικτός ένας «μεγάλος» συνασπισμός SPD-CDU/CSU, ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» με CDU/CSU, Πράσινους, FDP, ένας συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» με SPD, Πράσινους, FDP, ενώ δεν είναι εφικτός ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς.

Το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα των 70 χρόνων, κερδίζοντας 32,8%, κατά έξι μονάδες λιγότερο από το 2017.

  • AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) 10,5%
  • CDU/CSU (Χριστιανική Ένωση) 24,5%
  • FDP (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) 11%
  • SPD (Σοσιαλδημοκράτες) 26%
  • Greens (Πράσινοι) 13,9%
  • Left Party (Αριστερά) 5%

Σε μία ασυνήθιστη εκλογική αναμέτρηση, και ενώ το αποτέλεσμα δεν έχει ακόμα κριθεί, το SPD φαίνεται ότι αναδεικνύεται νικητής, ανεβάζοντας κατά πολύ τα ποσοστά του, με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για «νεκρανάσταση».

Από την άλλη, η Χριστιανική Ένωση (Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές) είναι η μεγάλη ηττημένη της βραδιάς, αφού καταποντίστηκε, σημειώνοντας τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία της.

Παράλληλα, σημαντική πτώση καταγράφει το ακροδεξιό AfD, αλλά και η Αριστερά (Linke), που συγκεντρώνει το οριακό για την είσοδό της στο Κοινοβούλιο 5%. Όμως, και σε περίπτωση που η Αριστερά δεν ξεπεράσει το όριο του 5%, θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα εκπροσωπείται στη βουλή. Μια από τις προϋποθέσεις για την είσοδο ενός κόμματος στη Κοινοβούλιο είναι η απευθείας εκλογή τριών βουλευτών ενός κόμματος. Τουλάχιστον τρεις εκλογικές περιφέρειες στο Βερολίνο θεωρούνται προπύργια της Αριστεράς.

Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει για το ποιος θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της χώρας, που θα διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ. Και με ποιον συνασπισμό θα κυβερνήσει τη χώρα στο μέλλον; Ρόλο ρυθμιστή φαίνεται πως θα έχουν οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι.

Και ενώ οι κάλπες έκλεισαν, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Οι έξι αρχηγοί έκαναν μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην σε τηλεοπτικό στρογγυλό τραπέζι, τον «Γύρο των Ελεφάντων» (Elefantenrunde).

Οι πρώτες δηλώσεις των αρχηγών

«Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης 'Αρμιν Λάσετ, ο οποίος απηύθυνε ωστόσο έμμεση πρόσκληση προς τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά το δυσμενές αποτέλεσμα, το απέδωσε στην απουσία «μπόνους εξουσίας», επειδή ο αρχηγός του CDU δεν ήταν και καγκελάριος, καταλογίζοντας εμμέσως την ευθύνη στην 'Ανγκελα Μέρκελ. «Η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σχηματιστεί ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ένωσης.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το κόμμα του προηγείται και επομένως έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αποκλείεται να έχει τελικά τον ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. «Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου», δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του κόμματός του. Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε από πολλούς σχολιαστές ως νύξη προς την Χριστιανική Ένωση.

Η επόμενη μέρα

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου: Οι δημοτικοί υπάλληλοι θα ανακοινώσουν τα επίσημα αποτελέσματα στους δήμους και τα κρατίδιά τους. Ο αρμόδιος ομοσπονδιακός αξιωματούχος θα αποκαλύψει στη συνέχεια τα επίσημα αποτελέσματα των γενικών εκλογών για τη χώρα στο σύνολό της.

Στους υποψηφίους που εκλέγονται άμεσα μέσω της «πρώτης ψηφοφορίας» θα δοθούν οι έδρες τους στο κοινοβούλιο και ο συνολικός αριθμός των εδρών στο κοινοβούλιο θα κατανεμηθεί μεταξύ των κομμάτων ανάλογα με το ποσοστό των «δεύτερων ψήφων» που θα λάβουν.

Οι βουλευτές θα ενημερωθούν για τις έδρες που κέρδισαν στο κοινοβούλιο και στις τοπικές του Βερολίνου και του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Βερολίνο, καθώς και της ψηφοφορία στην περιφέρεια, θα γίνουν επίσης γνωστά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει η Αριάδνη Γερασιμίδου: «Έχω καρκίνο, δεν υπάρχει τρόπος να σωθώ» (video)

The Voice: Ο διαγωνιζόμενος που έκανε την Έλενα Παπαρίζου να γυρίσει σε 3 δευτερόλεπτα

Κρίσιμα 24ωρα στο Αιγαίο: Εμπλοκές στον αέρα, προκλήσεις στη θάλασσα –Πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις