ΚΟΣΜΟΣ

Συλλήψεις τρομοκρατών στην Γεωργία

Συλλήψεις τρομοκρατών στην Γεωργία
Έξι συλλήψεις γεωργιανών πολιτών πιθανών τρομοκρατών έκαναν οι αρχές της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση...

Έξι συλλήψεις γεωργιανών πολιτών πιθανών τρομοκρατων έκαναν οι αρχές της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι.

«Αποτρέψαμε πολύ σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις που προετοιμάζονταν εναντίον μας και αποδεικνύονται από τα στοιχεία που βρέθηκαν και από τα εκρηκτικά», τόνισε ο κ. Σαακσβίλι μιλώντας στη γεωργιανή τηλεόραση.

Ο κύριος ύποπτος είναι ο Γκογκουίτα Αρκάνια, πρώην αξιωματικός του γεωργιανού στρατού, ενώ οι πέντε άλλοι εμπλεκόμενοι συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν το Σάββατο, σύμφωνα με τις γεωργιανές αρχές.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανέφερε από την πλευρά του, ότι ένας αξιωματικός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας πλήρωσε έναν γεωργιανό πολίτη για να προχωρήσει σε επιθέσεις με εκρηκτικά που μεταξύ άλλων είχαν στόχο και την αμερικανική πρεσβεία και τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Τμπιλίσι.

«Επρόκειτο για μια οργανωμένη τρομοκρατική εκστρατεία που στόχευε στην αστάθεια και στην πρόκληση φόβου στη χώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών, Σότα Ουτιασβίλι.

Ο ρώσος αξιωματικός, ονόματι Γεβγκένι Μπορίσοφ πίεζε τον γεωργιανό Αρκάνια να προχωρήσει στις τρομοκρατικές πράξεις απειλώντας τον ότι θα σκοτώσει την οικογένειά του, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Έγινε επίσης γνωστό ότι ο Γεωργιανός θα πληρωνόταν για κάθε επίθεση με 600 δολάρια.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο ο Αρκάνια παραδέχεται πως εκτελούσε επιθέσεις με στόχους επιλεγμένους από τον ρώσο αξιωματικό, ο οποίος ζούσε μόνιμα στη γειτονική Αμπχαζία και είχε μόνο τηλεφωνικές επαφές με τους συνεργούς του σε κινητό τηλέφωνο που ανήκε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η ομάδα συνολικά διέπραξε έξι επιθέσεις σε μια από τις οποίες, στις 28 Νοεμβρίου, ένας πολίτης έχασε τη ζωή του. Η πρώτη έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου κοντά στην αμερικανική πρεσβεία.

Διαβάστε επίσης:

Ρώσοι κατάσκοποι στην Γεωργία