ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η Μόσχα εξετάζει να αφαιρέσει τους Ταλιμπάν από τη λίστα των εξτρεμιστικών οργανώσεων

Ρωσία: Η Μόσχα εξετάζει να αφαιρέσει τους Ταλιμπάν από τη λίστα των εξτρεμιστικών οργανώσεων
Ο Πούτιν ανέφερε πως η χώρα αυτή πρέπει να λάβει οικονομική στήριξη.
AP

Η Ρωσία εξετάζει να αφαιρέσει τους Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των εξτρεμιστικών οργανώσεων, γνωστοποίησε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μια ημέρα μετά τις συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και των νέων κυβερνώντων στο Αφγανιστάν.

Η Ρωσία συμπεριέλαβε τους Ταλιμπάν στην λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων» το 2003, αλλά υποδέχθηκε τους ισλαμιστές αντάρτες για συνομιλίες στη Μόσχα πολλές φορές πριν αυτοί καταλάβουν την εξουσία στη χώρα τον Αύγουστο.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν έπραξε ορθά που απέσυρε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από το Αφγανιστάν, μια κίνηση που επέτρεψε στους Ταλιμπάν να καταλάβουν την εξουσία σε μια αστραπιαία επιθετική εκστρατεία.

Ο Πούτιν ανέφερε πως η χώρα αυτή πρέπει να λάβει οικονομική στήριξη και να ξεπαγώσουν τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά της στοιχεία, καθώς η σταθερότητα του Αφγανιστάν είναι προς το συμφέρον όλων των γειτόνων του.

Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει ότι δεν σκοπεύει να αποδεσμεύσει δισεκατομμύρια σε αφγανικό χρυσό, επενδύσεις και αποθέματα ξένου συναλλάγματος που κρατούνται στις ΗΠΑ καθώς αυτά πάγωσαν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο, παρά την πίεση από ανθρωπιστικές οργανώσεις και άλλους που προειδοποιούν ότι η στάση αυτή της Ουάσινγκτον μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της αφγανικής οικονομίας.

Οι Ταλιμπάν απέσπασαν την υποστήριξη 10 περιφερειακών δυνάμεων κατά τις συνομιλίες στη Μόσχα την Τετάρτη για τη διοργάνωση διάσκεψης χορηγών των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα βοηθήσει τη χώρα να αποτρέψει την οικονομική κατάρρευση και την ανθρωπιστική καταστροφή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μίκης Θεοδωράκης: Άνοιξε η διαθήκη του - Τι αναφέρει για τον Νίκο Κουρή

Ρόδος: Ντόμινο αποκαλύψεων για την κακοποίηση της 8χρονης- «Το έχει ξανακάνει» λέει η κόρη της θείας

Καιρός - Αρναούτογλου: Καρέ - καρέ η εξέλιξη μέχρι την 28η Οκτωβρίου - Η μακροπρόθεσμη τάση (vid)