ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Η παραλλαγή Δέλτα Plus μπορεί να είναι πιο μεταδοτική απο τη Δέλτα λένε Βρετανοί ειδικοί

Γυναίκα στη Βρετανία μπροστά απο το σύμβολο του κορονοϊού
Γυναίκα στη Βρετανία μπροστά απο το σύμβολο του κορονοϊού
ΑΡ

Μια νέα μεταλλαγμένη μορφή κορωνοϊού που ορισμένοι αποκαλούν Δέλτα Plus μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα από την αρχική μετάλλαξη Δέλτα, λένε τώρα ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) έχει εντάξει την μετάλλαξη Δέλτα Πλας στην κατηγορία "παραλλαγή υπό έρευνα ", γεγονός που αντικατοπτρίζει τον πιθανό κίνδυνο.

Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια. Και οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι τα υπάρχοντα εμβόλια πιθανότατα λειτουργούν καλά για την προστασία των ανθρώπων.

Αν και η κανονική Δέλτα εξακολουθεί να ευθύνεται για τις περισσότερες μολύνσεις από Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κρούσματα της Δέλτα Plus ή AY.4.2 έχουν αυξηθεί.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το 6% των περιπτώσεων Covid είναι αυτού του τύπου. Οι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο να εκτοξευθεί σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά, ή να "ξεφύγει" από τα τρέχοντα εμβόλια.

Αξιωματούχοι ωστόσο λένε ότι υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι μπορεί να έχει αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με τη Δέλτα.

«Αυτή η υποκατηγορία έχει γίνει ολοένα και πιο συνηθισμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες και υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι μπορεί να έχει αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με τη Δέλτα», ανέφερε η UKHSA.

Σε αντίθεση με τη Δέλτα ωστόσο, δεν θεωρείται ακόμη «παραλλαγή ανησυχίας» - η υψηλότερη κατηγορία που αποδίδεται σε παραλλαγές ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου τους.

Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικοί τύποι - ή παραλλαγές - του Covid που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο. Οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός οτι εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις.

Η μεταλλαξη AY.4.2 είναι ένα παρακλάδι της Δέλτα που περιλαμβάνει ορισμένες νέες μεταλλάξεις που επηρεάζουν την πρωτεΐνη ακίδας, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να διεισδύσει στα κύτταρά μας. Οι μεταλλάξεις - Y145H και A222V - έχουν βρεθεί σε διάφορες άλλες γενεαλογίες του κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας.

Μερικές περιπτώσεις έχουν επίσης εντοπιστεί στις ΗΠΑ, όπως επίσης και στη Δανία, όπου τα περιστατικά έχουν μειωθεί ωστόσο έκτοτε .

Το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί ήδη αναμνηστικές δόσεις εμβολίου Covid-19 σε ευπαθείς ομάδες πριν από τον χειμώνα, για να βεβαιωθεί ότι έχουν την πληρέστερη προστασία έναντι του κορωνοϊού.

Η δρ Τζένι Χάρις, διευθύνουσα σύμβουλος του UKHSA, δήλωσε: "Οι συμβουλές για τη δημόσια υγεία είναι οι ίδιες για όλες τις τρέχουσες παραλλαγές. Εμβολιαστείτε και, για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, προσέλθετε για την τρίτη ή την αναμνηστική δόση σας αμέσως μόλις σας καλέσουν.

Συνεχίστε να είστε προσεκτικοί. Φοράτε μάσκα σε πολυσύχναστους χώρους και, όταν συναντάτε ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους, ανοίξτε τα παράθυρα και τις πόρτες για τον αερισμό του δωματίου. Εάν έχετε συμπτώματα πρέπει να υποβληθείτε σε μοριακό τεστ και να απομονωθείτε στο σπίτι μέχρι να λάβετε αρνητικό αποτέλεσμα."

Πηγή: ΒΒC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στο Πέραμα: Ένας νεκρός και 7 τραυματίες από την αιματηρή συμπλοκή της ομάδας ΔΙΑΣ με αγνώστους

Γλυκά Νερά: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη ζωή του πιλότου- «Είχαμε σχέση με τον Μπάμπη»

Δήμητρα Παπανδρέου: Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αυστηρά ακατάλληλος – Το ΚΙΝΑΛ δεν θα γίνει ΠΑΣΟΚ