ΚΟΣΜΟΣ

Θάνατος στα... 8.000 μέτρα: Οι πιο παράτολμες αναβάσεις - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Θάνατος στα... 8.000 μέτρα: Οι πιο παράτολμες αναβάσεις - Δείτε το Infographic του Newsbomb.gr

Οι 14 ψηλότερες βουνοκορφές στον κόσμο, όλες τους υψηλότερες από 8.000 μέτρα, ανήκουν στα Ιμαλάια και το Καρακορούμ. Στις δυσπρόσιτες κορυφές τους εκτός απο κινηματογραφικές αναβάσεις, συμβαίνουν και θανατηφόρα ατυχήματα. Το γράφημα του Newsbomb.gr παρουσιάζει τις πιο επικίνδυνες κορυφές του πλανήτη

Η υψηλότερη οροσειρά της Γης, τα Ιμαλάια βρίσκεται στην Ασία και χωρίζει την Ινδική υποήπειρο από το οροπέδιο του Θιβέτ, ενώ τα όρη Καρακορούμ είναι μία μεγάλη οροσειρά στα σύνορα Πακιστάν, Ινδίας και Κίνας.

Τα Ιμαλάια που ονομάζονται έτσι από τη σανσκριτική φράση, που σημαίνει «η κατοικία του χιονιού» περιλαμβάνουν ενίοτε ολόκληρο το ογκώδες ορεινό συγκρότημα όπου ανήκει και το Καρακορούμ και πολλές μικρότερες οροσειρές.

Τα βουνά των ρεκόρ - πρωταγωνιστές σε δεκάδες ντοκιμαντέρ και ταινίες του Χόλιγουντ που κόβουν την ανάσα-δεν είναι μόνο θαύματα της φύσης, αλλά «μαγνήτες» για τυχοδιώκτες και αθλητές που φθάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους. Μόνο το Έβερεστ, ως το ψηλότερο βουνό στη γη, προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες ορειβάτες που θέλουν πάση θυσία να φτάσουν στην κορυφή.

Με τον εξοπλισμό που έχουν σήμερα στην κατοχή τους οι ορειβάτες, η αναρρίχηση των οκτώ χιλιάδων μέτρων δεν είναι πλέον τόσο δύσκολη όσο ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα. Ένα τέτοιο εγχείρημα ωστόσο εξακολουθεί να παρουσιάζει τεράστιες δυσκολίες και προκλήσεις. Όπως δείχνει αυτό το γράφημα, εμπνευσμένο από μια παρουσίαση του αναλυτή δεδομένων Ervin Vinzon, οι θάνατοι στις «κορυφές των οκτώ χιλιάδων» δεν είναι ασυνήθιστοι.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη βάση δεδομένων Himalayan και το Mountainiq.com, η κύρια κορυφή του ορεινού όγκου της Αναπούρνα μήκους 8.091 μέτρων είναι η πιο επικίνδυνη από όλες. Από το 1900, υπολογίζεται ότι 244 αποστολές είχαν ως αποτέλεσμα 72 θανάτους -με άλλα λόγια σχεδόν σε μία από τις τρεις συνολικά αναβάσεις, ένας ορειβάτης δεν επέστρεψε.

Συχνά επηρεάζονται και οι θρυλικοί Σέρπα του Νεπάλ -οι πρώτοι άνθρωποι που έφθασαν στην κορυφή του όρους Έβερεστ -και κερδίζουν τα προς το ζην με τον ορεινό τουρισμό. Ομοίως, το μονοπάτι προς την κορυφή της Καντσεντζούνγκα, ύψους 8.586 μέτρων είναι συχνά χωρίς επιστροφή (29,1%).

Το βουνό που θεωρείται το πιο επικίνδυνο μεταξύ των ορειβατών λόγω των απότομων περασμάτων του και του διαρκούς κινδύνου χιονοστιβάδας είναι το Κ2. Στα 8.611 μέτρα, είναι το ψηλότερο βουνό στο Kαρακορούμ και το δεύτερο ψηλότερο στη λίστα των οκτώ χιλιάδων, μετά το Έβερεστ.

Στοιχεία από το 2018 δείχνουν ότι περισσότερες από μία στις πέντε αποστολές κατέληξαν σε θάνατο. Σε απόλυτους αριθμούς, οι περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν στο Έβερεστ, ωστόσο, είναι επίσης η κορυφή με τις περισσότερες αναρριχήσεις, με περισσότερες από 2.000 αποστολές.Το ποσοστό θνησιμότητας στο Qomolangma, όπως αποκαλούν το βουνό οι Θιβετιανοί, είναι περίπου 14%.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.