ΚΟΣΜΟΣ

Bρετανία: Τελεσίγραφο των Τόρις στον Μπόρις Τζόνσον «Φτιάξε τα πράγματα ή…μάζεψέ τα»

O Mπόρις Τζόνσον
O Mπόρις Τζόνσον
ΑP

Αντιμέτωπος με μία πολυεπίπεδη κρίση βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον που δέχεται πλέον πυρά και από το εσωτερικό των Τόρις

Η ραγδαία άνοδος των τιμών και οι αυξήσεις φόρων την άνοιξη, ακολουθούμενες από ένα πιθανό πλήγμα για τους Τόρις στις τοπικές εκλογές του Μαΐου, θα σηματοδοτήσουν την αρχή του τέλους της πρωθυπουργίας του Μπόρις Τζόνσον, πιστεύουν τώρα ανώτεροι βουλευτές των Συντηρητικών.

Στενεύουν τα περιθώρια για τον «ΜποΤζο» ο οποίος υπέστη μια μαζική εξέγερση από τους υποστηρικτές του για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού στο Κοινοβούλιο και μια ταπεινωτική εκλογική ήττα από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στην πάλαι ποτέ ασφαλή έδρα των Συντηρητικών στο North Shropshire, δύο ημέρες αργότερα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι του δίνουν πλέον μόνο τρεις τέσσερις μήνες για να βελτιώσει τα πράγματα, διαφορετικά κινδυνεύει να εκδιωχθεί. Η είδηση της παραίτησης σοκ του αρμόδιου υπουργού για το Brexit, λόρδου Φροστ από το υπουργικό συμβούλιο, αργά το βράδυ του Σαββάτου(18/12) επιδείνωσε την κρίση.

Ενώ οι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του κόμματος συμφωνούν ότι με την μετάλλαξη «Όμικρον» να εξαπλώνεται αστραπιαία, δεν είναι η κατάλληλη ώρα για διχασμό και τελεσίγραφα, πολλοί αρχίζουν να φοβούνται για τις δικές τους έδρες στις επόμενες γενικές εκλογές και λένε ότι ο Μάϊος θα είναι η αποφασιστική στιγμή. Η απογοήτευση είναι βαθιά και ο θυμός μεγάλος, αλλά οι βουλευτές λένε ότι πρέπει να πατήσουν φρένο προς το παρόν.

Ένας πρώην υπουργός είπε: «Αν δεν υπήρχε πανδημία, θα έγραφα και θα υπέγραφα την επιστολή μου τώρα και θα την έστελνα στον Γκράχαμ Μπρέιντι [πρόεδρο της Επιτροπής των Συντηρητικών υποστηρικτών του 1922] για να ξεκινήσει διαγωνισμό ηγεσίας. Και νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς θα κάναμε το ίδιο».

Ένας άλλος πρώην υπουργός είπε ότι ενώ οι βουλευτές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στον Τζόνσον για να ανακτήσει έδαφος το νέο έτος, μετά από μια καταστροφική περίοδο κατά την οποία τα λάθη και τα σκάνδαλα των κομμάτων κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα - λίγοι πιστεύουν ότι θα αλλάξει.

«Ο Μπόρις δεν θα αλλάξει»

«Ο Μπόρις δεν είναι πρόθυμος να φέρει νέους ανθρώπους, δεν είναι διατεθειμένος να ξαναεμπλακεί με το κοινοβουλευτικό κόμμα, δεν είναι διατεθειμένος να κάνει σκληρή δουλειά, δεν είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες» Και συμπληρώνει: «Όλοι λένε: «Ας προχωρήσουμε στη διαδικασία να του δώσουμε την ευκαιρία να αλλάξει», αλλά όλοι ξέρουμε πού πάει αυτό και δεν είναι ευχάριστο. Οδεύουμε προς μια πρόκληση ηγεσίας. Το επόμενο κριτήριο είναι οι τοπικές εκλογές».

Ο Τσαρλς Γουόκερ, πρώην αντιπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του 1922, είπε ότι θα ήταν «ασυνείδητο» να προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από τον Τζόνσον τις επόμενες εβδομάδες, αλλά προειδοποίησε ότι έρχονται δύσκολες στιγμές, καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται.

Η μετάλλαξη «Όμικρον» σφυροκοπά τη χώρα

Οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι εξαιρετικά απαιτητικοί για διάφορους λόγους, αλλά κυρίως λόγω της «Όμικρον» και του αντίκτυπου που θα έχει αυτός ο ιός στις ήδη πληγείσες αλυσίδες εφοδιασμού και στο κόστος ζωής. Το Συντηρητικό κόμμα λένε οι πιο μετριοπαθείς, δεν είναι σε θέση να αλλάξει αρχηγό, υπό αυτές τις συνθήκες. Απλώς δεν είναι ευσυνείδητο.

Ο σερ Ρότζερ Γκέιλ, την περασμένη εβδομάδα έγινε ο πρώτος Συντηρητικός που έστειλε την επιστολή του στον Μπρέιντι. Σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος, εάν ο πρόεδρος της επιτροπής λάβει 54 επιστολές υπέρ της ψηφοφορίας δυσπιστίας στον Τζόνσον, θα πρέπει να υποβάλει μία και να ξεκινήσει διαδικασία αλλαγής σκυτάλης.

Εάν οι ψηφοφόροι του Ηνωμένου Βασιλείου αρχίσουν τώρα να κατηγορούν την κυβέρνηση για την αύξηση των τιμών, οι Τόρις φοβούνται ότι μια αλλαγή στην ηγεσία θα μπορούσε να είναι η μόνη τους ελπίδα. Την ερχόμενη άνοιξη η κυβέρνηση θα δεχθεί πιέσεις από έναν συνδυασμό αυξήσεων φόρων και ανόδου των τιμών που θα επηρεάσουν περισσότερο το βιοτικό επίπεδο.

Αυξήσεις φωτιά «καίνε» τον Τζόνσον

Τον Απρίλιο, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem θα επιτρέψει μια σημαντική αύξηση στο ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου που προστατεύει εκατομμύρια νοικοκυριά από τις ασταθείς τιμές χονδρικής. Αρκετοί προμηθευτές φυσικού αερίου έχουν καταρρεύσει τους τελευταίους μήνες αφού δεν μπόρεσαν να περιορίσουν τις απώλειες από την παροχή ενέργειας σε νοικοκυριά σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς.

Τον τελευταίο χρόνο οι τιμές του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές έχουν τριπλασιαστεί. Οι υπουργοί συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι σιδηροδρομικοί ναύλοι θα αυξηθούν κατά 3,8% τον Μάρτιο, παρά τις προειδοποιήσεις από αρκετούς βουλευτές των Τόρις ότι μόνο ένα πάγωμα των ναύλων θα ενθάρρυνε τους επιβάτες να επιστρέψουν στα ταξίδια, μετά την κρίση της Covid-19.

Μέσα σε όλα αυτά συνεχίζεται και η αντιπαράθεση για τα «πάρτι» της Ντάουνιγκ Στριτ εν μέσω lockdown. Οι Εργατικοί καλούν τον πρωθυπουργό να δημοσιεύσει τις εντολές που δόθηκαν στην ανώτερη δημόσια υπάλληλο Σου Γκρέι, μετά τον διορισμό της να επιβλέπει έρευνες για κοινωνικές συγκεντρώσεις στο Ντάουνινγκ Στριτ και άλλα κρατικά ακίνητα τα Χριστούγεννα πέρυσι.

Η Γκρέι διορίστηκε μετά την παραίτηση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σάιμον Κέις, αφού αποκαλύφθηκε ότι ένα πάρτι πραγματοποιήθηκε στα δικά του γραφεία στην Ντάουνινγκ Στριτ τον περασμένο Δεκέμβριο. «Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με αυτή τη θολή υπόθεση και ο πρωθυπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει αμέσως» λέει η αντιπολίτευση.

Με πληροφορίες απο Guardian

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

The Bachelor: Η πρώτη ανάρτηση της νικήτριας Αθηνάς – Καμία αναφορά στον Αλέξη Παππά

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί απέτρεψαν την τελευταία στιγμή τη δολοφονία γυναίκας

Κακοκαιρία Κάρμελ: Επιμένει με βροχές, τσουχτερό κρύο και χιόνια-Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα λευκά