ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πέθανε η συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζόαν Ντίντιον

ΗΠΑ: Πέθανε η συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζόαν Ντίντιον
Σε ηλικία 87 ετών
AP

Η συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζόαν Ντίντιον άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στο Μανχάταν

Η Αμερικανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Τζόαν Ντίντιον, εμβληματική μορφή της αμερικανικής λογοτεχνίας και γνωστή για την απεικόνιση της Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1960, πέθανε σήμερα σε ηλικία 87 ετών. Η συγγραφέας, που είχε γράψει μεταξύ άλλων και πολλά κινηματογραφικά σενάρια, άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στο Μανχάταν. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times έπασχε από Πάρκινσον.

Η Ντίντιον, μεγάλη μορφή της αμερικανικής «παράδοσης» της μίξης της δημοσιογραφίας με τη μυθοπλασία, μοίρασε τη ζωή της μεταξύ της Καλιφόρνια όπου γεννήθηκε, στις 5 Δεκεμβρίου 1934, και της Νέας Υόρκης. Εξέδωσε το πρώτο μυθιστόρημά της, το Run River, το 1963, αλλά δεν γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια έφυγε για να καταγράψει την κουλτούρα των χίπις του Σαν Φρανσίσκο, για λογαριασμό της εφημερίδας Saturday Evening Post. Από αυτή την εμπειρία της προέκυψε το περίφημο «Βαδίζοντας προς τη Βηθλεέμ», ένα ρεπορτάζ σε πρώτο πρόσωπο, που την έκανε διάσημη.

Αφού επέστρεψε στη Νέα Υόρκη μαζί με τον σύζυγό της, τον συγγραφέα Τζον Γκρέγκορι Νταν, ασχολήθηκε με την πολιτική δημοσιογραφία και συγκέντρωσε τις εμπειρίες της σε έναν τόμο, το 2001, το Political Fictions. Ορισμένοι θεώρησαν αργότερα ότι η περιγραφή μιας «επαγγελματικής πολιτικής τάξης» αποκομμένης από την καθημερινότητα των εκλογέων, ήταν ένα προμήνυμα για την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά τον θάνατο του συζύγου και της κόρης της, η Ντίντιον αφιέρωσε όλη την ενέργειά της σε δύο αυτοβιογραφικά έργα, το Έτος της Μαγικής Σκέψης (2007) και τις Μπλε Νύχτες (2011). Το πρώτο από αυτά τιμήθηκε με το περίβλεπτο National Book Award, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Η πρώτη εικόνα από τα κρατητήρια – Στο μικροσκόπιο κινητό και υπολογιστής

Καιρός – Αρναούτογλου: Οι πρώτες ενδείξεις για την Πρωτοχρονιά - Έρχονται κρύες αέριες μάζες (vid)

Νέα μέτρα: Διευκρινίσεις για τη διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ (vid)