ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Προσωρινή... ανακωχή στον «πόλεμο» της κυβέρνησης με τις εταιρείες τηλεπικοινωνίας για το 5G

Ανησυχία επικρατεί για τις συνέπειες του 5G στην αεροπλοϊα
Ανησυχία επικρατεί για τις συνέπειες του 5G στην αεροπλοϊα
ΑΡ

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεσπάσει παγκοσμίως  για τον αν το σήμα στα δίκτυα 5G προκαλεί ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές που επηρεάζουν τα αεροπλάνα. Στις ΗΠΑ μετά από έκκληση της κυβέρνησης οι δύο κολοσσοί των τηλεπικοινωνιών ανέβαλαν την ανάπτυξη κάποιων ασύρματων υπηρεσιών

 

Το υπουργείο Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ζήτησαν από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες που ελέγχουν τις τηλεπικοινωνίες στη χώρα, την Verizon και την AT&T, να αναβάλλουν το πολύ για δύο εβδομάδες την ανάπτυξη κάποιων ασύρματων υπηρεσιών 5G λόγω των φόβων για την αεροπλοϊα.

Οι δύο εταιρείες αφού απέρριψαν αρχικά το εν λόγω αίτημα, συμφώνησαν τελικά να καθυστερήσουν το λανσάρισμα του 5G. Oι κατασκευαστές αεροσκαφών έχουν προειδοποιήσει ότι τα ασύρματα σήματα 5G του φάσματος C-Band ενδέχεται να παρεμβαίνουν στα ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών και να διαταράξουν τις πτήσεις.

Η AT&T και η Verizon αρχικά απέρριψαν το αίτημα καθυστέρησης. Τα διευθυντικά στελέχη είχαν αρνηθεί ένα δεύτερο αίτημα καθυστέρησης , καθώς είχαν ήδη καθυστερήσει τα σχέδια τους από το τέλος του περασμένου έτους.

Προσφέρθηκαν επίσης να μειώσουν την υπηρεσία γύρω από τα αεροδρόμια των ΗΠΑ για έξι μήνες ως προσωρινή διασφάλιση, σύμφωνα με μια παρόμοια προσέγγιση που υιοθετήθηκε στη Γαλλία. Η αεροπορική βιομηχανία και η FAA έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με πιθανές παρεμβολές του 5G στον εξοπλισμό αεροσκαφών όπως οι ραδιομετρητές υψομέτρου.

Τον περασμένο μήνα, τα αφεντικά των δύο μεγαλύτερων κατασκευαστών αεροπλάνων στον κόσμο, της Airbus και της Boeing, έγραψαν στο αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών προειδοποιώντας ότι «η παρεμβολή 5G θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα των αεροσκαφών να λειτουργούν με ασφάλεια».

Η επιστολή επικαλέστηκε έρευνα του εμπορικού ομίλου Airlines for America, η οποία διαπίστωσε ότι εάν οι κανόνες 5G της FAA είχαν τεθεί σε ισχύ το 2019, περίπου 345.000 πτήσεις επιβατών και 5.400 πτήσεις φορτίου θα αντιμετώπιζαν καθυστερήσεις, εκτροπές ή ακυρώσεις.

Και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται πλέον την προτεινόμενη καθυστέρηση δύο εβδομάδων. Εκπρόσωπος της AT&T είπε ότι συμφώνησαν με το αίτημα, πρόσθεσε ωστόσο ότι «γνωρίζουμε ότι η αεροπορική ασφάλεια και το 5G μπορούν να συνυπάρξουν και είμαστε βέβαιοι ότι η περαιτέρω συνεργασία και η τεχνική αξιολόγηση θα λύσουν τυχόν προβλήματα».

Η FAA ευχαρίστησε τις εταιρείες για την εθελοντική καθυστέρηση. «Ανυπομονούμε να χρησιμοποιήσουμε τον επιπλέον χρόνο και χώρο για να μειώσουμε τις διακοπές πτήσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη του 5G», πρόσθεσαν.

Πηγή: BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Αυτό είναι το plan b αν ξεφύγει η κατάσταση λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

Μυριέλλα Κουρεντή: «Βράζει» το κοινό με την «επίθεση» του Βαλάντη στην ηθοποιό - «Είναι σεξιστής»

Η Φάρμα: «Είναι γκόμενά του - Πρέπει να παλέψεις για να κρατήσεις τέτοια γκόμενα» (video)

Survivor: «Μπάρμπα μήπως τη γουστάρεις;», είπε στον Βαλάντη για τη Μυριέλλα παίκτης των Μαχητών!