ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ελληνοκαναδός «Ιντιάνα Τζόουνς» που κατέβηκε στην «Πύλη της Κολάσεως» μιλάει στο Newsbomb.gr

O Τζορζ Κουρούνης στην Πύλη της Κόλασης στο Τουρκμενιστάν
O Τζορζ Κουρούνης στην Πύλη της Κόλασης στο Τουρκμενιστάν
Facebook

Ο Τζορτζ Κουρούνης είναι κυνηγός ακραίων καιρικών φαινομένων. «Εξερευνητής» δηλώνει ο ίδιος στο Newsbomb.gr, επιχειρώντας να συμπυκνώσει τις δεκάδες ταυτότητες, τους ρόλους και τις εμπειρίες που ένας μέσος άνθρωπος θα ήθελε χίλιες ζωές...για να χωρέσει. Η κατάβαση στην περίφημη «Πύλη της Κολάσεως» στο Τουρκμενιστάν του χάρισε ένα ρεκόρ  Γκίνες, ενώ ακόμη και για το γάμο του σκαρφάλωσε σε ένα ενεργό ηφαίστειο του Ειρηνικού.

Με μητέρα Καναδή και πατέρα από την Κω, ο Ελληνοκαναδός Tζορτζ Κουρούνης δε σταματά να ταξιδεύει και να κάνει κάθε παράτολμη σκέψη του πραγματικότητα. Κυνηγάει τυφώνες, σκαρφαλώνει σε απάτητες κορυφές απο τη Βόρεια Κορέα μέχρι την Αφρική και κάνει καγιάκ ανάμεσα σε φάλαινες και καρχαρίες.

Μία απο τις σημαντικότερες αποστολές του μέχρι σήμερα παραμένει η κατάβαση στον... φλεγόμενο κρατήρα «Νταρζάβα», την «Πύλη της Κόλασης» όπως είναι γνωστή στο Τουρκμενιστάν. Ο Τζορτζ Κουρούνης είναι ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που έχει κατέβει στο λάκκο καύσης μεθανίου που καίει εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Το τόλμησε το 2013 και απο τότε κανένας άλλος δεν έχει ακολουθήσει τα χνάρια του.

Εξερευνητής στη Βασιλική Καναδική Γεωγραφική Εταιρεία (RCGS) με ειδίκευση στην καταγραφή των ακραίων δυνάμεων της φύσης και των φυσικών καταστροφών, ετοιμαζόταν τουλάχιστον δύο χρόνια για αυτή την αποστολή. Επικοινωνήσαμε μαζί του με αφορμή την ανακοίνωση της χώρας ότι θα σφραγίσει το διάσημο αξιοθέατο.

Ταξίδι στις φλόγες της...Κόλασης

Τον Οκτώβριο του 2013 ηγήθηκε όπως μας λέει, μίας μεγάλης αποστολής υπό την αιγίδα της RCGS για τη μελέτη του φαινομένου. Στόχος της να κάνουν μετρήσεις και να συλλέξουν δείγματα από το έδαφος του κρατήρα για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν μικροσκοπικά βακτήρια που ζουν στο αφιλόξενο αυτό περιβάλλον.

«Ακούγεται εύκολο αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί μιλάμε για έναν γιγαντιαίο λάκκο φωτιάς. Xρειάστηκε εξειδικευμένη θερμο-προστατευτική στολή, έπρεπε να φέρω τον δικό μου πεπιεσμένο αέρα για να αναπνεύσω, η ζώνη αναρρίχησης που φορούσα έπρεπε να είναι κατασκευασμένη από πυρίμαχο υλικό, τα σχοινιά να είναι ανθεκτικά στη θερμότητα.

Για την ακρίβεια απλώσαμε σχοινιά σε όλο τον κρατήρα, με τη βοήθεια των οποίων μπόρεσα να μετακινηθώ και να φθάσω στον πυθμένα για να συγκεντρώσω τα δείγματά μου. Χρειάστηκαν σχεδόν 2 χρόνια προετοιμασίας για 17 μόλις λεπτά που βρέθηκα στον κρατήρα».

Μαζί του είχε μία ολόκληρη ομάδα, έξι ακόμη ανθρώπους, ειδικούς στους ιμάντες αναρρίχησης, έναν μικροβιολόγο από το Σικάγο που είχε αναλάβει το επιστημονικό κομμάτι και δώδεκα ακόμη άτομα που βρίσκονταν στην επιφάνεια. Ανάμεσά τους μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου, ντόπιοι μάγειρες και οδηγοί από το Τουρκμενιστάν, όπως επίσης και δύο γεωλόγοι από τη χώρα, δηλαδή συνολικά γύρω στα 25 άτομα που βρίσκονταν στην έρημο γύρω από τον κρατήρα, γι’ αυτή τη σημαντική αποστολή.

Mε τη σύζυγό του Μισέλ....γιορτάζουν την επέτειο γάμου τους στο βυθό της Καραϊβικής, περικυκλωμένοι απο καρχαρίες

Γιατί αποφάσισε να κλείσει τον κρατήρα «Νταρβάζα» ο πρόεδρος Μπερντιμουχαμέντοφ τον ρωτάμε. «Ο ίδιος άνθρωπος λέει είχε ανακοινώσει και πάλι οτι θα βάλει λουκέτο το 2010 , δεν το έκανε όμως. Κάπως έτσι άλλωστε αποφάσισε και ο ίδιος να το επισκεφθεί. Η τωρινή του απόφαση ίσως έχει να κάνει με την τιμή του αερίου που ανεβαίνει, ο κρατήρας άλλωστε σχηματίστηκε όταν οι Σοβιετικοί επιστήμονες έκαναν έρευνες για πετρέλαιο και αέριο, με αποτέλεσμα το έδαφος να καταρρεύσει.

Οι φωτιές που άναψαν, καίνε εδώ και 50 χρόνια. Επίσης το Τουρκμενιστάν είναι κορυφαίος τουριστικός προορισμός λόγω αυτού του αξιοθέατου, η χώρα κερδίζει χρήματα από τους επισκέπτες, ίσως πιστεύει ότι θα κερδίσει περισσότερα αν σβήσει τις φωτιές και σφραγίσει τον κρατήρα που θα παραμείνει δημοφιλής.

Μπορεί απλά να είναι τέχνασμα. Αν θέλει δηλαδή να πείσεις τον κόσμο να πάει να δει κάτι, πες του ότι δεν θα υπάρχει για πολύ...Βέβαια προς το παρόν λόγω πανδημίας, είναι δύσκολο για τον κόσμο να ταξιδέψει, όλα όμως είναι πιθανά. Όπως και να 'χει είναι δύσκολο να πάρει κανείς αξιόπιστες απαντήσεις από την κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν, είναι μία πολύ δύσκολη χώρα για συνεργασία»

Η αποστολή στην...κόλαση της «Νταρβάζα» ήταν όπως εξομολογείται η πιο δύσκολη αλλά παράλληλα και η η πιο όμορφη αποστολή της ζωής του. «Έχω κυνηγήσει τυφώνες, καταιγίδες σε όλο τον κόσμο, έχω σκαρφαλώσει σε βουνά, αλλά όταν είδα τον κρατήρα για πρώτη φορά, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ήταν πιο τρομακτικό από ότι είχα φανταστεί. Όταν ήταν όλα έτοιμα όμως και τελικά κατέβηκα στον πυθμένα ήταν τρομακτικό, αλλά την ίδια στιγμή υπέροχο.

Το να στέκομαι εκεί σε ένα μέρος που δεν είχε φθάσει ποτέ κανείς και να κοιτάζω γύρω μου βλέποντας χιλιάδες φωτιές, κάτι σαν...Κολοσσαίο φωτιάς ήταν όμορφο. Και επειδή είχα μόνο λίγα λεπτά εκεί κάτω, έπρεπε να εργαστώ γρήγορα, να συλλέξω δείγματα να κάνω μετρήσεις κτλ. Παρ'ολα αυτά σταμάτησα για μία στιγμή, κοίταξα ψηλά τους συνεργάτες μου στο χείλος του κρατήρα που έμοιαζαν μικροσκοπικοί και ένιωσα συγκίνηση. Ήταν μοναδική εμπειρία για μένα.»

Και καταλήγει «Δώδεκα άνθρωποι έχουν φθάσει στο φεγγάρι, αλλά μόνο ένας έχει πάει στην Πύλη της Κόλασης. Έχω μάλιστα και πιστοποιητικό από το Βραβείο των Ρεκόρ Γκίνες» Η αποστολή του Τζορτζ Κουρούνη βρήκε διάφορα είδη μικροβίων που ζούσαν στο έδαφος τα οποία δεν υπήρχαν στην γύρω περιοχή στην έρημο περιμετρικά του κρατήρα και μερικά από αυτά κατανάλωναν αέριο μεθανίου. Εξωτικά, ασυνήθιστα βακτήρια που βρίσκει κανείς σε υποθαλάσσια ηφαίστεια και ηφαίστεια όπως το Yellowstone στις ΗΠΑ, λέει.

Οι ελληνικές ρίζες και το...ευτράπελο στην Αθήνα

Ποια είναι λοιπόν η σχέση του με την Ελλάδα; «O πατέρας μου είναι Έλληνας από την Κω, η μητέρα μου τον γνώρισε όταν έκανε περιοδεία στην Ευρώπη τη δεκαετία του ΄60, ερωτεύτηκαν και ήρθε μαζί της για να ζήσουν στον Καναδά. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Κεμπέκ και ζω πλέον στο Τορόντο. Έχω επισκεφθεί αρκετές φορές την Ελλάδα, αγαπάω τη χώρα πολύ και αυτή τη φορά έχω καθυστερήσει πολύ να επιστρέψω».

Στα έγκατα της ΓηςFacebook

Η Ελλάδα άλλωστε όπως λέει έχει και επαγγελματικό ενδιαφέρον για τον ίδιο καθώς, βιώνει αρκετές φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια, έχει ηφαίστεια, αντιμετωπίζει μεγάλες δασικές πυρκαγιές και δοκιμάζεται συχνά από σεισμούς.

Θυμάται μάλιστα και ένα αστείο περιστατικό από την τελευταία φορά που είχε επισκεφθεί τη χώρα μας για να μιλήσει στο TEDx. Όταν ήταν στο αεροπλάνο ένας συνεπιβάτης τον τον αναγνώρισε και τον πλησίασε έντρομος να τον ρωτήσει τι συμβαίνει, αν κινδυνεύει η Ελλάδα, αν έγινε κάποια φυσική καταστροφή που δεν γνωρίζει. Ο Κουρούνης τον καθησύχασε, γελώντας.

Σε απόσταση αναπνοής απο ηφαίστειο που βρυχάταιFacebook

Εκτός από τους κρατήρες και τα ηφαίστεια, η άλλη του μεγάλη αγάπη είναι οι καταιγίδες και οι τυφώνες. «Έχω καταγράψει 20 τυφώνες και πάνω από 100 ανεμοστρόβιλους. Ο τυφώνας Κατρίνα (σσ: ο πιο πολύνεκρος και καταστρεπτικός τυφώνας του Ατλαντικού το 2005) ήταν ο πιο δυνατός που έχω ζήσει.

Ένιωθες σαν να βρίσκεσαι μέσα σε μίξερ για ώρες, η επιφάνεια της θάλασσας αυξήθηκε δέκα μέτρα από το κανονικό ύψος και το νερό παρέσυρε τα πάντα. Κάθε σταγόνα βροχής έπεφτε σαν βελόνα που σε χτυπάει στο πρόσωπο, άκουγες την πόλη γύρω σου να διαλύεται, γυαλιά να σπάνε, το ουρλιαχτό του ανέμου, τους τείχους να βουίζουν, ήταν μία εμπειρία τρομαχτική»

Τι λέει για την κλιματική αλλαγή

Πόσο αισιόδοξος είναι για το μέλλον του κλίματος και τις καταστροφές που προκαλεί ο άνθρωπος στο περιβάλλον; Ο ίδιος άλλωστε βλέπει εδώ και χρόνια από πρώτο χέρι τις αλλαγές στη Φύση. «Η συνεχιζόμενη κλιματική κρίση με ανησυχεί γιατί βλέπω όλες αυτές τις αλλαγές, βλέπω τα μοτίβα του καιρού να αλλάζουν, να εντείνονται οι ξηρασίες ,οι πλημμύρες και οι φωτιές.

Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί στο μέλλον. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι ακόμη και αν σταματούσαμε σήμερα τις εκπομπές αερίων του άνθρακα και πάλι θα έπαιρνε χρόνο για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Στο σπήλαιο κρυστάλλων Naica στο ΜεξικόFacebook

Είναι σαν να προσπαθείς να στρίψεις ένα μεγάλο πλοίο. Γυρίζεις το πηδάλιο, αλλά δεν γυρίζει αμέσως το πλοίο, θέλει χρόνο. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε και είναι στο χέρι των οργανισμών και των ισχυρών κυβερνήσεων, των μεγάλων παικτ'ων να πάρουν αποφάσεις. Έίναι δύσκολο για τα άτομα ως μονάδες να κάνουν τη διαφορά, όμως πολλά άτομα μαζί μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.»

Παραμένει όμως αισιόδοξος. Όπως λέει «δεν υπάρχει Plan b, δεν υπάρχει άλλος πλανήτης για να πάμε. Ο Έλον Μάσκ μιλάει για αποικίες στον Άρη, αλλά είναι μάλλον πιο δύσκολο να ζήσουμε στον Άρη, από το να καθαρίσουμε τη Γη. Όσο κοινότοπο και να ακούγεται πρέπει να φροντίσουμε την αυλή μας»

Στον Αρκτικό ΚύκλοFacebook

Ο ίδιος θα ήθελε πολύ να αποκτήσει εμπειρία στο διάστημα. Ήταν τυχερός όπως λέει γιατί συνάντησε πολλούς αστροναύτες, μοιράστηκαν μαζί του τις εμπειρίες τους και έχει κάνει και σχετική εκπαίδευση, πτήσεις μηδενικής βαρύτητας διελεύσεις από συσκευές φυγοκέντρησης κοκ. Δεν έχει όμως βγει από τη Γη, είναι άλλωστε ακριβό σπορ.

Σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας

Τον Μάιο του 2017, ο Τζορτζ Κουρούνης επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα έξι μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Ο τότε Αμερικανός πρόεδρος και ο Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκονταν σε αντιπαράθεση και ο ίδιος με την ομάδα του είχαν πάρει άδεια για να επισκεφθούν μέρη ειδικού ενδιαφέροντος και έκαναν αναρρίχηση και trekking στα βουνά στο κέντρο της χώρας και το νότο.

Η εμπειρία του από τη Βόρεια Κορέα

«Οι άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα είναι σαν εμάς, Θέλουν φαγητό στο τραπέζι, θέλουν να φροντίζουν τα παιδιά τους, θέλουν να είναι χαρούμενοι. Η κυβέρνηση ασχολείται όμως με κάθε πτυχή της ζωής τους, σε σημείο που είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν οι πολίτες τι είναι αληθινό και τι όχι.

Όταν ήμουν εκεί άνοιξα μία μέρα την τηλεόραση και είδα ότι η Πιονγιάνγκ ειχε κάνει πυραυλική δοκιμή και ξαφνικά βρέθηκα να αναρωτιέμαι: λες να θέλουν να ανταποδώσουν οι ΗΠΑ ενώ βρίσκομαι στη χώρα; Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη αλλά για μιάμιση ολόκληρα ημέρα αγωνιούσα για το τι θα μπορούσε να μου συμβεί»

Στην Αφρική γίνεται ένα με τους ντόπιουςFacebook

Η σύζυγος του Μισέλ, μοιράζεται μάλλον το ανήσυχο πνεύμα του. Παντρεύτηκαν οπως μας λέει λίγο πριν τον ευχαριστήσουμε, στον κρατήρα του Γιασούρ ενός ενεργού ηφαιστείου στο νησί Τάννα, ένα από τα νοτιότερα του αρχιπελάγους Βανουάτου στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Εκρήγνυται κάθε πέντε λεπτά τα τελευταία 800 χρόνια! Κάναμε τη γαμήλια τελετή μας λοιπόν εκεί, εκείνη φόρεσε νυφικό, εγώ κοστούμι, σκαρφαλώσαμε στο ηφαίστειο, είχαμε ντόπιους με φτερά και βαμμένα πρόσωπα. Ήταν πανέμορφα και όλη την ώρα στο φόντο ακριβώς απο πίσω μας...συνέβαιναν εκρήξεις»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.