ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση Ουκρανία: Γιατί ο Ζελένσκι είναι ενοχλημένος με Μπάιντεν και θέλει συνάντηση με Πούτιν

Κρίση Ουκρανία: Γιατί ο Ζελένσκι είναι ενοχλημένος με Μπάιντεν και θέλει συνάντηση με Πούτιν
AP

Οι εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της Ουκρανίας είναι ραγδαίες σε διπλωματικό επίπεδο και πολύ επικίνδυνες σε στρατιωτικό επίπεδο – Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος είναι ενοχλημένος με τον Μπάιντεν και θέλει επειγόντως συνάντηση με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τις τελευταίες ώρες έχει γίνει σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά στις σχέσεις ΗΠΑ – Ουκρανίας και αυτό περιπλέκει ακόμα περισσότερο το γεωστρατηγικό πόκερ στην περιοχή. Ουκρανός αξιωματούχος που έχει γνώση αυτής της συνομιλίας μεταξύ Ζελένσκι και Μπάιντεν διέρρευσε στο CNN ότι ο Ζελένσκι στο τηλεφώνημα με τον Μπάιντεν υποβάθμισε τον κίνδυνο ρωσικής επίθεσης και, αντιθέτως, επικεντρώθηκε στην οικονομία. Μάλιστα ο Ουκρανός πρόεδρος εμφανίστηκε ενοχλημένος με τις συνεχείς δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του περί πολέμου. Όπως είναι φυσικό η συγκεκριμένη διαρροή βάζει φωτιά στο όλο σκηνικό και ταράσσει ακόμα περισσότερο τις ισορροπίες στην περιοχή.

«Εγώ κατανοώ σε βάθος τι συμβαίνει στο κράτος μας, όπως ακριβώς και (ο Μπάιντεν) καταλαβαίνει τι συμβαίνει στις ΗΠΑ. Μήπως έχουμε άρματα στους δρόμους μας; Όχι. Αλλά, αν δεν είσαι εδώ, σου δίνεται η αίσθηση από τα μέσα ενημέρωσης ότι γίνεται πόλεμος», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό ο Μπάιντεν να λαμβάνει τις πληροφορίες του για την κατάσταση από τον ίδιο και όχι από «ενδιάμεσους». Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Ουκρανός πρόεδρος ισχυρίζεται ότι η CIA και οι μυστικές υπηρεσίες των Αμερικανών δίνουν είτε λάθος είτε υπερβολικές πληροφορίες στον Τζο Μπάιντεν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τώρα θέλει διακαώς να συναντηθεί με τον Πούτιν

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε χθες τη Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα, να κάνει μια χειρονομία που θα αποδεικνύει ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί στη χώρα του. Εάν η Ρωσία δηλώνει ότι «δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία», θα μπορούσε «να κάνει βήματα για να το αποδείξει», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στη συνέντευξη που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές στο Κίεβο. Ο Ζελένσκι είπε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Πούτιν με οποιοδήποτε σχήμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις που μετέδιδε το ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι «Ουκραΐνα-24»: «Θέλω να συναντηθώ, δεν φοβάμαι κανένα σχήμα, διμερές (με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας), το ίδιο είναι, είμαι έτοιμος», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν τον Ζελένσκι στη Ρωσία για να συζητήσουν την εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά αν ο Ουκρανός ηγέτης προτίθεται να συζητήσει τα ζητήματα στο Ντονμπάς, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στην ομάδα επαφής. Ο Λαβρόφ κατονόμασε ως τόπους συνάντησης την Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και το Σότσι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης – μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους - ότι το νόμισμα σταθεροποιήθηκε και ότι η χώρα του ζητάει στρατιωτική, πολιτική και οικονομική στήριξη από τη Δύση, καθώς χρειάζεται 4 με 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να σταθεροποιήσει την οικονομία της. Ο βασικός κίνδυνος για την Ουκρανία είναι η αποσταθεροποίηση εκ των έσω, συμπεριλαμβανομένης μιας οικονομικής κρίσης, πρόσθεσε. Στην Ουάσινγκτον, υπάρχει κάποια κατανόηση για το γεγονός ότι η ουκρανική ηγεσία θα πρέπει να περάσει τα μηνύματά της ισορροπώντας σε τεντωμένο σκοινί. «Από τη μια θέλει βοήθεια (ο Ζελένσκι), από την άλλη πρέπει να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Είναι μια εύθραυστη ισορροπία», σχολίασε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες στην Ουκρανία από τις οικονομικές επιπτώσεις που είχε πριν από οκτώ χρόνια η προσάρτηση της Κριμαίας και η στήριξη που προσέφερε η Ρωσία στους αυτονομιστές του Ντονμπάς. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι η διπλωματία έχει ήδη πάρει φωτιά και η πρόθεση του Ουκρανού να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο αποτελεί μήνυμα και προειδοποίηση προς την Δύση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Μαθήματα για όπλα και εκρηκτικά σε μαθητές υπό την απειλή εισβολής από τη Ρωσία