ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι γιατροί της χώρας φεύγουν άρον άρον - Ένα ακόμη «θαύμα» του Ερντογάν καταρρέει

Oι γιατροί εγκαταλείπουν άρον άρον την Τουρκία
Oι γιατροί εγκαταλείπουν άρον άρον την Τουρκία
A.P

Κουρασμένοι από τις εξαντλητικές ώρες δουλειάς και τους μισθούς πείνας, οι γιατροί εγκαταλείπουν άρον άρον την Τουρκία, υπονομεύοντας ένα από τα πολυδιαφημισμένα επιτεύγματα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δυσκολίες που υφίστανται οι γιατροί της γείτονος ήρθαν στο προσκήνιο μετά τον θάνατο μιας γιατρού το περασμένο φθινόπωρο. Έριξε το αυτοκίνητό της στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, μετά από μία εξαντλητική βάρδια.

Το περιστατικό «φώτισε» στη συνέχεια τα αυξανόμενα κρούσματα βίας με θύματα υγειονομικούς. Ένας γιατρός εγκατέλειψε πρόσφατα την καριέρα του, όταν ένας ασθενής τον μαχαίρωσε στο στομάχι και στο χέρι. Και μία έγκυος νοσοκόμα νοσηλεύτηκε μετά από κλωτσιά στην κοιλιά, γράφουν οι New York Times.

Η επιδείνωση της οικονομίας και ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που μείωσε τους μισθούς των γιατρών στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, οδήγησε πολλούς σε οριακό σημείο, με αποτέλεσμα να αναζητήσουν ευκαιρίες στο εξωτερικό.

Οι αποχωρήσεις τους είναι ένα θλιβερό «κατηγορώ» κατά του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος έχτισε τη φήμη του σε μεγάλο βαθμό επεκτείνοντας την καθολική υγειονομική περίθαλψη στα 18 χρόνια της εξουσίας του. Ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά του επιτεύγματα. Αυτή η ενέργεια από μόνη της παραμένει ο κύριος λόγος που εξακολουθούν να τον υποστηρίζουν πολλοί φτωχοί Τούρκοι.

Όμως η πολιτική Ερντογάν, μαζί με τα δεινά που προκάλεσε η πανδημία - και πλέον ο καλπάζων πληθωρισμός – «γονατίζουν» τους επαγγελματίες από τους οποίους εξαρτάται το σύστημα υγείας. Οι γιατροί παραπονιούνται για αυξημένο φόρτο εργασίας, μειωμένες απολαβές από την εργασία τους, απώλεια σεβασμού για το επάγγελμά τους υπό τον Ερντογάν και αύξηση της βίας από τους ίδιους τους ασθενείς τους.

Οι γιατροί της Τουρκίας μεταναστεύουν

Περισσότεροι από 1.400 Τούρκοι γιατροί εγκατέλειψαν τις θέσεις τους για να εργαστούν στο εξωτερικό πέρυσι και 4.000 την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο, τη μεγαλύτερη ένωση επαγγελματιών γιατρών στη χώρα. Πολλοί ακόμη προετοιμάζουν πυρετωδώς τις αιτήσεις τους.

«Αυτό είναι αποτέλεσμα χρόνιων προβλημάτων που συσσωρεύονται εδώ και καιρό», εξηγεί ο Μπουλέντ Κιλίτς, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Dokuz Eylul στη Σμύρνη. «Τα τελευταία 20 χρόνια, υπήρξαν σοβαρές αλλαγές στο όνομα της μεταρρύθμισης και νομίζω ότι ο μεγάλος φόρτος εργασίας που έφερε η πανδημία ξεχείλισε το ποτήρι».

Για πολύ καιρό οι αλλαγές που εισήγαγε ο Ερντογάν απέδιδαν καρπούς. Η Τουρκία υπερηφανεύεται για την ποιότητα των ιατρικών της σχολών και των επαγγελματιών της, και τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει μια ακμάζουσα ιδιωτική βιομηχανία υγείας που εξυπηρετεί χιλιάδες ξένους και Τούρκους ασθενείς. Κατασκευάστηκαν δεκαπέντε νέα μεγάλα νοσοκομεία, ενώ διευρύνθηκε η πρόσβαση για το κοινό.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κοτζά επαίνεσε πρόσφατα την προνοητικότητα του προέδρου, λέγοντας ότι το σύστημα «άντεξε» στις χειρότερες ημέρες της πανδημίας και οι εγκαταστάσεις δεν πλημμύρισαν με ασθενείς. Αλλά το σύστημα είναι αναμφίβολα πιεσμένο,κάνοντας τους γιατρούς να αισθάνονται υπερβολικά επιβαρυμένοι και κακοπληρωμένοι. Η σταθερή διάβρωση του εισοδήματος και της κατάστασής τους τους έχει φθάσει στα όριά τους.

«Δουλεύουμε σαν σκλάβοι»

«Πριν από τρία χρόνια, θα έλεγα ότι ο μισθός ήταν δίκαιος, αλλά τώρα δεν είναι», λέει ο δρ Φουρκάν Κοράλ ένας 26χρονος γιατρός που έφυγε από την Τουρκία, δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή του. «Οι γιατροί στην Τουρκία εργάζονται σαν σκλάβοι λαμβάνοντας υπόψη τον φόρτο εργασίας και τους κινδύνους που διατρέχουν». Πήγε στη Γερμανία, όπου, μετά από 11 μήνες γλωσσικής εκπαίδευσης, βρήκε δουλειά ως βοηθός γιατρού στην πόλη Chemnitz και ετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις για να αποκτήσει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ο Δρ Κοράλ είπε ότι ήδη ενθάρρυνε τους συναδέλφους του και την αδελφή του, φοιτήτρια ιατρικής, να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. «Δεν είναι μόνο οι χαμηλοί μισθοί» που διώχνουν τους επαγγελματίες υγείας, λέει η Δρ Σεμπνέμ Φιντσαντσί, πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου.

«Είναι η υποτίμηση του επαγγέλματος, εδώ και πολλά χρόνια, από την αρχή της διακυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν» Το άνοιγμα της πρόσβασης σε όλα τα νοσοκομεία κατόπιν αιτήματος, χωρίς σύστημα παραπομπής, τα υπερφόρτωσε, ενώ τα νοσοκομεία ενθαρρύνθηκαν να αυξήσουν τον αριθμό των ασθενών και τις οικονομικές αποδόσεις. Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν υιοθέτησε μια πολιτική ιδιωτικοποίησης της υγειονομικής περίθαλψης και ένα σύστημα αμοιβών που επικεντρώθηκε στην ποσότητα και όχι στην ποιότητα.

«Υπήρχαν πάρα πολλά ραντεβού, πάρα πολλές επεμβάσεις, κάποιες όχι απαραίτητες», είπε. Οι ασθενείς ήταν ευχαριστημένοι στην αρχή, αλλά το σύστημα ανοιχτής πρόσβασης δεν ήταν βιώσιμο. Τα νοσοκομεία άρχισαν να αυξάνουν τις τιμές τους και να συντομεύουν τα ραντεβού. Ένα κεντρικό σύστημα επιτρέπει μόνο 10 λεπτά για ραντεβού και σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο πέντε λεπτά, γεγονός που δημιουργεί εντάσεις παντού.

Βία κατά των επαγγελματιών υγείας

Η βία κατά των επαγγελματιών της υγείας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία δύο χρόνια —κυρίως στα τμήματα επειγόντων περιστατικών— συχνά ως έκρηξη θυμού για το σύστημα. Περισσότεροι από 13.000 επαγγελματίες υγείας υπέβαλαν καταγγελίες ότι είχαν υποστεί βία στην εργασία το 2020, σύμφωνα με τον Τουρκικό Ιατρικό Σύλλογο.

«Οι άνθρωποι δεν είναι πλέον ανεκτικοί. Δεδομένου ότι είναι δυσαρεστημένοι στο χώρο εργασίας και στα σπίτια τους και οι τιμές εκτοξεύονται, η βία γίνεται πρόβλημα», πρόσθεσε. Άλλα ζητήματα, όπως οι διακρίσεις λόγω φύλου, ο νεποτισμός, η διαφθορά και η αύξηση των μηνύσεων κατά των ιατρών, έχουν κάνει τους επαγγελματίες να χάσουν την ελπίδα τους, είπε. «Δεν πιστεύουν ότι η κατάσταση θα αλλάξει», λέει η δρ Φιντάντσι. Δεν είναι μόνο το σύστημα υγείας, αλλά το γενικό περιβάλλον».

Το Κοινοβούλιο αύξησε πρόσφατα τις ποινές για τη βία κατά των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και ο υπουργός Υγείας έκανε έκκληση τον Δεκέμβριο να εξεταστούν οι μισθοί και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Ο Τούρκος υπουργός ΥγείαςΑ.Ρ

Για τον γιατρό Ντογάν Τσελίκ, 29 ετών, που εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, δεν είναι αρκετό. Σχεδιάζει να φύγει για τη Βρετανία. «Αγαπώ τη χώρα μου, και ειδικά την Κωνσταντινούπολη, αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, άλλαξε πραγματικά», είπε.

Οι ώρες εργασίας και οι κακές αποδοχές λέει ειναι οι λόγοι που θέλει να φύγει. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα Τούρκων εργαζομένων που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, όσοι μεταναστεύουν αυτές τις μέρες δεν έχουν καμία πρόθεση να επιστρέψουν και φεύγουν για να δώσουν στα παιδιά τους καλύτερες ευκαιρίες. Η Τουρκία σημειωτέον έχει πολύ χαμηλότερο επίπεδο καταρτισμένων επαγγελματιών σε αναλογία με τον πληθυσμό της από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ο πληθωρισμός αυξάνει τις τιμές της ενέργειας και ο πληθυσμός τουρτουρίζει

Τουρκία: Ο Ερντογάν αποκαλεί την καραντίνα «φυλακή» και τιμωρεί όσους εύχονται τον θάνατό του