ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Το φαντασμαγορικό καρναβάλι της Νίκαιας - Ένα από τα τρία μεγαλύτερα στον κόσμο

Γαλλία: Το φαντασμαγορικό καρναβάλι της Νίκαιας - Ένα από τα τρία μεγαλύτερα στον κόσμο
Το Καρναβάλι επιστρέφει στη Γαλλική Ριβιέρα
AP Photo

Γαλλία: Πόλο έλξη για πλήθος κόσμου

Ξεκίνησε η καρναβαλική παρέλαση στη Νίκαια της Γαλλίας μετά από δύο χρόνια απουσίας, καθώς το 2020 είχε διακοπεί εξαιτίας της πανδημίας ενώ το 2021 είχε ματαιωθεί. Την Παρασκευή έγινε η τελετή έναρξης για το 149ο καρναβάλι της Νίκαιας, με κεντρικό θέμα «Βασιλιάς των ζώων». Πρόκειται για ένα από το λαμπερά γεγονότα της χρονιάς στη γαλλική ριβιέρα.

«Εδώ έχουμε πάρτι. Ο κόσμος της Νίκαιας, ο κόσμος της Γαλλικής Ριβιέρας και όλοι οι τουρίστες το περίμεναν με ανυπομονησία εδώ και δύο χρόνια. Είναι ένα καρναβάλι επανασύνδεσης», είπε η αντιδήμαρχος πολιτισμού της Νίκαιας.

«Το καρναβάλι είναι μια σημαντική στιγμή για τη ζωή της πόλης μας. Ήθελα πολύ να διατηρήσω αυτή την παράδοση προκειμένου να υποστηριχθούν οι καρναβαλιστές, οι έμποροι, οι εστιάτορες και οι ξενοδόχοι που πέρασαν δύο χρόνια ιδιαίτερα δύσκολα», δήλωσε την Τετάρτη στο AFP, ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί. Συνάδοντας με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για σταδιακή άρση των υγειονομικών περιορισμών, «μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υποδεχθούμε σχεδόν 85.000 θεατές», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως η πληρότητα των ξενοδοχείων είναι «σχεδόν για όλα κοντά σε εκείνες προηγούμενων καρναβαλιών».

149 χρόνια καρναβάλι

Η παράδοση του καρναβαλιού έχει τις ρίζες της στον 13ο αιώνα. Συγκεκριμένα, το 1873 ο Κόμης της Προβηγκίας, ο Κάρολος Β΄ της Νεαπόλεως, πραγματοποίησε ένα βασιλικό πικνίκ στην περιοχή - με μπάλες, ηθοποιούς, πυροτεχνήματα και πολυσύχναστα φεστιβάλ.

Για τον 13ο αιώνα, η γιορτή ήταν πολύ «φασαριόζικη» και μάλιστα φέρεται να προκάλεσε δυσαρέσκεια στην εκκλησία, ωστόσο το καρναβάλι όχι μόνο επιβίωσε, αλλά γιγαντώθηκε με το πέρασμα των χρόνων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απόκριες 2022: Χωρίς καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα για τρίτη χρονιά

Πελετίδης στο Newsbomb.gr: Οικονομική καταστροφή για την Πάτρα ενδεχόμενη ακύρωση του καρναβαλιού

Άρση μέτρων: Γιατί δόθηκε «πράσινο φως» στην εστίαση και μπήκε «φρένο» σε γήπεδα και καρναβάλια

Απόκριες 2022: Τα λύματα λένε «όχι» στις καρναβαλικές εκδηλώσεις